Använda anpassade funktioner (FileMaker Pro Advanced)
Så här skapar du en egen funktion:
1.
Välj Arkiv-menyn > Hantera > Anpassade funktioner i FileMaker Pro Advanced.
2.
Klicka på Ny i dialogrutan Hantera egna funktioner.
3.
Skriv ett Funktionsnamn för den nya funktionen i dialogrutan Ändra egen funktion.
Namn på egna funktioner måste vara unika och får innehålla högst 100 tecken.
4.
5.
Om formeln kräver parametrar skriver du parameternamnet i Funktionsparametrar, och klickar på plus-knappen Knappen Lägg till. Du kan redigera eller radera ett parameternamn genom att markera det i listan och klicka på knappen Redigera Redigera eller Radera Radera.
6.

En matematisk operator eller en textoperator
För Operatorer väljer du en operator från listan.
Du kan också skriva parameternamn, operatorer och funktioner i dialogrutan Ändra egen funktion i stället för att använda listorna eller det numeriska tangentbordet.
7.
Alla konton är standardtillvalet för Tillgänglighet och det innebär att alla användare av den aktuella databasen tillåts att visa och använda den egna funktionen. Om du vill att den egna funktionen bara ska vara tillgänglig för användare med fullständig behörighet markerar du Endast konton med fullständig behörighet.
8.
9.
Så här ändrar, duplicerar eller raderar du en egen funktion:
1.
Välj Arkiv-menyn > Hantera > Anpassade funktioner.
2.

För Funktionsnamn väljer du den egna funktionen och klickar på Redigera. Gör dina ändringar i dialogrutan Ändra egen funktion och klicka sedan på OK.
För Funktionsnamn väljer du den egna funktionen och klickar på Duplicera.
För Funktionsnamn väljer du den egna funktionen och klickar på Radera.
3.
Klicka på OK i dialogrutan Hantera egna funktioner.
Så här kopierar du en egen funktion till en annan FileMaker Pro-fil:
1.
Välj Arkiv-menyn > Hantera > Anpassade funktioner.
2.
Tips!  Du kan Ctrl-klicka (Windows) eller Kommando-klicka (OS X) och välja enstaka funktioner, eller hålla ned Skift och markera funktioner som inte ligger intill varandra.
3.
Tips!  OS X: Du kan välja Arkiv-menyn > Kopiera om du vill kopiera en vald funktion.
4.
5.
Välj Arkiv-menyn > Hantera > Anpassade funktioner.
6.
Tips!  OS X: Du kan välja Arkiv-menyn > Klistra in om du vill klistra in en vald funktion.
Den kopierade funktionen visas längst ned i listan. Om FileMaker Pro betraktar funktionen som ogiltig för målfilen (om exempelvis beroende funktioner, fält eller beräkningar saknas i målfilen eller om funktionen innehåller en ogiltig filtypsreferens) omgärdas den inklistrade funktionen av kommentartecken (/*<funktionsdefinition>*/). Mer information finns i Beroenderegler för egna funktioner (FileMaker Pro Advanced).