Wijzigingen en verbeteringen in de lay-outmodus
Dankzij de volgende wijzigingen die in FileMaker Pro 12 zijn geïntroduceerd kunt u optimaal profiteren van uw lay-outs.
Wijzigingen in werking
 •
De opmaakvormen voor objecten en tekst die u aan een lay-out toevoegt, zijn gebaseerd op de standaardopmaakvormen van het huidige thema. U kunt desgewenst opmaakvormen aanpassen nadat u objecten aan een lay-out hebt toegevoegd. U kunt geen eigen standaardopmaakvormen (zoals tekst- en randstijl) meer instellen in de lay-outmodus. U moet een lay-outobject selecteren voordat u opties kunt instellen in het infovenster.
 •
Objecten die in tabbesturingselementen (of portalen) zijn geplaatst, blijven bij het tabbesturingselement wanneer het tabbesturingselement wordt gekopieerd, verplaatst of verwijderd, ook wanneer de objecten op het tabbesturingselement zijn vergrendeld. Bovendien moeten objecten expliciet worden toegevoegd aan of verwijderd van tabbesturingselementen. Wanneer u een object op een tabbesturingselement naar de achtergrond verplaatst, wordt het achter de andere objecten op het tabbesturingselement geplaatst, niet achter het tabbesturingselement.
 •
In FileMaker Pro worden lay-outs nu bepaald met punten in plaats van pixels. Op de meeste computerschermen is één punt gelijk aan één pixel. Op bepaalde hoge-resolutieschermen (zoals het Retina-scherm op een iPhone) beheert FileMaker Pro de schermconversie om te zorgen voor de juiste schermweergave. Standaard kunnen lay-outobjecten in stapjes van één punt worden verplaatst. U kunt met het infovenster objecten op tussenliggende waarden plaatsen, zodat u de grootte en de plaats van gedrukte uitvoer exact kunt bepalen.
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
Randen rond keuzelijst- en kalenderbesturingselementen die gebruikers in de bladermodus openen, tonen de randkleurinstelling voor de huidige staat van het object.
 •
 •
Wanneer u objecten wilt kopiëren door deze van het ene naar het andere FileMaker Pro-venster of van een andere toepassing naar FileMaker Pro of omgekeerd te slepen, moet u Ctrl (Windows) of Option (Mac OS) ingedrukt houden tijdens het slepen.
Verbeteringen in functies
 •
U kunt het thema van een bestaande lay-out wijzigen. Alle kenmerken van de lay-out nemen de standaardwaarden van het thema aan en nieuwe objecten die aan de lay-out worden toegevoegd worden afgestemd op het nieuwe thema.
 •
 •
U kunt aparte randen instellen op velden, lay-outgedeelten, tekstobjecten, rechthoeken, afgeronde rechthoeken, knoppen, portalen, grafieken en Web Viewers.
 •
 •
 •
Wijzigingen in functies
 •
 •
De volgende besturingselementen zijn verwijderd uit FileMaker Pro, zijn hernoemd of zijn verplaatst binnen het infovenster.

FileMaker Pro 12
In bestanden die in eerdere versies van FileMaker Pro zijn gemaakt verschijnen veldrandeffecten in geconverteerde bestanden. Verouderde effectstijlen worden weergegeven in het keuzemenu Lijn, maar u kunt die niet toepassen op nieuwe velden. U kunt echter wel velden met effecten kopiëren en plakken om effecten in nieuwe velden weer te geven.
 •
Knoppen worden nu ingevoegd als afzonderlijke objecten, niet als groepen objecten. (U kunt nog wel objecten groeperen en één knopgebied maken.)
 •
Wanneer u in de lay-outmodus op de menubalk Weergave > Weergeven > Knoppen kiest, verschijnen er badges Badge Knop op elke knop in plaats van een grijze omtrek.
 •
 •
Mac OS: de sneltoets voor Alleen tekst plakken is gewijzigd in Cmd-Option-Shift-V.
 •
In het infovenster zijn waarden in de besturingselementen Positie en Grootte rechts uitgelijnd. Als er meer dan één object is geselecteerd, wordt in FileMaker Pro een koppelteken (-) weergegeven.