FileMaker Pro-mogelijkheden per versie
Hieronder vindt u een lijst met onderwerpen die in vorige versies van FileMaker Pro en FileMaker Pro Advanced (vanaf versie 8.0) zijn geïntroduceerd. Voor meer informatie over elke nieuwe mogelijkheid downloadt u de productdocumentatie op http://www.filemaker.com/nl/support.
Informatie over wanneer nieuwe scriptstappen, functies en scriptactiveringen zijn geïntroduceerd, vindt u in de afzonderlijke Help-onderwerpen.
Meer informatie over de nieuwe mogelijkheden van deze versie vindt u in Nieuwe functies in FileMaker Pro 12.
FileMaker Pro 8.0
 •
Gegevens uit een ander bestand importeren in een nieuwe tabel in het huidige bestand. Op die manier kunt u gegevens consolideren die eerder in afzonderlijke databases zijn opgeslagen.
 •
 •
 •
 •
Nieuwe functie om e-mails te verzenden: menu Bestand > Verzenden > Post.
 •
 •
Met het nieuwe dialoogvenster Instellingen veld/besturingselement kunt u eenvoudiger groepen selectievakjes en andere besturingselementen waarin gegevens in een invoerlijst worden weergegeven, maken en bewerken.
 •
 •
 •
 •
Wanneer u records sorteert, veldinhoud verplaatst, records exporteert of e-mails verzendt, worden standaard eerst de velden in de huidige lay-out vermeld.
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
FileMaker Pro 8.0 Advanced
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
FileMaker Pro 8.5
 •
 •
Web Viewer-voorbeelddatabase, met voorbeeldrecords en gegevens om het gebruik van Web Viewers aan te tonen. U hebt een internetverbinding nodig om deze database te kunnen gebruiken.
 •
 •
Wijs namen toe aan lay-outobjecten (zoals knoppen, portalen en tabbladen in een deelvenster met tabblad) met behulp van het palet Info (het voormalige palet Grootte).
 •
 •
FileMaker Pro 8.5 Advanced
 •
 •
FileMaker Pro 9.0
 •
Ondersteuning voor externe SQL (ODBC)-gegevensbronnen – Geef gegevens uit SQL-tabellen weer, krijg toegang tot die gegevens en gebruik ze.
 •
Extra velden – Voeg niet-opgeslagen berekeningvelden en resumévelden toe aan SQL (ODBC)-gegevensbronnen in FileMaker Pro. Gebruik die velden daarna in FileMaker Pro in lay-outs, scripts, zoek- en sorteeropdrachten, samenvoegingen en exportbewerkingen, zonder gegevens uit een externe tabel te wijzigen. Dankzij deze functie kunt u SQL-tabellen uitbreiden.
 •
Koppelingen naar gedeelde databases via e-mail verzenden – Kies op de menubalk Bestand > Koppeling verzenden om een e-mail met URL-koppelingen naar gedeelde FileMaker Pro-databases te verzenden. Gebruik deze functie met gedeelde peer-to-peer of door FileMaker Server gehoste databases.
 •
Meer gebruikers die op peer-to-peer-basis bestanden kunnen samengebruiken – Deel bestanden met maar liefst 9 gebruikers tegelijk met behulp van FileMaker Pro Network Sharing.
 •
Voorwaardelijke opmaak – Stel opmaakregels in op basis van voorwaarden die u opgeeft met het menu Opmaak > Voorwaardelijk en pas een voorwaardelijke opmaak toe op gegevens in velden, lay-outs of op tekst gebaseerde knoppen.
 •
 •
Bijgewerkte ondersteuning voor etiketten – Gebruik nieuwe en bijgewerkte Avery-etiketformaten in de assistent wizard Lay-out/rapport, inclusief nieuwe, populaire postetiketten.
 •
Scherm Snel aan de slag met FileMaker Pro – Biedt een centrale plaats waar u bestanden kunt maken, bestaande bestanden op uw computer of op externe netwerkcomputers kunt openen en toegang kunt krijgen tot elektronische FileMaker Pro-documentatie.
