Redigera objekt, layoutdelar och layoutbakgrund > Formatera och ställa in fältobjekt i layoutläge > Konfigurera ett fält så att det visas som en meny, en grupp av kryssrutor eller någon annan kontroll

Konfigurera ett fält så att det visas som en meny, en grupp av kryssrutor eller någon annan kontroll
Du kan ange information på ett enklare och mer konsekvent sätt genom att visa fälten som nedrullningsbara listor, menyer, kryssrutor, alternativknappar eller andra kontroller.
Obs!  Vissa konstrollstilar visar värden som kommer från värdelistor. Dessa visas i tabellen nedan. Du kan definiera en värdelista före eller efter du har konfigurerat kontrollstilarna. Mer information finns i Definiera värdelistor.
Så här konfigurerar du ett fält så att det visas som en meny, en grupp av kryssrutor eller någon annan kontroll:
1. Markera fältet i layoutläget.
2. Klicka på Granskare Knappen Granskare i layoutlisten. Klicka sedan på Data Data-fliken.
3. I fältområdet väljer du från Kontrollstil.

Välj
... om du vill visa
Redigeringsruta
Fältdata. Detta är standardkontrollstilen.
Om du vill lägga till en rullningslist markerar du Visa vertikal rullningslist.
Nedrullningsbar lista
Värdelistans poster i en lista. Användarna kan använda piltangenterna eller musen eller skriva första delen av värdet för att välja ett värde. Välj Inkludera pil för att visa och dölja lista för att formatera fältet som en kombinationsruta.
Snabbmeny
Värdelistans poster visas som en snabbmeny. Användarna kan använda piltangenterna eller musen för att välja ett värde.
Kryssrutor
Värdelistans poster visas som kryssrutor. Användarna kan välja mer än ett värde. Välj symbolen som ska visas i kryssrutor (bockmarkering eller x).
Alternativknappar
Värdelistans poster visas som alternativknappar. Användarna kan bara välja ett värde.
Nedrullningsbar kalender
Dagens datum. Användarna kan använda andra datum från den nedrullningsbara kalendern eller skriva ett datum.
Dold redigeringsruta
Punkter istället för data för att dölja konfidentiell information. Data i en dold redigeringsruta är inte krypterade, de är bara dolda.
4. Om du vill ha kontrollstilar som visar data från värdelistor väljer du Värden från. Fortsätt sedan till steg 5. För alla andra kontrollstilar sparar du layouten.
5. Välj alternativ för värdelistan, om du vill.
Om du vill tillåta att användare lägger till värden till värdelistan från aktuell post väljer du Tillåt att andra värden anges. Ett alternativ för andra värden visas i värdelistan. Det här alternativet är inte tillgängligt om du har valt Nedrullningsbar lista.
Om du vill tillåta att användare lägger till eller ändrar värden i värdelistan i alla poster väljer du Tillåt att värdelistan redigeras. Ett redigeringsalternativ visas i värdelistan. Det här tillvalet är inte tillgängligt i följande fall:
kontrollstilen är kryssrutor eller alternativknappar som du valt med Kryssrutor eller Alternativknappar
värdelistan som du valde i steg 4 använder värden från ett fält
6. Spara layouten.
Kommentar
Följande tabell beskriver hur de kontrollstilar som visar data från värdelistor beter sig när alternativet Visa endast värden från det andra fältet är markerat i dialogrutan Ändra värdelista. När du gör dina val lagras motsvarande värde från det första fältet i databasen. Detta gäller för alla kontrollstilar.

