Eén e-mailbericht verzenden
U kunt vanuit FileMaker Pro een bericht verzenden naar een of meer geadresseerden. Om de e-mailadressen, onderwerpen en berichten op te geven kunt u zelf de betreffende tekst typen, gegevens uit velden in de huidige record gebruiken of berekeningen gebruiken. Bovendien kunt u meerdere adressen verzamelen uit een veld of berekening uit alle records in de huidige gevonden reeks.
Zo verzendt u één e-mailbericht:
1.
Zie Records zoeken voor meer informatie.
2.
Kies op de menubalk Bestand > Verzenden > Post.
Het dialoogvenster Post verzenden verschijnt.
3.
Kies in het vak Verzenden via: hoe u de e-mail wilt verzenden.
 •
Als u uw e-mail wilt verzenden via een e-mailtoepassing zoals Microsoft Outlook (Windows) of Entourage (Mac OS), accepteert u de standaardinstelling, E-mailclient.
 •
Als u wilt verzenden via SMTP (zonder een e-mailtoepassing), kiest u SMTP-server. Voer in het dialoogvenster SMTP-opties gebruikers- en servergegevens in (zie SMTP-opties invoeren of bewerken) en klik op OK. Ga vervolgens verder met stap 4.
4.
Klik voor Maken op Eén e-mail met gegevens uit de huidige record.
5.

Een of meer e-mailadressen invoeren
Een veld opgeven dat een of meer e-mailadressen bevat
Klik op Pijlknop en kies Veldnaam opgeven. Selecteer vervolgens een veld en klik op OK.
Een berekening opgeven die een of meer e-mailadressen genereert
Klik op Pijlknop en kies Berekening opgeven. Maak een berekening en klik op OK.
Windows: een of meer e-mailadressen invoeren vanuit het Windows-adresboek
Klik op Pijlknop en kies E-mailadressen opgeven. Kies vervolgens de gewenste e-mailadressen.
6.
Als u in stap 5 een veld of berekening hebt opgegeven, schakelt u Verzamel voor elk bericht adressen uit de gevonden reeks in als u adressen wilt verzamelen uit alle records in de huidige gevonden reeks. (Anders wordt alleen het adres van de huidige record gebruikt.)
Opmerking  Als u e-mailadressen hebt getypt in de vakken Aan, CC en BCC en uw gevonden reeks meerdere records bevat, wordt één e-mail gestuurd voor elke record in de gevonden reeks als u de optie Verzamel voor elk bericht adressen uit de gevonden reeks inschakelt.
7.

Een veld opgeven dat tekst voor de e-mail bevat
Klik op Pijlknop en kies Veldnaam opgeven. Selecteer vervolgens een veld en klik op OK.
Een berekening opgeven die tekst voor de e-mail genereert
Klik op Pijlknop en kies Berekening opgeven. Maak een berekening en klik op OK.
De inhoud van een tekstbestand invoegen in het vak Bericht
Klik op Pijlknop naast het vak Bericht en kiesTekst uit bestand invoegen. Kies vervolgens het gewenste tekstbestand.
8.
Klik op Bestand toevoegen als u een bestand wilt selecteren om als bijlage bij het bericht te verzenden.
Opmerking  Wanneer u SMTP-mail gebruikt met Instant Web Publishing, moet u het absolute pad opgeven (bijvoorbeeld filewin voor Windows of filemac voor Max OS) voor alle bijgesloten bestanden. Voor FileMaker Server plaatst u de bijgesloten bestanden in de map ../FileMaker Server/Data/Documents. Zie Bestandspaden maken voor meer informatie over bestandspaden.
9.
Gegenereerde e-mailberichten worden verzonden volgens de standaardmethode voor verzending van e-mails.