Öppna filer som värd
Om du vill vara värd för en fil så att andra användare kan få tillgång till den som klienter.
 •
 •
Om filen har kopplats till länkdata eller använder externa manus måste du även öppna och dela motsvarande filer.
Obs!  Undvik att vara värd för filer som finns på en fjärrvolym eller nätverksvolym. För bästa prestanda bör filen som du är värd för finnas på din hårddisk.
När du delar en fil kan alla andra nätverksanslutna användare se filen i dialogrutan Fjärröppna fil. Om du vill förhindra att en delad fil visas i denna lista markerar du Visa inte i dialogrutan Fjärröppna fil. Det här är ett bra val när du vill dela filer som måste vara öppna men inte bör kunna användas direkt av användarna. Det kan röra sig om relaterade databaser, filer med externa manus eller filer som används för att generera en värdelista.
Så här aktiverar du en fil för nätverksdelning i FileMaker:
1.
Obs!  För att kunna aktivera eller ändra en fils delningsstatus måste du öppna den med ett konto som har behörigheten Hantera utökad behörighet. Användare behöver inte behörigheten Hantera utökad behörighet för att kunna vara värd för en databas, men den behövs om de ska kunna ändra delningsstatusen för en fil. Mer information finns i Om konton, behörighetsuppsättningar och utökad behörighet.
2.
Välj Arkiv-menyn > Dela databas > Dela med FileMaker-klienter.
3.
När delningen har aktiverats för en fil blir den första personen som öppnar filen värd för den.
4.
5.
Välj ett tillval under Nätverkstillgång till fil.
 •
Alla användare ger alla FileMaker Pro- och FileMaker Go-användare i nätverket tillgång till filen.
 •
Ange användare per behörighetsupps. begränsar tillgång till filen i nätverket till vissa användare baserat på deras behörighetsuppsättning.
 •
Inga användare förhindrar åtkomst till filen i FileMaker-nätverk.
6.
Så här ändrar du en fils delningsstatus:
1.
2.
Välj Arkiv-menyn > Dela databas > Dela med FileMaker-klienter.
3.
4.
Välj ett tillval under Nätverkstillgång till fil.
 •
Alla användare ger alla FileMaker Pro-användare i nätverket tillgång till filen och till alla FileMaker Go-användare.
 •
Ange användare per behörighetsupps. begränsar tillgång till filen i nätverket till vissa användare baserat på deras behörighetsuppsättning.
 •
Inga användare förhindrar åtkomst till filen i FileMaker-nätverk.
Så här inaktiverar du nätverksdelning i FileMaker:
1.
Välj Arkiv-menyn > Dela databas > Dela med FileMaker-klienter.
2.
Tips!  Som värd kan du skicka ett meddelande till alla klienter som öppnar databasen. Välj Arkiv-menyn > Dela databas > Dela med FileMaker-klienter, markera den fil du vill meddela om och klicka på Skicka meddelande. Skriv ett meddelande i dialogrutan Skicka meddelande och klicka på OK. Klienterna ser meddelandet i en dialogruta. De kan avbryta dialogrutan genom att klicka på Avbryt. Annars stängs dialogrutan automatiskt efter 30 sekunder.
Relaterade avsnitt
Stänga delade filer