Tabvolgorde voor gegevensinvoer instellen
Wanneer u in de modus Bladeren of Zoeken op de Tab-toets drukt, is het standaardgedrag van FileMaker Pro om van links naar rechts en van boven naar beneden te gaan. U kunt die tabvolgorde echter wijzigen en zelfs velden erin weglaten.
 •
Knop objecten, tabbladbesturingselementen, schuifbesturingselementen, Web Viewers en grafieken kunnen in de tabvolgorde worden opgenomen.
 •
 •
 •
Zo stelt u de tabvolgorde voor een lay-out in:
1.
In de lay-outmodus kiest u Lay-outs > Tabvolgorde instellen.
FileMaker Pro toont genummerde pijlen die wijzen naar elk veld, tabbladbesturingselement, popover-knop en elke normale knop in de lay-out. Bovendien wordt het dialoogvenster Tabvolgorde instellen weergegeven. Voor velden en tabbladbesturingselementen verschijnen de genummerde pijlen aan de linkerkant van de objecten, voor knoppen verschijnen de genummerde pijlen aan de rechterkant van de objecten. Een veld dat ook een knop is, heeft twee pijlen. De linkerpijl is voor het veld, de rechterpijl is voor de knop. Een lege pijl verwijst naar een object dat is weggelaten uit de tabvolgorde.
2.

Selecteer bij Resterende toevoegen de optie Objecten en klik op Toevoegen.
 •
Klik op Alles wissen, selecteer bij Resterende toevoegen de optie Objecten en klik op Toevoegen.
 •
U kunt ook klikken op Alles wissen en in de gewenste volgorde op de pijlen klikken. FileMaker Pro voert in die volgorde nummers in de pijlen in.
 •
Klik op Alles wissen, selecteer bij Resterende toevoegen de optie Alleen velden of Alleen knoppen, en klik op Toevoegen.
 •
U kunt ook klikken op Alles wissen en in de gewenste volgorde op de pijlen klikken. FileMaker Pro voert in die volgorde nummers in de pijlen in.
 •
Selecteer bij Verwijderen de optie Alle velden of Alle knoppen en klik op Verwijderen.
3.
Zo stelt u de tabvolgorde voor herhalende velden in:
Wanneer u meerdere herhalende velden naast elkaar rangschikt om in een lay-out een tabelvormig raster te vormen, verloopt de standaardtabvolgorde (die hieronder is weergegeven) van links naar rechts per rij in plaats van per kolom, ongeacht of elk herhalend veld horizontaal of verticaal is weergegeven.
Voorbeeld van hoe u in herhalende velden met de standaardtabvolgorde de cursor naar rechts in de rijen verplaatst in plaats van omlaag in de kolommen.
Voor meerdere herhalende velden die op die manier zijn gerangschikt, kunt u snel opgeven of eerst de eerste herhaling van elk ander veld wordt geselecteerd of eerst de herhaling van hetzelfde veld.
1.
Begin met het instellen van de tabvolgorde zoals hierboven is beschreven en klik daarna op Nieuwe tabvolgorde om een nieuwe tabvolgorde voor alle velden te definiëren.
2.
3.

4.
5.
Klik op OK in het dialoogvenster Tabvolgorde instellen.
Opmerkingen
 •
 •
 •
Als u een popover hebt toegevoegd aan de lay-out, kunt u schakelen tussen velden in het popover-venster met de Tab-toets, maar moet u eerst het popover-venster openen (door te klikken op de popover-knop of door met de Tab-toets te navigeren naar de popover-knop om vervolgens op de spatiebalk te drukken). U kunt de Tab-toets niet gebruiken om een popover-venster te openen of te verlaten. Raadpleeg Objecten in popover-vensters selecteren en ermee werken.
 •
Raadpleeg De toetsen voor het verlaten van een veld instellen om op te geven of het mogelijk is om naar het volgende veld te gaan met de Enter-, Return- of Tab-toets.