 •
 •
Formaat van lay-outobjecten automatisch wijzigen – Geef op hoe lay-outobjecten dynamisch moeten worden aangepast als het vensterformaat wijzigt. Wanneer u het formaat van vensters wijzigt, worden in de schermafdrukmodus en bij het afdrukken gegevens in een formulier vergroot of verkleind.
 •
Verbeterde bediening van deelvensters met tabblad – Gebruik de nieuwe functies voor het instellen van tabbladbesturingselementen om het standaardtabblad en de breedte van het tabblad in een formulier in te stellen.
 •
 •
De knop Leren – Maak een rechtstreekse koppeling naar contextafhankelijke Help-onderwerpen vanuit deze dialoogvensters om meer informatie over het gebruik ervan weer te geven: Web Viewer instellen, Knopinstelling, Berekening opgeven en Lay-out/rapport maken.
 •
Verbeterd Help-menu – Open productdocumentatie, registreer of activeer FileMaker Pro, breng een activering over naar een andere computer, verzend uw feedback naar FileMaker en doe nog veel meer vanuit het menu Help.
 •
Het menu Bestand is herzien – Het menu Bestand > Definiëren is nu vervangen door het menu Bestand > Beheren en de dialoogvensters '... definiëren' zijn nu vervangen door dialoogvensters '... beheren'.
 •
Ongedaan maken/Opnieuw is verbeterd – Ongedaan maken/Opnieuw kan meerdere keren worden toegepast in het actieve veld of lay-out/tekstobject.
 •
 •
Verbeterde werkbalk – Gebruik nieuwe en verbeterde knoppen op de werkbalk, met inbegrip van Uitlijning (lay-outmodus), Records opslaan als Excel en Records opslaan als PDF.
 •
 •
 •
FileMaker Pro 9.0 Advanced
 •
Verbeterde Script Debugger – Debug scripts met beperkte toegang bij het aanmelden en verifiëren vanuit de Script Debugger, selecteer meerdere scriptstappen, bekijk de resultaten van de laatste scriptfouten en maak een directe koppeling naar de Help voor meer informatie, met behulp van de Script Debugger.
 •
Verbeterde Gegevensinzage – Gebruik het nieuwe tabblad Actief om gegevens van velden of variabelen in het huidige script weer te geven en bekijk gegevens met beperkte toegang in de Gegevensinzage bij het aanmelden en verifiëren.
 •
Koppeling naar Assistent PHP-site – Kies op de menubalk Gereedschappen > Assistent PHP-site starten om een rechtstreekse koppeling naar een Assistent PHP-site te maken.
 •
Verbeterd Database Design Report – Documenteer uw databaseoplossing, met inbegrip van nieuwe mogelijkheden zoals scriptgroepen, externe SQL-gegevensbrontabellen, nieuwe functies en nog veel meer.
FileMaker Pro 10.0
 •
Statusbalk – Met het opnieuw ontworpen statusgebied, dat er nu uitziet als een werkbalk boven aan het FileMaker Pro-venster, kunt u de meeste taken uitvoeren.
 •
Opgeslagen zoekopdrachten – Sla complexe zoekopdrachten op voor later gebruik in volgende FileMaker Pro-sessies en bekijk recente zoekopdrachten met behulp van knoppen op de statusbalk.
 •
 •
Knopinfo voor lay-outobjecten – Gebruik FileMaker Pro om een beschrijving toe te voegen die verschijnt wanneer gebruikers in de blader- of zoekmodus de cursor op een lay-outobject plaatsen.
 •
Scherm Snel aan de slag met FileMaker – Maak een FileMaker Pro-database op basis van een Excel- of Bento 2-bestand (of een hogere ondersteunde versie). Vanuit het deelvenster Meer info krijgt u toegang tot instructiematerialen, zoals video's en de FileMaker Pro-zelfstudie.
 •
Verbeterde startklare oplossingen – Maak een database op basis van een bijgewerkte startklare oplossing (databasesjabloon) om voordeel te halen uit de nieuwe mogelijkheden van FileMaker Pro.
