De bästa metoderna för utformning av layouter
Rita dina layouter
Förutom att planera databasens struktur, som beskrivs i Om planering av en databas, bör du rita upp dina layouter på papper eller i datorn innan du skapar dem i FileMaker Pro. Några få skisser kan hjälpa dig att lösa problem med utformningen, klarlägga idéer och spara tid. Skissprocessen kan även vara till hjälp att skapa proportionerliga layouter och till att skapa funktioner som är tydliga för användarna.
Använda ett tema som tjänar syftet med din layout
Ett tema påverkar layoutens egenskaper, t.ex. bakgrundsfärg, fältramar och bakgrundsfyllning samt textattribut i textobjekt och i fält. I Startlösningarna som medföljer FileMaker Pro visas hur teman kan användas för att skapa layouter som innehåller effekter som är lämpliga för operativsystemet.
Välj ett tema i dialogrutan Ändra tema som tjänar syftet med din layout. (Klicka på Knappen Layouttema i statusverktygsfältet för att visa dialogrutan.) Om layouten ska användas med FileMaker Go väljer du ett av skiftningstemana.
Om du byter tema i en layout och sedan ångrar bytet, kommer det nya temat att finnas kvar, men istället visas formateringsattributen som du använde innan du tillämpade det nya temat. Om du sedan ångrar en gång till återställs layouten till det ursprungliga läget som det befann sig i innan du tillämpade det nya temat.
Mer information finns i Byta tema i en layout.
Använda skärmupplösningsschabloner och placeringsverktyg
Klicka på pilen på Skärmupplösningsknapp i layoutlisten om du vill visa skärmupplösningsschabloner som gör det enkelt att utforma perfekta layouter för iPad, iPhone och flera vanliga skärmupplösningar. Det går bra att visa flera skärmupplösningsschabloner samtidigt. Mer information finns i Ställa in layoutstorlek för olika enheter.
I FileMaker Pro finns flera smidiga verktyg som hjälper dig att ändra storlek på layoutobjekt eller placera och justera dem exakta mått. Med hjälp av stödlinjer kan du justera objekt vertikalt eller horisontellt inom samma layout eller i flera layouter. Med dynamiska guider får du visuell vägledning medan du arbetar med layoutobjekt. Mer information finns i Använda stödlinjer och dynamiska guider.
Layout med horisontella och vertikala stödlinjer samt skärmupplösningsschablon
Duplicera layoutobjekt konsekvent
Ett kännetecken för en väl utformad layout är att layoutobjekten har enhetligt utseende.
Du kan använda följande:
 •
 •
 •
Testa dina layouter på en bred målgrupp
En del vanliga symboler kan misstolkas i vissa sammanhang. En flaggikon som används som varningsmarkör, skulle exempelvis kunna symbolisera framgång i vissa sammanhang och kulturer. Testa dina symboler och bilder på en bred målgrupp innan du gör dem tillgängliga för användarna.
Tips på utformning av effektiva layouter finns i Tips på utformning av layouter.