Voorwaardelijke opmaak voor lay-outobjecten opgeven
U kunt lay-outobjecten zodanig opmaken dat hun opmaak automatisch verandert wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. U kunt voorwaardelijke opmaak bijvoorbeeld gebruiken om het bedrag van onbetaalde facturen vet en rood weer te geven zodra de betaling meer dan 30 dagen over tijd is. De instellingen van een voorwaardelijke opmaak hebben alleen invloed op de manier waarop gegevens worden weergegeven of afgedrukt, maar niet op de manier waarop ze in de database zijn opgeslagen.
Zo geeft u voor objecten een voorwaardelijke opmaak op:
1.
Selecteer in de lay-outmodus één of meer objecten.
Raadpleeg Objecten selecteren voor meer informatie.
2.
Kies Opmaak > Voorwaardelijk.
3.
Klik in het dialoogvenster Voorwaardelijke opmaak op de knop Toevoegen om een nieuwe voorwaarde te definiëren.
4.
 •
Als u een opmaak wilt opgeven die gebaseerd is op algemene voorwaarden, kiest u onder Voorwaarde de optie Waarde. Daarna kiest u één van de volgende voorwaarden en stelt u de parameters in.

•
Als u een opmaak wilt opgeven die gebaseerd is op een berekening, kiest u onder Voorwaarde de optie Formule. Klik daarna op Opgeven om de berekening te definiëren. Raadpleeg Het dialoogvenster Berekening opgeven voor meer informatie.
Tip  Gebruik de functie Self om te verwijzen naar gegevens voor het geselecteerde object. Raadpleeg Self voor meer informatie.
5.
Geef bijvoorbeeld op dat de tekst rood wordt gekleurd en het veld geel wordt gekleurd wanneer gegevens aan uw criteria voldoen.
Als u een voorwaardelijke vulkleur wilt toepassen op pictogrammen met de indeling .svg (zoals die worden gebruikt in knoppen, popover-knoppen, knoppenbalken en invoervakken met een schuifbalk), selecteert u Pictogram kleur. (U kunt dit niet doen voor knoppen die zijn gemaakt met FileMaker Pro 12 of lager.)
Tip  Klik op Meer opmaak om extra opmaakopties weer te geven.
6.
Opmerkingen
 •
Als u wilt zien welke velden voorwaardelijke opmaak hebben, kiest u Weergave > Tonen > Voorwaardelijke opmaak. U ziet Badge voor voorwaardelijke opmaak in velden of objecten met een voorwaardelijke opmaak.
 •
Instellingen voor voorwaardelijk opmaak wijzigen
Door de instellingen voor voorwaardelijke opmaak te verplaatsen, uit of in te schakelen of te verwijderen, verandert de volgorde waarin de instellingen voor voorwaardelijke opmaak op een object worden toegepast.

Opmerkingen
 •
U kunt een voorwaardelijke opmaak instellen voor de volgende lay-outobjecten: teksten, velden (inclusief velden uit externe ODBC-gegevensbronnen), samenvoegvelden, lay-outsymbolen (datum, tijd, paginanummer, recordnummer, enz.), knoppen, knoppenbalken, web viewers, tabbladen en schuifpanelen. Voorwaardelijke opmaak is niet beschikbaar voor niet-tekstuele objecten (zoals een rechthoekig lay-outobject) of een plaatshouder van tekst.
 •
 •
Als u de effecten van de instellingen van een voorwaardelijke opmaak wilt weergeven wanneer u in de lay-outmodus werkt, kiest u op de menubalk Weergave > Tonen > Voorbeelden. Uw bestand moet recordgegevens bevatten die beantwoorden aan de opmaakcriteria die u hebt opgegeven om de voorwaardelijke opmaak weer te geven.
 •
 •
Wanneer u de optie Waarde gebruikt met de voorgedefinieerde voorwaarden is minder dan x dagen geleden of is minder dan x dagen in de toekomst, wordt de huidige datum opgenomen in het aantal dagen dat u opgeeft.
 •
Voorbeelden
Stel dat de huidige datum 20-11-2014 is wanneer u is minder dan 4 dagen geleden opgeeft:
 •
 •
 •
 •
Stel dat de huidige datum 20-11-2014 is wanneer u is minder dan 4 dagen in de toekomst opgeeft:
Verwante onderwerpen
Een lay-out maken
Objecten in een lay-out selecteren en ermee werken
Tekst opmaken
Opmaak opgeven voor velden die getallen bevatten
Opmaak opgeven voor datumvelden
Lay-outobjecten verbergen of tonen