 •
Geavanceerde herstelopties – Voer een consistentiecontrole uit op bestanden waarvan u vermoedt dat ze beschadigd zijn, selecteer specifieke te herstellen bestandsonderdelen en bekijk informatie over de status van het bestand. Bekijk een gedetailleerd logbestand over het bestandsherstel tijdens en na het bestandsherstelproces.
 •
Dynamische subresumérapporten – Bekijk in de bladermodus herberekende resuméwaarden in real time wanneer gegevens wijzigen.
 •
 •
 •
Extra ondersteuning voor ODBC-gegevensbronnen (de zogeheten externe SQL-bronnen of ESS) – Bekijk, open en gebruik gegevens uit SQL-tabellen in Microsoft SQL Server 2008, Oracle 11g en MySQL 5.1 Community Edition. Definieer invoerlijsten met behulp van velden in ODBC-gegevensbrontabellen. Gebruik Windows-verificatie (Eenmalige aanmelding) om toegang te krijgen tot ODBC-gegevens vanuit Microsoft SQL Server. Krijg toegang tot nauwkeurige door SQL ondersteunde tijdstempelgegevens uit ODBC-gegevensbronnen.
 •
 •
Betere ondersteuning voor het importeren van gegevens uit Bento 2 (Mac OS) – Gebruik standaardimportprocedures in FileMaker Pro om informatie uit een Bento 2-gegevensbron (of een hogere ondersteunde versie) over te brengen naar een FileMaker Pro-bestand.
 •
Ondersteuning voor het direct verzenden van e-mails via een SMTP-server – Kies op de menubalk Bestand > Post verzenden of gebruik een script om e-mailberichten direct vanuit FileMaker Pro-bestanden te verzenden zonder gebruik van e-mailclientsoftware.
 •
Scriptactiveringen – Geef op dat een script moet worden uitgevoerd wanneer een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt, wanneer bijvoorbeeld een gebruiker of script een bepaald veld selecteert, wijzigt of verlaat; wanneer op een toets wordt gedrukt; wanneer een veld wordt gewijzigd; of wanneer een record wordt vastgelegd.
 •
Verbeterde gebruikersinterface voor het schrijven van scripts – Gebruik de opdracht Scripts beheren (voorheen ScriptMaker) om een standaardscript weer te geven dat u kunt gebruiken als uitgangspunt voor het schrijven van uw eigen scripts, om na te gaan of individuele scriptstappen in webpublicaties of FileMaker Server-schema's worden ondersteund, en meer. Wanneer het FileMaker Pro-venster op maximale grootte wordt weergegeven, wordt het dialoogvenster Scripts beheren niet meer op maximale grootte geopend.
 •
FileMaker Pro 11.0
 •
FileMaker-grafieken — Zet gegevens grafisch in een kolom-, lijn-, vlak- of cirkelgrafiek naast of tegenover elkaar met de geïntegreerde grafiekfunctie.
 •
Lay-outmappen — Maak mappen om lay-outs te groeperen; hernoem, dupliceer en verwijder lay-outs; en kies ervoor lay-outs en mappen in het venstermenu Lay-out weer te geven — allemaal via het dialoogvenster Lay-outs beheren.
 •
 •
 •
Terugkerende import – Importeer automatisch gegevens uit Microsoft Excel of andere gegevensbronnen, zoals door tabs of komma’s gescheiden bestanden, in FileMaker Pro 11. Updates in het bronbestand worden weerspiegeld in de FileMaker Pro-tabel.
 •
Verbeterde ondersteuning voor geïmporteerde Bento-gegevens (Mac OS) – Importeer datum- en tijdstempelindelingen van Bento in FileMaker Pro en maak deze gegevens opnieuw op als FileMaker Pro-datum of -tijdstempel. Importeer gecodeerde velden en eenvoudige-lijstvelden uit een Bento-gegevensbron.
