Lägga till och visa data > Mata in data i poster > Sätta in aktuellt datum eller andra variabler i ett fält

Sätta in aktuellt datum eller andra variabler i ett fält
Du kan sätta in aktuellt datum, klockslag eller användarnamn i ett fält.
När du har satt in något av dessa värden i ett fält ändras inte värdet om du inte ändrar det. Om du vill visa ett värde som uppdateras placerar du en symbol för datum, klockslag eller användarnamn i layouten. Mer information finns i Sätta in datum, sidnummer eller andra variabler i en layout.
Så här sätter du in aktuellt datum, klockslag eller användarnamn i ett fält:
1. Klicka i fältet i bearbetningsläget.
2. Välj något av följande på menyn Sätt in:
Datum om du vill sätta in det aktuella datumet i ett datumfält, numeriskt fält, textfält eller tidsstämpelfält.
Klockslag om du vill sätta in det aktuella klockslaget i ett tidsfält, numeriskt fält eller textfält. (Du kan också välja Klockslag om du vill sätta in aktuellt datum och klockslag i ett tidsstämpelfält.)
Användarnamn om du vill sätta in det aktuella användarnamnet som har angetts i inställningarna. (Information om hur du ändrar användarnamnet finns i Ange allmänna inställningar.)
Kommentar
Om ett fält har formaterats för att visa en nedrullningsbar kalender är tomt eller innehåller ett ogiltigt datum visar kalendern automatiskt aktuellt datum när den öppnas. Tryck på Retur för att avgränsa varje värde på en egen rad eller klicka för att infoga aktuellt datum. Om fältet redan innehåller ett giltigt datum söker du efter och klickar på det aktuella datumet i den nedrullningsbara kalendern och ersätter därmed befintligt datum med aktuellt datum.
FileMaker Pro hämtar det aktuella datumet och klockslaget från inställningarna i operativsystemet.
FileMaker kan automatiskt fylla i värden som datum och klockslag i fält när en post skapas eller uppdateras. Mer information finns i Definiera automatisk inmatning av data. Om du behöver hålla reda på vem som skapar och uppdaterar poster i en fil som är skyddad med konton är det säkrare och mer tillförlitligt att automatiskt fylla i kontonamnet, eftersom alla användare lätt kan ändra användarnamn i inställningarna.
Information om hur du skapar egna format för datafält finns i Ange format för datumfält.