Redigera objekt, layoutdelar och layoutbakgrund > Utforma text

Utforma text
Du kan ange hur text i fält och layouter ska se ut i en layout.
Du får bäst möjlighet att utforma samma information i olika layouter på ett flexibelt sätt om du använder layoutläget för att välja primära typsnitts- och styckeinställningar för fältobjekt i layouter. Använd bearbetningsläget om du vill framhäva vissa ord i fält med fetstil eller kursivering. Utforma inte hela innehållet i ett fält i bearbetningsläget, utan utforma i stället fältobjektet i layoutläget.
Göra text fet, kursiv, markerad eller ange andra stilar:
1. Markera texten eller fältobjektet i layoutläget. Markera fältet eller texten i fältet i bearbetningsläget.
2. Gör något av följande:
Välj i menyn Utforma eller i formateringslisten. Du kan välja mer än en stil på undermenyn Stil. (Information om orienteringen Sidledes finns i Utforma fält och text för vertikalt skrivformat.)
I Layoutläge klickar du på Granskare Knappen Granskare i layoutlisten. Klicka sedan på Utseende Utseende och ange textformat i textområdet.
Gör så här för att ange styckeinställningar:
1. Markera texten eller fältobjektet i layoutläget. Markera fältet eller texten i fältet i bearbetningsläget.
2. Gör något av följande:
Välj Utforma > Radavstånd > Annat. Ange sedan inställningar i dialogrutorna Stycken och Tabbar.
Klicka på knapparna för justering avstånd i formateringslisten.
I layoutläget väljer du alternativ i styckeområdet på fliken Utseende Utseende i Granskare.
Ange värden för Höjd, Före och Efter och välj en måttenhet under Radavstånd. Måttenheten rader varierar beroende på vilket typsnitt du använder och är något högre än typsnittets höjd.
Gör så här för att ange tabbinställningar:
1. Markera texten eller fältobjektet i layoutläget. Markera fältet eller texten i fältet i bearbetningsläget.
2. Välj Utforma > Radavstånd > Annat och klicka sedan på Tabbar.
I layoutläget kan du använda väljer du området Tabbar på fliken Utseende Utseende i Granskare.
3. Välj en tabbtyp, ange ett justeringsvärde för Position och klicka på Ny.
När det gäller decimaltabbar väljer du Justera efter. Ange ett justeringstecken och ett värde för Position.
Om du vill fylla utrymmet till tabben med ett tecken (till exempel punkt mellan ett namn och nummer i en telefonkatalog) skriver du tecknet för Fyll med.
Om du vill ändra en tabb klickar du på den i listan. Ändra inställningarna och klicka sedan på Spara.
Om du vill ta bort en tabb klickar du på den i listan. Klicka sedan på Rensa.
Så här ändrar du stycken och tabbar med linjalerna:
Du kan inte använda linjalen till att utforma fält i layoutläget. Då måste du istället använda dialogrutorna Stycke och Tabbar.
1. Välj Visa > Linjaler i layoutläget. Skapa sedan text eller välj befintlig text. Välj Visa > Linjal i layoutläget. Markera sedan ett fält.
2. Dra markören för den första raden, vänstermarginalen eller högermarginalen till nya positioner.
Textlinjal med marginal- och indragsmarkörer
Om du vill radera ett tabbläge från linjalen drar du det nedåt från linjalen.
Om du vill flytta markörerna för första radens inlägg och vänstermarginalen separat håller du ned Alt-tangenten när du drar markören.
Kommentar
Det är möjligt att skapa motstridiga fältdataformat mellan layoutläget och bearbetningsläget. Så här löser FileMaker Pro motstridig textutformning:
När du utformar ett fält i layoutläget påverkar utformningen bara utseendet för just den förekomsten av fältobjektet.
När du utformar fältinformation i bearbetningsläget lagras utformningen däremot tillsammans med informationen, och den visas alla layouter som innehåller fältet. Fältinformation som utformas i bearbetningsläget har företräde framför datautformning som görs i layoutläget.
Mer information om att lägga till eller ändra en anpassad färg finns iAnge fyllning, linjeformat och kanter för objekt, layoutdelar och layoutbakgrunden.
Om du vill ta bort utformning som har angetts i bearbetningsläget kan du utforma texten på nytt i bearbetningsläget eller exportera informationen och sedan importera den på nytt.
När du klistrar in text i fält:
oformaterad text anammar automatiskt den befintliga fälttextens formatering.
formaterad text behåller sin formatering. Om du vill ändra den inklistrade textens format till det befintliga textformatet väljer du Redigera > Ångra utformning direkt efter det att du har klistrat in texten.
I bearbetningsläget kan du formatera särskilda tecken i numeriska fält, datum-, tids- och tidsstämpelfält. (Du kan till exempel utforma så att bara året blir i fetstil). Denna specialutformning kan dock bara visas och skrivas ut om tillvalet Som de anges har angetts för fältet i layoutläget. Om du anger några andra tillval för fältutformning är specialutformningen bara synlig i bearbetningsläget när fältet är aktivt. Mer information finns i Formatera och ställa in fältobjekt i layoutläge.
OS X: om du har ställt in tabblägen för ett fält måste du trycka ned Alt-Tabb för att flytta insättningspunkten till nästa tabbläge.
Information om hur du ändrar måtten som används för linjalen finns i Använda linjaler och stödraster.
Relaterade avsnitt
Utforma fält och text för vertikalt skrivformat
Lägga till text i en layout
Markera och redigera text
Definiera villkorlig formatering för layoutobjekt