 •
Instant Web Publishing — Databases die op het web zijn gepubliceerd via Instant Web Publishing bevatten een statusbalk die er net zo uitziet als de statusbalk waarrmee u in FileMaker Pro met databases werkt. FileMaker-grafieken kunnen worden gepubliceerd met Instant Web Publishing.
 •
Werk met gegevens in een spreadsheetachtige opmaak – Voeg in de tabelweergave velden en records toe met een vertrouwde, spreadsheetachtige opmaak. U kunt velden sorteren, verwijderen en verbergen; het gegevenstype van een veld wijzigen; en veldopties instellen. Maak snel een rapport door een veld om op te groeperen voor of na de invoegpositie toe te voegen: allemaal vanuit de tabelweergave.
 •
 •
Infovenster — De meeste bewerkingstaken die u uitvoert in de lay-outmodus kunt u doen in het Infovenster, waarmee u objectinstellingen op één handige plek kunt weergeven en wijzigen.
 •
 •
 •
Link naar snapshot – U kunt een gevonden reeks record-id’s (inclusief lay-out, weergave en sorteervolgorde) zoals deze was toen u de oorspronkelijke zoekopdracht uitvoerde vastleggen, bewaren en per e-mail naar een andere persoon sturen.
 •
 •
Verbeterd scherm Snel aan de slag met FileMaker – Hier kunt u snel lokale, externe en favoriete bestanden maken, converteren, openen en beheren. Raadpleeg zelfstudiemateriaal en andere handige hulpbronnen, zoals het FileMaker-forum.
 •
Verbeterde beveiliging – Bepaal of andere FileMaker Pro-bestanden toegang hebben tot het schema (inclusief de tabellen, lay-outs, scripts en invoerlijsten) in een bestand in uw beveiligde oplossing en voorkom dat oudere FileMaker Pro-versies dan versie 11 het bestand openen.
 •
Variabelen gebruiken in zoekopdrachten die in een script zijn opgenomen – Neem lokale en algemene variabelen op in zoekopdrachten in scripts die u maakt of bewerkt.
 •
Samenvoegvariabelen in lay-outs — Maak een samenvoegvariabele die waarden uit lokale of globale variabelen weergeeft. Gebruik voor bepaalde taken samenvoegvariabelen in plaats van globaalvelden of niet-opgeslagen berekeningvelden.
 •
TLS (Transport Layer Security)-ondersteuning voor verzending van e-mail via SMTP – Wanneer u e-mail verzendt via SMTP, kunt u TLS-codering kiezen om zowel beveiligde als niet-beveiligde verbindingen via dezelfde poort toe te staan.
 •
 •
 •
In Windows plaatst u de scriptvensters buiten het toepassingsvenster van FileMaker Pro. Met de menu’s in deze scriptvensters kunt u uw scripts beheren en bewerken.
 •
Herkomstinformatie in de Help – Bij elke beschrijving van een scriptstap, scriptactivering of functie is de versie van FileMaker Pro vermeld waarin de scriptstap, scriptactivering of functie is gemaakt.
 •
 •
 •
 •
 •
 •
Verbeterde gebruikersinterface (Mac OS) – Het uiterlijk en de werking van de dialoogvensters in Mac OS zijn gewijzigd zodat ze beter voldoen aan Mac OS X-standaarden.
 •
Instelling “Beschikbare menuopdrachten” in de standaardprivilegeset – Voor een verdere verfijning van de beveiliging is de instelling voor “Beschikbare menuopdrachten” in de standaardprivilegeset (die bij het maken van een nieuwe privilegeset wordt gebruikt) nu Minimum.
FileMaker Pro 11.0 Advanced
 •
Verbeteringen op het gebied van eigen menu’s in de gebruikersinterface – De gebruikersinterface is verbeterd zodat eigen menu’s en menureeksen makkelijker en intuïtiever kunnen worden gemaakt en beheerd.
 •
Eigen functies kopiëren/plakken/importeren – Kopieer, plak en importeer eigen functies in de lijst met eigen functies; en kopieer eigen functies naar andere bestanden en plak en importeer ze in andere bestanden.