Werken met gerelateerde tabellen en bestanden > Opzoekdefinities > Opzoekdefinities definiëren

Opzoekdefinities definiëren
1. Definieer voor de opzoekdefinitie de relatie tussen het vergelijkingsveld van de huidige tabel en het vergelijkingsveld van de gerelateerde tabel.
Raadpleeg Relaties maken en wijzigen.
2. Kies Bestand > Beheren > Database.
3. In het dialoogvenster Database beheren klikt u op het tabblad Velden.
4. Als uw database meerdere tabellen bevat, selecteert u de gewenste tabel in de lijst Tabel.
5. Selecteer een bestaand tekst-, getal-, datum-, tijd-, tijdstempel- of containerveld in de lijst met bestaande velden of definieer een nieuw veld.
6. Klik op Opties (of dubbelklik op de veldnaam).
7. Klik in het dialoogvenster Opties voor veld op het tabblad Automatisch invoeren en schakel vervolgens de optie Opgezochte waarde in.
8. Kies in het dialoogvenster Opzoekwaarde voor veld de tabel waarin moet worden gezocht en de tabel waaruit de waarde moet worden gekopieerd.
Voor Beginnen met tabel kiest u de tabel die de opzoekdefinitie als beginpunt in de relatiegrafiek moet gebruiken.
Voor Opzoekwaarde uit gerelateerde tabel kiest u de gerelateerde tabel die de gerelateerde gegevens bevat die moeten worden gezocht.
9. Selecteer het veld dat de opzoekwaarde bevat die u wilt kopiëren.
10. Selecteer de volgende opties voor de opzoekdefinitie.
11. Klik op OK.
Opmerkingen
Met deze relatie kunt u de gerelateerde records ook sorteren, zodat een specifieke gerelateerde record (de record die door de opzoekdefinitie wordt gekopieerd) als eerste record wordt weergegeven. Als u bijvoorbeeld de datum van het meest recente onderhoud van een bepaald apparaat wilt opzoeken, moet u ervoor zorgen dat de records in aflopende volgorde op de datum van onderhoud worden gesorteerd.
Zorg ervoor dat het bronveld voor de opzoekdefinitie en het doelveld voor de opzoekdefinitie van hetzelfde veldtype zijn om onverwachte resultaten te voorkomen.
Wanneer gegevens in de gerelateerde tabel veranderen en u de nieuwe waarden in de huidige tabel wilt opnemen, kunt u de gegevens opnieuw opzoeken. Raadpleeg Opzoekwaarden bijwerken.
Belangrijk  Als voor een opzoekdefinitie een relatie met meerdere criteria is gedefinieerd, wordt de zoekopdracht gestart telkens wanneer u een waarde invoert in een van de velden die deel uitmaken van deze meerzijdige relatie. De zoekopdracht wordt uitgevoerd telkens wanneer in een van de vereiste velden een waarde wordt ingevoerd. Als alle vereiste velden een waarde bevatten, zorgt de laatste zoekopdracht ervoor dat een waarde naar het doelveld voor de opzoekdefinitie wordt gekopieerd.
Verwante onderwerpen
Opzoekdefinities
Relaties
Automatische gegevensinvoer definiëren