Använda linjaler och stödraster
Med hjälp av linjaler och stödrastret kan du justera, storleksändra och placera objekt exakt i en layout.
 •
Linjaler: När du visar linjalerna visas en horisontell och en vertikal linjal längs layoutens kanter. När du flyttar pekaren i layouten visas pekarens position med hjälp av hjälplinjer på varje linjal.
 •
Stödraster: När du visar stödrastret på en layout ser du ett flertal horisontella och vertikala linjer som korsar varandra och som inte skrivs ut. Du kan använda dem till att skapa, storleksändra, placera och justera objekt. Stödlinjer justeras när du byter måttenhet.
Tom layout med linjaler och stödraster
Visa och dölja linjaler
 •
Om du vill visa linjaler i layoutläget väljer du Visa > Linjaler.
 •
Arbeta med stödrastret
Använd stödrastret när du vill kontrollera objektens placering exakt i en layout. När stödrastret visas är överordnade stödlinjer något mörkare än underordnade stödlinjer. Det går bra att ändra avståndet mellan stödlinjerna.
Du kan ange att objekt ska fästa på stödlinjerna. När du flyttar ett objekt eller ändrar storlek på det fästs det mot närmaste underordnade stödlinje. När nya objekt skapas justeras de mot närmaste överordnade stödlinje.

I Granskare klickar du på fliken Position. Markera eller avmarkera Visa stödraster i området Stödraster.
Du kan även välja Visa > Stödraster > Visa stödraster. Om du vill dölja stödrastret väljer du Visa stödraster igen.
Klicka på fliken Position i Granskaren. Markera eller avmarkera Fäst vid stödraster i området Stödraster.
Du kan även välja Visa > Stödraster > Fäst vid stödraster. Om du vill stänga av funktionen väljer du Fäst vid stödraster igen.
Klicka på fliken Position i Granskaren. I området Stödraster anger du värden för Överordnat stödraster och Underordnade rastersteg. Se standardinställningarna i tabellen nedan.
I följande tabell visas standardinställningarna för överordnade enheter och underordnade steg i respektive måttenhet (tum, centimeter eller punkter).

Ändra måttenheten
Gör något av följande om du vill ändra den måttenhet som används för linjaler, stödraster och Granskaren:
Respektive linjal visas med avstånd enligt följande: