ActiveX Automation - objekt, metoder och egenskaper (Windows)
FileMaker Pro stöder tre Automation-objekt: Application, Documents och Document. Följande metoder och egenskaper är tillgängliga för objekten.
Program
Tillgång till FileMaker Pro-programmet.
Egenskaper
Obs!  Alla egenskaper är skrivskyddade utom "Visible".
Program: Returnerar en pekare till detta objekt, som är rotobjektet i objekthierarkin.
Parent: Returnerar en pekare till detta objekt.
FullName: Returnerar namnet på programmet, inklusive sökvägen.
Name( ): Returnerar namnet på programmet, "FileMaker Pro".
Caption: Returnerar rubriken på ramen för fönstret. FileMaker Pro-rubriken anges alltid för att beskriva det aktuella aktiva dokumentet och kan inte ändras av klienterna.
DefaultFilePath: Returnerar standardsökvägen för att öppna filer.
Documents: Returnerar en pekare till samlingsobjektet Documents så att det går att öppna, använda och köra enskilda Documents-objekt via manus.
Version: Returnerar versionen av FileMaker Pro.
Visible: Returnerar TRUE om programmet är synligt. Ange TRUE om du vill visa programmet, FALSE om du vill dölja programmet.
ScriptStatus( ): Returnerar 0 om inget manus körs, 1 om ett manus har pausats, 2 om ett manus körs, eller 3 om ett manus står i kö (ska köras men har ännu inte startats).
Metoder
Quit( ): Stänger programmet. Om klienterna fortfarande är anslutna, döljs programmet tills alla klienter frigör FileMaker Pro-automationsservern. Förhindra oväntade resultat genom att alltid låta en Quit-sats följas av en Object Release-sats. Till exempel:
FMproApp.Quit
Set FMProApp = Nothing
Documents
Detta är samlingen av öppna dokument eller FileMaker Pro-filer.
Egenskaper
Obs! Alla egenskaper är skrivskyddade.
Program: Returnerar en pekare till programobjektet.
Parent: Returnerar en pekare till programobjektet.
Antal: Returnerar antalet dokument (långt heltal) i samlingen Documents.
_NewEnum: Returnerar ett uppräknarobjekt för att passera alla dokumentobjekt i samlingen Documents. Detta är inte någon explicit egenskap för objektet men är implicit tillgängligt när du använder dokument i en For-loop.
Active: Returnerar det aktiva dokumentet.
Item(variant): Returnerar ett specifikt dokumentobjekt från samlingen. Den här metoden är standard för samlingen Documents. Det behövs en variantparameter som kan anges av:
 •
 •
 •
Metoder
Open(filnamn som sträng, kontonamn som sträng, lösenord som sträng): Öppnar en specifik FileMaker Pro-fil, skapar ett dokumentobjekt och returnerar en pekare till dokumentobjektet.
Close( ): Stänger alla dokument i samlingen och tar bort dem från samlingen. Document Close-satsen åstadkommer en framtvingad stängning av dokumentet. Om andra användare är anslutna till FileMaker Pro-databasen när programmet mottar en Document Close-sats, kopplas de bort omedelbart och utan varning. Kontrollera att anslutna användare får möjlighet att avsluta FileMaker Pro innan detta kommando skickas.
Dokument
Ett objekt av typen Document (dokumentobjekt) är en FileMaker Pro-databasfil.
Egenskaper
Obs!  Alla egenskaper är skrivskyddade.
Program: Returnerar en pekare till programobjektet.
Parent: Returnerar en pekare till Document-samlingsobjektet, som är överordnat dokumentobjektet.
FullName: Returnerar filspecifikationen för dokumentet, inklusive sökvägen. Om kommandot Document FullName skickas till en fjärrfil som körs på en värddator, returneras endast filens namn, inte sökvägen.
Sökväg: Returnerar sökvägsspecifikationen för dokumentet. Detta inkluderar inte filnamnet eller filtillägget.
Saved: Returnerar status för dokumentet (om det har sparats eller inte). FileMaker Pro returnerar alltid SANT.
Active: Om dokumentobjektets fönster är aktivt returneras TRUE, i annat fall returneras FALSE.
Metoder
Activate( ): Gör det fönster som är associerat med detta dokumentobjekt till det aktiva fönstret.
Save( ): Tömmer databasens cache.
Close( ): Stänger dokumentet och tar bort det från samlingen Documents.
DoFMScript(Manus som sträng): Utför ett FileMaker Pro-manus på detta dokumentobjekt. Manuset anges med namn och måste redan finnas i dokumentet (t.ex. i FileMaker Pro-filen).
Relaterade avsnitt
Använda FileMaker Pro ActiveX Automation (Windows)
Exempel på ActiveX Automation (Windows)