Alineakenmerken en tabinstellingen opgeven
In de bladermodus kunt u voor tekst in een veld opmaak opgeven, waaronder tabinstellingen, voor afzonderlijke alinea's. In de lay-outmodus kunt u alineakenmerken opgeven voor velden met tekst en tekst die niet in een veld staat.
Opmerking  In de blader- en lay-outmodus kunt u op de menubalk Opmaak kiezen om alinea- en tabinstellingen te wijzigen. In de lay-outmodus kunt u ook het infovenster gebruiken en de instellingen opgeven in de gebieden Alinea en Tabs van het tabblad Uiterlijk.
Zo geeft u alineakenmerken en tabinstellingen op:
1.
Selecteer in de lay-outmodus de tekst of het veld waarvoor u opmaak wilt instellen. U kunt ook in de bladermodus de tekst selecteren die u wilt opmaken.
Zie Tekst selecteren voor meer informatie.
Opmerking  De door u in de bladermodus opgegeven opmaak wordt met de gegevens opgeslagen en u gaat die opmaak zien in elke lay-out waarin het veld is weergegeven. Zie Tekst opmaken voor meer informatie.
2.
Kies op de menubalk Opmaak > Regelafstand > Andere.
3.

De marges van de alinea en de inspringing voor de eerste regel opgeven
Typ in het gebied Inspringen een waarde in de vakken Links, Rechts en Eerste.
Typ in het gebied Regelafstand een waarde in het vak Hoogte, Boven en Onder en kies een maateenheid. De maateenheid voor de regels verschilt per lettertype en is altijd net iets groter dan de letterhoogte.
4.
5.

Een nieuwe linkertab, gecentreerde tab of rechtertab instellen
Selecteer Links, Centreren of Rechts, typ een waarde in het vak Positie om aan te geven waar de tekst moet worden uitgelijnd en klik op Nieuw.
Selecteer Uitlijnen op en typ een teken waarop de tekst moet worden uitgelijnd (bijvoorbeeld "."). Typ vervolgens een waarde in het vak Positie om aan te geven waar de tekst op dat teken moet worden uitgelijnd en klik op Nieuw.
Typ een teken in het vak Opvulteken (in een lijst met telefoonnummers kunt u de ruimte tussen de naam en het telefoonnummer bijvoorbeeld opvullen met punten).
Selecteer de tabinstelling in de keuzelijst, wijzig eventueel opties in het dialoogvenster en klik daarna op Instellen.
6.
Als u de alinea-inspringingen en tabs wilt wijzigen met de linialen, gaat u als volgt te werk:
1.
Kies in de bladermodus op de menubalk Weergave > Liniaal. Kies in de lay-outmodus op de menubalk Weergave > Linialen.
2.
Op de horizontale liniaal ziet u de alinea-instellingen voor de huidige selectie. In de bladermodus ziet u de instellingen van het actieve veld. In de lay-outmodus ziet u de instellingen van de geselecteerde tekst.
De tekstliniaal met de marge- en inspringmarkeringen
3.
Als u alinea-instellingen wilt wijzigen, sleept u een margemarkering Margemarkering om marges in te stellen en sleept u de inspringmarkering voor de eerste regel Inspringmarkering om de inspringing voor de eerste regel in te stellen. Wanneer u de linkermargemarkering verplaatst, wordt ook de inpringmarkering voor de eerste regel verplaatst, tenzij u Alt (Windows) of Option (Mac OS) ingedrukt houdt wanneer u de markering sleept.
Zo wijzigt u de tekstuitlijning in alinea's:
Klik wanneer het veld of de tekst is geselecteerd op de opmaakbalk op een van de volgende knoppen om de uitlijning te wijzigen:
Links uitlijnen De knop Links uitlijnen, Centreren De knop Centreren, Rechts uitlijnen De knop Rechts uitlijnen, of Uitvullen De knop Uitvullen.
Opmerkingen
 •
U kunt voor tekst en velden een verticale tekstuitlijning opgeven. Kies in de lay-outmodus op de menubalk Opmaak > Tekst uitlijnen en kies vervolgens Boven, Centreren of Onder.
 •
U kunt met de liniaal marges of tabs instellen voor tekstgegevens in de bladermodus of voor tekst in de lay-outmodus. U kunt de liniaal niet gebruiken om velden op te maken in de lay-outmodus. Hiervoor moet u de dialoogvensters Alinea en Tabs gebruiken.
 •
Als u snel een links uitlijnende tab wilt instellen, klikt u in de liniaal op de positie waarop u een tabstop wilt invoegen. Als u een tabstop van de liniaal wilt verwijderen, sleept u deze van de liniaal naar beneden.
 •
 •
(Mac OS) Als u tabposities voor een veld hebt ingesteld, moet u op Option-Tab drukken om de invoegpositie naar de volgende tabpositie te verplaatsen.
Verwante onderwerpen
Tekst toevoegen aan een lay-out