Meer bestanden tegelijk converteren
FileMaker Pro 14 kan meerdere bestanden tegelijk converteren. U moet de conversiemethode voor meerdere bestanden gebruiken wanneer u een database moet converteren die uit meerdere gerelateerde bestanden is samengesteld, of als u gewoon veel FileMaker Pro-bestanden hebt die u snel wilt converteren zonder dat u voor elk bestand wordt gevraagd het bestand te hernoemen.
Wanneer u meerdere bestanden tegelijk converteert, wordt u gevraagd een map op te geven waarin u de geconverteerde bestanden wilt opslaan, zodat uw oorspronkelijke bestanden ongewijzigd blijven. FileMaker Pro hernoemt automatisch elk geconverteerd bestand zonder uw tussenkomst. FileMaker Pro zal bestaande bestanden in de map niet overschrijven. In plaats daarvan voegt het een nummer toe aan het einde van de bestandsnaam en wordt het nummer zo nodig verhoogd tot een unieke naam is gevonden.
U kunt de te converteren bestanden op verschillende manieren selecteren: u kunt de bestanden (of een map met de bestanden) slepen naar het pictogram van het FileMaker Pro 14-programma, of u kunt in het FileMaker Pro-dialoogvenster Openen meerdere bestanden selecteren.
Opmerking  Eventuele andere punten (.) in een bestandsnaam dan de punt voor de bestandsextensie moet u verwijderen. Als er nog een punt in een bestandsnaam voorkomt, voegt FileMaker Pro de extensie .fmp12 niet aan het geconverteerde bestand toe.
Zo converteert u meerdere bestanden tegelijk:
1.
Als u probeert bestanden te converteren die momenteel zijn geopend, verschijnt een waarschuwing met de melding dat de bestanden in gebruik zijn en dat ze bijgevolg niet kunnen worden geconverteerd.
2.
3.
 •
Methode voor bestanden: selecteer in Windows Verkenner of in een Finder-venster (OS X) de bestanden die u wilt converteren en sleep ze vervolgens naar het pictogram van het FileMaker Pro 14-programma.
 •
Methode voor mappen: als een map alle te converteren bestanden bevat, sleept u de map naar het pictogram van het FileMaker Pro 14-programma.
Opmerking  Wanneer meerdere bestanden uit verschillende mappen worden geconverteerd, worden alle geconverteerde bestanden in dezelfde map gemaakt. De locaties van de oorspronkelijke bestanden blijft niet behouden. Als u de conversie van bestanden wilt vereenvoudigen, converteert u alle bestanden uit een relationele database die uit meerdere bestanden bestaat tegelijk. Na de conversie kunt u elk van deze groep bestanden verplaatsen naar een duplicaat van uw originele bestandsstructuur.
 •
Methode voor dialoogvenster Openen: kies in FileMaker Pro 14 Bestand > Openen. Klik op Bladeren op het tabblad Mijn oplossingen in het Startpaneel en selecteer vervolgens de bestanden die u wilt converteren door Ctrl (Windows) of Command (OS X) ingedrukt te houden en op elk bestand te klikken. (Als u een aantal opeenvolgende bestanden wilt selecteren, klikt u op het eerste bestand, drukt u de Shift+toets in en klikt u daarna op het laatste bestand van het bereik.) Klik vervolgens op Openen.
Het dialoogvenster Meerdere bestanden openen verschijnt.
4.
Kies de optie Alle bestanden openen en converteren indien nodig.
5.
Klik op Opgeven, kies de map die u in stap 2 hebt gemaakt om er de geconverteerde bestanden in op te slaan en klik op OK (Windows) of Kiezen (OS X).
Belangrijk  Kies geen map waarin een van uw oorspronkelijke bestanden zich bevinden. Als u dat toch doet, worden geconverteerde bestanden mogelijk hernoemd (door een nummer aan de bestandsnaam toe te voegen) om te voorkomen dat de oorspronkelijke bestanden door de geconverteerde bestanden zouden worden vervangen. Door deze herbenoeming van bestanden kunnen gegevensbronnen (die voorheen bestandsverwijzingen werden genoemd) verkeerd worden geconverteerd, hetgeen een invloed heeft op relaties en andere functies die met gegevensbronnen werken.
6.
Bij een lange conversie verschijnt het dialoogvenster Conversie bestandsindeling en wordt de voortgang van de conversie weergegeven. Als een bestand dat wordt geconverteerd geïndexeerde velden bevat, kunt u tijd besparen door te klikken op Overslaan wanneer de index opnieuw wordt gemaakt. Hierdoor wordt het indexeringsproces uitgesteld.
FileMaker Pro 14 maakt geconverteerde bestanden in de opgegeven map en opent ze zodat uw oorspronkelijke bestanden ongewijzigd blijven. De bestandsnaamextensie .fmp12 wordt toegevoegd aan alle geconverteerde bestanden.
7.
Het bestand Conversie.log bevat een overzicht van het conversieproces dat zonet hebt voltooid. Het bevat voornamelijk statusberichten die aangeven welke bestandsonderdelen zijn geconverteerd. Het logbestand kan echter ook foutberichten bevatten die locaties aangeven waar u mogelijk handmatige correcties dient uit te voeren in de geconverteerde bestanden voordat u ze verder test.
Opmerking  Als u later dezelfde bestanden opnieuw moet converteren, moet u ze in een lege map converteren, alle bestanden van de vorige conversiepoging verplaatsen of verwijderen of voor de volgende conversie een nieuwe map maken. Zo voorkomt u dat geconverteerde bestanden bij de volgende conversie worden hernoemd, waardoor gegevensbronnen (die voorheen bestandsverwijzingen werden genoemd) verkeerd kunnen worden geconverteerd.
Verwante onderwerpen
Problemen met conversie oplossen
Het bestand Conversie.log lezen