Ange flikordning för datainmatning
När du trycker på tabbtangenten i bearbetningsläget eller sökläget aktiveras fälten som standard från vänster till höger och uppifrån och ned. Du kan ändra standardordningsföljden, och till och med utesluta fält om du vill.
 •
Knapp-objekt, flikkontroller, glidkontroller, webbvisare och diagram kan ingå i ordningsföljden.
 •
 •
 •
Så här anger du flikordningen i en layout:
1.
I layoutläge väljer du Layouter-menyn > Ange ordningsföljd.
Dialogrutan Ange ordningsföljd öppnas, och samtidigt visas numrerade pilar som pekar på varje fält, flikkontroll, flytande fönster-knapp och vanlig knapp i layouten. För fält och tabbkontroller visas de numrerade pilarna till vänster om objekten, för knappar visas de numrerade pilarna till höger om objekten. Ett fält som även är en knapp har två pilar. Vänsterpilen avser fältet och högerpilen knappen. En tom pil visar ett objekt som är uteslutet från flikordningen.
2.

Gå till den nedrullningsbara listan Lägg till återstående, välj Objekt och klicka på Lägg till.
 •
Klicka på Rensa alla, och gå till den nedrullningsbara listan Lägg till återstående, välj Objekt och klicka på Lägg till.
 •
Eller klicka på Rensa alla och klicka på pilarna i önskad ordning. FileMaker Pro lägger till siffror i motsvarande ordning i pilarna.
 •
Klicka på Rensa alla, och gå till den nedrullningsbara listan Lägg till återstående, välj Endast fält or Endast knappar och klicka på Lägg till.
 •
Eller klicka på Rensa alla och klicka på pilarna i önskad ordning. FileMaker Pro lägger till siffror i motsvarande ordning i pilarna.
 •
Gå till den nedrullningsbara listan Ta bort, välj Alla fält eller Alla knapparoch klicka på Ta bort.
3.
Så här anger du flikordningen för repeterade fält:
När du ordnar flera repeterade fält bredvid varandra så att de bildar ett tabelliknande rutsystem i en layout, går standardflikordningen (som visas nedan) från vänster till höger tvärs över varje rad i stället för nedåt i varje kolumn, oavsett om varje repeterat fält visas horisontellt eller vertikalt.
Exempel på hur flikordningen är horisontell, inte vertikal i kolumner med repeterade fält
För flera repeterade fält som är ordnade på det här sättet kan du ange om du vill flytta till den första repetitionen av varje fält först eller fortsätta inom samma fält först.
1.
Börja ange ordningsföljden enligt beskrivningen ovan, och klicka på Ny flikordning för att definiera en ny flikordning för alla fält.
2.
3.

4.
5.
Klicka på OK i dialogrutan Ange ordningsföljd.
Kommentar
 •
 •
 •
Om du har lagt till ett flytande fönster i layouten kan du växla mellan det flytande fönstrets olika fält med Tabbtangenten, men först måste du öppna det flytande fönstret (genom att klicka på flytande fönster-knappen eller genom att växla till flytande fönster-knappen med Tabbtangenten och sedan trycka på Blanksteg). Du kan inte gå in eller ut ur ett flytande fönster med Tabbtangenten. Mer information finns i Markera och arbeta med objekt i flytande fönster.