Styr formatmall
Funktionssätt
Alternativknappar
Kryssrutor
Endast värdet från det andra fältet visas.
Nedrullningsbar lista
Snabbmeny
När listan är stängd visas värdet från det första fältet. När du klickar i fältet visar listan värden från det andra fältet.
Obs!  När det gäller stängda snabbmenyer markerar du Åsidosätt dataformatering med värdelista för att visa värdet från värdelistan och ignorera dataformatering. Detta är användbart exempelvis när två fält är olika fälttyper.
När du utformar ett fält för användning av en värdelista som har skapats av värden i ett fält visas elementen i värdelistan i alfabetisk ordning.
När du utformar ett fält med en kryssruta kan användarna ange mer än ett värde för ett fält. Om mer än ett värde anges för ett fält visas bara det första av dessa värden i en layout där fältet inte är utformat som en kryssruta (till exempel en kolumnrapport). Om du vill se alla värden förstorar du fältet eller klickar i det.
För text som du anger eller ändrar i en dold redigeringsruta används latinska tecken. Men om du använder kontrollstilen dold redigeringsruta i ett fält som redan innehåller text bevaras alla textattribut, till exempel kursiv stil och färg eller styckeformatering som tabbar eller returtecken. Även om textattribut försvinner om du ändrar texten bevaras styckeformatering. När det gäller dolda redigeringsrutor som används i ett annat fält där textattribut har tillämpats, visas data från den dolda redigeringsrutan i det andra fältet med dessa attribut.
Scripts och beräkningar kan komma åt data i en dold redigeringsruta om användaren har den behörighet som krävs.
Om du vill tillåta användare att börja skriva ett värde och låta systemet föreslå resten av värdet markerar du Automatisk ifyllnad med värdelista. Mer information finns i Konfigurera ett fält så att det fylls i automatiskt under datainmatning.
Om fältet som du utformar för att visa en värdelista finns i en portal och värdelistan definieras så att det bara innehåller relaterade värden kanske du måste skapa en självkopplande relation för att de relaterade värdena ska kunna visas på rätt sätt i värdelistan. Mer information finns i Exempel på en värdelista som endast innehåller relaterade fältvärden.
Om du vill ange ett standardvärde för ett värdelistefält, konfigurerar du värdelistan och kontrollstil, och sedan väljer du Arkiv > Hantera Databas och klickar på Fält. Markera värdelistefältet och klicka på Tillval. Klicka sedan på fliken Automatiska data och markera Data. Ange standardvärdet, klicka på OK och stäng dialogrutan Hantera databas. När en användare lägger till en ny post i databasen kommer detta värde att visas i värdelistefältet. Användaren kan välja ett annat värde från värdelistan. Mer information finns i Definiera automatisk inmatning av data.
Om du vill utforma ett fält så att det inte längre använder en värdelista börjar du med att markera fältet. Sedan väljer du Redigeringsruta eller Nedrullningsbar kalender vid Styr formatmall i området Fält i Granskare.
Snabbmenyer aktiverar scripttriggrarna VidPostLäsIn och VidObjektÖppna på ett annat sätt än nedrullningsbara listor och kalendrar:
För snabbmenyer visas först snabbmenyn när du klickar på fältet. Dessa triggers aktiveras endast när du har valt ett värde i snabbmenyn. Om du istället trycker på Tabb eller använder ett script för att gå in i fältet, aktiveras triggrarna först. Sedan kan du klicka på fältet för att välja ett värde. Om ditt script behöver åtkomst till fältets värde innan användaren ändrar det, kan du skicka fältets värde till scriptet som en parameter. I scriptet använder du funktionen Get ( Scriptparameter ) för att få fältets värde innan användaren har klickat på fältet. Mer information finns i Konfigurera scripttrigger för objekt.
För nedrullningsbara listor och kalendrar aktiveras triggrarna först oavsett hur man går in i fältet (genom att klicka på fältet, trycka på Tabb eller köra ett script). Efter att scriptet körs kan du mata in eller välja ett värde.
Relaterade avsnitt
Lägga till en vertikal rullningslist till ett fält
Konfigurera ett fält så att det fylls i automatiskt under datainmatning
Konfigurera ett fält så att det visas som en nedrullningsbar kalender
Konfigurera visning av upprepande fält