Konfigurera åtkomst till en fil
Du kan skydda åtkomsten till en fil i databasen genom att bevilja andra filer åtkomstbehörighet till filens schema (tabeller, layouter, manus och värdelistor) i den fil du vill skydda. Du måste ha behörighetsuppsättningen Fullständig åtkomst för alla filer som du vill skydda och alla filer som du vill bevilja behörighet.
Du kan bara skydda lokala filer, men när du en gång har aktiverat skyddet kan filen fjärrstyras av värd. Du behöver dessutom ha exklusiv åtkomst till filen, så se till att ingen annan använder filen innan du sätter igång. Filer som du vill ge behörighet kan vara lokala filer eller fjärrfiler.
Så här ger du åtkomstbehörighet till en fil:
1.
2.
Välj Arkiv > Hantera > Säkerhet och klicka på fliken Filåtkomst.
3.
Om du vill skydda filen från obehörig åtkomst av andra filer väljer du Kräv fullständiga behörigheter för att skapa referenser till den här filen.
4.
5.
Om du vill ge behörighet till fler filer som inte är öppna just nu, klickar du på Auktorisera. I dialogrutan Öppna fil väljer du en fil som ska få behörighet och klickar på Öppna.
Du kan uppmanas att ange namn och lösenord för ett konto med behörigheten Fullständig åtkomst.
Du kan även ge behörighet till fjärrfiler. Mer information finns i Öppna delade filer som klient.
Viktigt!  Om en fil som refererar till en skyddad fil inte får behörighet, fungerar inte referenserna.
Den behöriga filen visas i listan Filåtkomst med datum och tid för behörighetens tillkomst, och det konto som användes för att skapa behörigheten.
Upprepa detta steg för varje fil som du vill ge behörighet.
6.
Klicka på OK när du är klar.
Så här tar du bort behörigheten för en fil:
1.
2.
På fliken Filåtkomst i dialogrutan Hantera säkerhet väljer du filen vars behörighet du vill ta bort, och klickar sedan på Ta bort auktorisering.
Om filen vars behörighet tagits bort var öppen på någon klientdator, tas inte behörigheten bort på klientdatorn förrän nästa gång filen öppnas där.
3.
Så här tar du bort alla begränsningar för filåtkomst:
1.
2.
På fliken Filåtkomst i dialogrutan Hantera säkerhet, avmarkerar du Kräv fullständiga behörigheter för att skapa referenser till den här filen.
Dessutom kan du om du vill ta bort behörigheten för filer (se “Så här tar du bort behörigheten för en fil” ovan).
3.
Kommentar
 •
Om du byter namn på en behörig fil som är öppen, visas det nya namnet bredvid det ursprungliga i listan Filåtkomst. Om du exempelvis byter namn på Säljrapport till Ledningsrapport, visas Säljrapport;Ledningsrapport i listan.
 •
Om användare försöker få åtkomst till en skyddad fil genom en obehörig fil, får de frågan om de vill ge filen behörighet nu. Om de klickar på Ja men inte är inloggade på båda filerna med behörigheten Fullständig åtkomst, måste de ange namn och lösenord för ett konto med fullständig åtkomst. Men om de är inloggade på båda filerna med behörigheten Fullständig åtkomst, får filen behörighet via deras befintliga konton.
 •
Detta är användbart eftersom du inte behöver upprepa behörighetsprocessen. Om du kopierar eller klonar en skyddad fil får varje fil även samma ID. Om du använder båda filerna i samma lösning med flera filer måste du återställa ID:t i en av filerna så att varje fil har ett unikt ID. Om du vill återställa det unika ID:t för den skyddade filen klickar du på Återställ alla och klickar sedan på Ja. Efter återställningen måste du återskapa behörigheten för alla filer som har behörighet till den skyddade filen och alla skyddade filer som filen har behörighet till.
Viktigt!  Det går inte att ångra återställningen av ID:t genom att klicka på Avbryt i dialogrutan Hantera säkerhet.