Söka efter, sortera och ersätta data > Söka efter poster > Skapa en sökpost

Skapa en sökpost
Om du vill söka efter poster arbetar du i sökläget. Du anger sökkriterier (det eller de värden du vill söka efter) fält i en sökpost som ser ut som en vanlig tom post. När du utför sökningen söker FileMaker Pro efter poster som stämmer överens med de angivna villkoren. De matchande posterna ersätter ett eventuella tidigare hittade poster.
Så här skapar du en sökpost:
1. Växla till sökläge genom att klicka på Sök i statuslisten.
2. I snabbmenyn Layout väljer du en layout som innehåller fälten du vill söka efter.
Om det behövs kan du byta layout och ange villkor i mer än en layout.
3. Välj ett textfält, numeriskt fält, datumfält, tidsfält, tidsstämpelfält eller beräkningsfält som du vill använda i sökningen och ange ett värde i fältet.
Du kan använda listan Sätt in operatorer i layoutlisten vilket hjälper dig att ange kriterier. Exempelvis kan du använda sökkriteriet Jo@n om du vill hitta förnamnen Johan and Joan. Mer information om att använda operatorer finns i Söka efter text och tecken.
Du kan klicka på Uteslut för att utesluta poster som matchar en viss uppsättning villkor.
4. Klicka på Utför sökning.
Din sökpost returnerar ett sökresultat med poster. Den markerade sektionen i cirkeldiagrammet Ikon för cirkeldiagram i statuslisten anger hur stor andel av det totala antalet poster som visas.
Tips
Du kan klicka på cirkeldiagrammet om du vill växla mellan ditt resultat och de uteslutna posterna i databasen. När alla poster visas är hela cirkeldiagrammet markerat.
Du kan se flera av de senaste sökningarna du har gjort i en lista över Senaste sökningar.
Så här visar du en lista med senaste sökningar:
1. Gör något av följande:
I sökläge klickar du på Sparade sökningar.
I bearbetningsläge klickar du på nedåtpilen intill Sök (Windows) eller klickar och håller nere Sök (OS X).
2. Välj en sökning från listan Senaste sökningar.
Kommentar
Du kan göra något av följande medan du utför en sökning eller när sökningen är klar:

För att
Gör så här
Avbryta en sökning innan den är klar och låta de föregående hittade posterna kvarstå oförändrade
Tryck på Esc (Windows) eller Kommando-punkt (OS X).
Ändra eller förfina (begränsa) en sökning när den har utförts
Förfina en sökning
Mer information finns i Förfina (begränsa) en sökning.
Utvidga en sökning
Mer information finns i Utvidga (bredda) en sökning.
Visa alla
I bearbetningsläge klickar du på Visa alla och väljer sedan Poster > Visa alla poster.
I sökläge: välj Sökposter > Visa alla.
Obs! Du behöver inte välja Visa alla innan du utför sökningar. FileMaker Pro söker alltid igenom alla poster i den tabell som du anger såvida du inte har förfinat sökningen.
Öppna ytterligare ett fönster om du vill utföra en annan sökning i samma data.
Mer information finns i Öppna och hantera filer.
Spara en sökpost
Mer information finns i Spara en sökning.
Använd en sparad förfrågan
Mer information finns i Hantera sparade sökningar.
Spara och skicka en länk till en ögonblicksbild av sökresultatet
Sökningar i oindexerade fält (t.ex. beräkningsfält som refererar till relaterade fält) kan ta längre tid än sökningar i indexerade fält. Mer information finns i Definiera tillval för fältindex.
Om värdena i ett fält är indexerade kan du använda indexet för att ange värden i sökposter. Mer information finns i Använda fältindex.
Du kan inte ange sökvillkor i container-fält, statistikfält, globala fält eller webbvisare.
Om du vill söka efter data i containerfält kan du skapa ett textfält eller numeriskt fält som beskriver eller identifierar innehållet i containerfältet. Utför sedan en sökning i fältet. Mer information finns i Använda data i containerfält.
När du utför en sökning i ett relaterat fält visar FileMaker Pro alla poster som har en relaterad post som uppfyller de sökvillkor som du anger. I en fakturafil som visar artiklar som relaterade poster i en portal kan du t.ex. söka efter alla fakturor som specificerar en dator genom att skriva Dator i fältet Objekt i portalen.
Om du vill ta bort de senaste sökningarna klickar du på nedåtpilen intill Sök eller också klickar du på Sparade sökningar (Windows), eller klickar och håller nere Sök eller klickar på Sparade sökningar (OS X). Sedan väljer du Rensa alla de senaste sökningarna från listan.
I sökläget indikerar en markering ikon föreställande ett förstoringsglas ett sökbart fält.
Relaterade avsnitt
Söka efter text och tecken
Söka efter tal, datum, klockslag och tidsstämplar
Söka efter informationsintervall
Söka efter tomma fält eller fält som inte är tomma
Söka efter dubblettvärden
Söka efter poster som uppfyller flera sökvillkor
Söka efter poster som inte uppfyller sökvillkoren
Visa, upprepa eller ändra den senaste sökningen
Dölja hittade poster och visa dolda poster
Förfina (begränsa) en sökning
Utvidga (bredda) en sökning
Spara en sökning
Söka efter poster med samma sökvillkor i ett fält
Spara en sökning
Hantera sparade sökningar
Dialogrutorna Ange sökposter och Ändra sökposter