Skillnader mellan runtime-programmet och FileMaker Pro (FileMaker Pro Advanced)
När du dubbelklickar på FileMaker Pro-ikonen för att starta programmet kan du skapa en ny lösning eller öppna en befintlig lösning. När du startar ett FileMaker Pro-baserat runtime-program öppnas automatiskt den primära fil som runtime-programmet skapats med.
Några andra viktiga skillnader mellan runtime-programmet och FileMaker Pro:
 •
Detta omfattar Layoutläge och kommandona på undermenyn Hantera.
 •
Egna funktioner och anpassade menyer som har skapats i FileMaker Pro Advanced fungerar också i runtime-programmet, även om användare av runtime-programmet inte kan ändra dem eller skapa nya egna funktioner och menyer.
 •
Exempelvis kan du inte använda runtime-programmet för att skapa, öppna eller stänga en lösning. (Runtime-program som skapats med lösningar måste innehålla egna knappar eller scripts för att stänga eller öppna andra filer. Det finns inget stängningskommando i ett runtime-lösningsfönster.)
 •
 •
Plugin-program kan aktiveras i dialogrutan Programinställningar. Alternativet Tillåt lösningar att installera filer i inställningarna för plugin-program gör att att plugin-uppdateringar kan installeras automatiskt. Mer information finns i Ange inställningar för plugin-program.
 •
Även om XML-datafilter visas som ett alternativ för Konvertera fil scriptsteg, kan du inte konvertera XML-filer med hjälp av dessa scriptsteg i ett runtime-program.
 •
 •
OS X: Apple Events stöds av runtime-program.
 •
 •
En runtime-databas kan emellertid öppnas i antingen FileMaker Pro eller FileMaker Pro Advanced. Alla funktioner i dessa program aktiveras, om inte fullständig behörighet har tagits bort.
 •
 •
Program- och dokumentinställningar
I runtime-programmet är vissa tillval inte tillgängliga på fliken Diverse i dialogrutan Inställningar. Tillvalen för att meddela en användare när det finns en uppdatering eller ny version av FileMaker Pro är exempelvis inte tillgängliga.
Fliken Layout ingår inte i dialogrutan Inställningar för runtime-programmet.
I dialogrutan Filtillval i runtime-programmet visas enbart fliken Rättstavning.
En jämförelse av menykommandon
Följande tabeller visar de menykommandon som är tillgängliga i FileMaker Pro och i runtime-programmet.

1
1
2
2
3
3
1.
2.
3.

1
1
1.

Obs!  Alla andra kommandon i Scripts-menyn är endast tillgängliga i FileMaker Pro.

1
1
1
1.

Ignorerade scriptsteg
Eftersom vissa funktioner tagits bort från runtime-programmet ignoreras vissa scriptsteg i runtime-programmet. Scriptstegen som ignoreras markeras med "Nej" eller "Partiell" vid "Runtime-lösning" under avsnittet Kompatibilitet i varje scriptstegsbeskrivning. Mer information finns i Scriptsteg.
Obs!  Öppna fil returnerar ett fel om den angivna filen inte är kopplad till runtime-programmet. En runtime-lösning kan endast utföra ett externt script om den externa filen är kopplad till runtime-lösningen.
Lagrade systeminställningar eller registerinställningar
Windows-systemregisterinställningar:
 •
HKEY_CURRENT_USER\Software\FileMaker\FileMaker Pro\14.0
 •
HKEY_CURRENT_USER\Software\FileMaker\FileMaker Pro\14.0A
 •
HKEY_CURRENT_USER\Software\FileMaker\<lösningens namn>\14.0
Obs!  Filtillägget för runtime-databasfilerna finns registrerat i HKEY_CLASSES_ROOT.
OS X-inställningar:
com.filemaker.client.pro.plist
com.filemaker.client.advanced.plist
com.filemaker.client.runtime.<lösningens namn>.plist