Eigen menureeksen maken en bewerken (FileMaker Pro Advanced)
U kunt eigen menureeksen maken die de gewenste menu's bevatten. Daarna kunt u een menureeks opgeven voor het bestand en de afzonderlijke lay-outs.
U kunt een nieuwe menureeks maken of een bestaande menureeks bewerken of dupliceren. U kunt ook menureeksen verwijderen die uw gebruikers niet nodig hebben.
Belangrijk  Wanneer u een eigen menu dupliceert, wordt een kopie van de menureeks gemaakt die naar dezelfde eigen menu's verwijst als in de oorspronkelijke menureeks. Hierbij worden de eigen menu's niet gedupliceerd. Als u een menuonderdeel wijzigt, wijzigt u het menu voor alle menureeksen waarin het menu is opgenomen.
Zo maakt, bewerkt of dupliceert u een menureeks:
1.
Kies op de menubalk Bestand > Beheren > Eigen menu's > en selecteer het tabblad Eigen menureeksen.
2.
 
Een menureeks maken
Klik op Maken.
Een bestaande menureeks bewerken
Kies voor Weergave op de optie naam menureeks, eigen volgorde (die u maakt door onderdelen in de lijst te slepen) of aanmaakvolgorde.
Tip  U kunt ook op de kolomkop Naam menureeks klikken om de lijst alfabetisch op naam te sorteren.
De menu’s in elke menureeks weergeven of opmerkingen die de menureeks beschrijven weergeven
Klik op de kolomkop Menu’s/Opmerkingen.
Als u Maken of Bewerken hebt gekozen, verschijnt het dialoogvenster Eigen menureeks bewerken.
 
De naam van de menureeks opgeven of wijzigen
Voer in het tekstvak Naam menureeks een beschrijvende naam voor het menu in (maximaal 100 tekens).
Typ bij Opmerking een opmerking over de menureeks (maximaal 30.000 tekens). De opmerking verschijnt in het dialoogvenster Eigen menu’s beheren op het tabblad Eigen menureeksen.
3.
 
Klik op Toevoegen, verricht een van de volgende handelingen in het dialoogvenster Menu selecteren en klik op Selecteren:
 •
Klik op + om een nieuw menu te maken. Zie Eigen menu’s definiëren (FileMaker Pro Advanced) voor meer informatie.
 •
Klik op om een eigen menu te verwijderen uit het dialoogvenster Menu selecteren. Standaard FileMaker Pro-menu’s die in het dialoogvenster Menu selecteren tussen rechte haken [ ] worden weergegeven, kunnen niet uit de lijst worden verwijderd.
Opmerking  Als u meer menu’s aan de menureeks wilt toevoegen, houdt u Shift of Ctrl (Windows) of Cmd (Mac OS) ingedrukt en klikt u op de gewenste menu’s.
Tip  U kunt dubbelklikken op een menu om het dialoogvenster Eigen menu bewerken weer te geven en vervolgens het menu bewerken.
Opmerking  Standaard FileMaker-menu’s (die tussen rechte haken [ ] worden weergegeven) kunnen niet worden bewerkt.
Sleep een pijlsymbool De knop Gegevensinzage openen/sluiten omhoog of omlaag om de volgorde van de menu’s in de lijst te wijzigen.
Elke keer dat u tussen lay-outs schakelt, installeert FileMaker Pro de menureeks die in het dialoogvenster Lay-outinstelling bij de optie Menureeks is opgegeven.
In FileMaker Pro Advanced kunt u tijdelijk schakelen tussen menureeksen of standaard FileMaker-menu's herstellen vanuit het menu Gereedschappen, dat altijd aan de menubalk wordt toegevoegd. Dat is handig voor het testen van menureeksen.
Zo schakelt u tijdelijk tussen menureeksen:
1.
Kies in FileMaker Pro Advanced op de menubalk Gereedschappen > Eigen menu’s.
2.
Opmerkingen
 •
Mac OS:
 •
Als u in uw menureeks geen menu Help opneemt, zal het besturingssysteem een leeg menu Help installeren. Dat menu kan niet worden verwijderd en de positie ervan op de menubalk noch de titel ervan kunnen worden gewijzigd.
 •
Het FileMaker Pro-menu wordt toegevoegd aan het Apple-menu. U kunt de menuonderdelen Stop of Voorkeuren niet aanpassen. U kunt alleen het menuonderdeel Over FileMaker Pro aanpassen.
 •
Windows: Het menuonderdeel Afsluiten wordt toegevoegd aan het einde van het eerste niet-vergrendelde (wijzigbare) menu. Het menuonderdeel Afsluiten kan niet worden aangepast.
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
Test alle menu's en menuonderdelen op beide platforms en voor elke gebruikersaccount. Zorg ervoor dat alle vereiste menu's en menuonderdelen beschikbaar zijn, zodat gebruikers hun taken kunnen uitvoeren.
 •
Zorg ervoor dat gebruikers altijd toegang hebben tot het menu Weergave of biedt hun een methode (zoals knoppen) om te schakelen tussen de blader-, zoek- en schermafdrukmodus.
 •
 •
 •
U kunt Get ( NaamEigenMenureeks ) gebruiken om de naam van de actieve eigen menureeks te controleren. U kunt ook de functie Get ( LaatsteFout ) gebruiken om te controleren op ontbrekende menureeksen. Controleer de status van de functie Get ( LaatsteFout ) nadat u de scriptstap Menureeks installeren hebt uitgevoerd. Als een menureeks ontbreekt, geeft de functie fout 115 als resultaat. Zie Get ( NaamEigenMenureeks ) en Get ( LaatsteFout ) voor meer informatie.