XML-gegevens importeren
FileMaker Pro kan XML-gegevens in een bestaand FileMaker Pro-bestand importeren, of XML naar een nieuw FileMaker Pro-bestand converteren.
De XML kan een echt bestand zijn, of het resultaat van een HTTP-verzoek dat naar een webserver is verstuurd. U zou bijvoorbeeld een orderdatabase kunnen opzetten om traceernummers in de vorm van een HTTP-verzoek naar een koerierbedrijf te versturen, en hun webserver zou het recentste pakket met traceerformatie in XML-formaat kunnen terugsturen, zodat het direct in de orderdatabase kan worden geïmporteerd.
De XML die u importeert, moet beantwoorden aan de FMPXMLRESULT-DTD (Document Type Definition) van FileMaker. Als uw XML in een andere opmaak is opgesteld, kunt u tijdens de import een XSLT-opmaakmodel (Extensible Stylesheet Language) toepassen om uw XML naar de FMPXMLRESULT-grammatica te converteren. Raadpleeg XML-indeling.
Zo importeert u XML:
1.

2.
Belangrijk  Wanneer bestaande of overeenkomende records worden bijgewerkt, worden gegevens in het doelbestand overschreven. Dit kan niet ongedaan worden gemaakt. Kies Bestand > Kopie opslaan als om een reservekopie van het doelbestand te maken. Zorg ervoor dat u een goede kennis hebt van de manier waarop records worden bijgewerkt. Raadpleeg Methoden voor het importeren van gegevens in een bestaand bestand.
3.
4.
Als het doelbestand meerdere tabellen bevat, gebruikt u het venstermenu voor lay-outs om een lay-out weer te geven die records weergeeft uit de tabel waarin u gegevens wilt importeren.
5.
 •
Als u bestaande records in het bestand bijwerkt, controleert u of de gevonden reeks alleen de records bevat die u wilt vervangen. Sorteer de records (bijvoorbeeld op veldnaam), zodat u zeker weet dat de geïmporteerde gegevens de correcte records in het doelbestand vervangen.
 •
6.
Kies Bestand > Records importeren > XML-gegevensbron.
Het dialoogvenster XML- en XSL-opties opgeven verschijnt.
7.
De stappen 8 tot 10 moet u alleen uitvoeren als u XML naar een nieuw FileMaker Pro-bestand converteert.
8.
Kies Bestand > Openen.
9.
Klik op Bladeren op het tabblad Mijn oplossingen in het Startpaneel.
10.
Kies in het dialoogvenster 'Bestand openen' bij Bestandstypen (Windows) of Weergeven (OS X) de optie XML-gegevensbron en selecteer vervolgens het bestand.
Het dialoogvenster XML- en XSL-opties opgeven verschijnt.
11.
Kies voor XML-gegevensbron opgeven de bron van de XML-gegevens die u wilt importeren.
De XML-bron kan een bestand zijn, of het resultaat van een HTTP-verzoek. Raadpleeg Gegevens importeren met een HTTP-verzoek.
12.
Wilt u vóór het importeren een XSLT-opmaakmodel op de XML toepassen, dan selecteert u XSL-opmaakmodel gebruiken en geeft u de bron van het XSLT-opmaakmodel op.
Wanneer de XML die u importeert, niet beantwoordt aan de FMPXMLRESULT-DTD, moet u een XSLT-opmaakmodel toepassen dat de XML naar de juist grammatica converteert. De XSLT-bron kan een bestand zijn, of het resultaat van een HTTP-verzoek. Raadpleeg Gegevens importeren met een HTTP-verzoek.
13.
Klik op Doorgaan.
FileMaker Pro gebruikt een op Xerces gebaseerde XML-parser en een op Xalan gebaseerde XSLT-processor om een XSLT-opmaakmodel (als u er een hebt opgegeven) toe te passen om de XML-gegevens te converteren. Als een foutbericht verschijnt, corrigeert u de fout en probeert u opnieuw te importeren.
14.

Opmerkingen
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
Hoewel Windows-1252 de standaardtekencodering in Windows is, wordt die tekencodering niet algemeen erkend door andere hulpprogramma's die XML verwerken. Als u een Windows-bewerkingsgereedschap gebruikt om XML te genereren, controleer dan de encoding="..."-declaratie om te zien welke tekenreeks het genereert. Raadpleeg de veelgestelde vragen over Xerces C++ op de Apache-website http://xerces.apache.org/xerces-c/.
 •
Windows: stationsaanduiding:/naamDirectory/bestandsnaam
OS X: /Volumes:/naamVolume/naamDirectory/bestandsnaam
Als u een oplossing voor meerdere platforms creëert, kunt u de functie Get(SysteemPlatform) gebruiken om het huidige platform te identificeren en de juiste opmaak voor elk platform te gebruiken.