Göra layoutobjekt tillgängliga för skärmläsare
Du kan lägga till tillgänglighetsetiketter på layoutobjekt som gör databasen tillgänglig för handikappsprogram som skärmläsare. FileMaker-dokumentation kan användas med skärmläsare som JAWS för Windows och VoiceOver för OS X.
Valfritt objekt kan kopplas till annat valfritt objekt som tillgänglighetsetikett. En ledtext kan exempelvis kopplas till sitt fält och en skärmläsare läser upp ledtexten. Text kan läsas upp från objekt i en layout. Det kan även vara anpassad text som du anger eller resultatet av en beräkning.
Så här lägger du till tillgänglighetsetiketter för layoutobjekt:
1.
Välj Visa > Hjälpmedelsgranskare i layoutläget.
2.
3.
 •
Om du vill ange ett annat objekt som tillgänglighetsetikett går du till Etikett i Hjälpmedelsgranskaren, klickar på Klicka här för att markera och väljer ett annat objekt i layouten. Text från det andra objektet som du har valt visas som etikett i Hjälpmedelsgranskaren. Den texten kommer att läsas upp när det objekt som du valde först är aktivt.
 •
Om du vill ange anpassad text som tillgänglighetsetikett för ett objekt skriver du den text som du vill ska läsas upp vid Rubrik. Du kan även klicka på Knappen Ange beräkning för att ange en beräkning som tillhandahåller text som läses upp. Mer information finns i Dialogrutan Ange beräkning.
Tips!  Om du anger ett objekt som en tillgänglighetsetikett och även skriver in text i textrutan Rubrik läser skärmläsaren upp texten i textrutan Rubrik efter att den har läst upp texten från objektet i layouten.
4.
I Hjälp anger du en instruktion för hur man använder objektet eller klickar på Beräkningsknapp för att ange en beräkning för instruktionen.
Om objektet exempelvis är ett textfält som lagrar kundnummerdata i ett specifikt format skulle du kunna skriva följande:
 •
Rubrik: Kundnummer.
 •
Hjälp: Individuellt femsiffrigt ID-nummer för kundöversikt.
Så här raderar du en tillgänglighetsetikett:
1.
Välj Visa > Hjälpmedelsgranskare i layoutläget.
2.
3.
 •
 •
Om det finns text i textrutorna Rubrik eller Hjälp raderar du den.