Tabvolgorde instellen voor gegevensinvoer
Wanneer u in de blader- of zoekmodus op de Tab-toets drukt, is de tabvolgorde gewoonlijk van links naar rechts en van boven naar beneden. U kunt die tabvolgorde echter wijzigen en zelfs velden erin weglaten.
 •
U kunt knopobjecten, tabbladbesturingselementen, Web Viewers en grafieken in de tabvolgorde opnemen.
 •
 •
Berekeningvelden kunnen in de tabvolgorde worden opgenomen, maar in de bladermodus kunt u ze niet bereiken met de Tab-toets (dat kan alleen in de zoekmodus).
 •
Zo stelt u de tabvolgorde voor een lay-out in:
1.
In de lay-outmodus kiest u op de menubalk Lay-outs > Tabvolgorde instellen.
Er worden genummerde pijlen weergegeven die wijzen naar elk veld, tabbladbesturingselement en elke knop in de lay-out. Bovendien wordt het dialoogvenster Tabvolgorde instellen weergegeven. Voor velden en tabbladbesturingselementen verschijnen de genummerde pijlen aan de linkerkant van de objecten, voor knoppen verschijnen de genummerde pijlen aan de rechterkant van de objecten. Een veld dat ook een knop is, heeft twee pijlen. De linkerpijl is voor het veld, de rechterpijl is voor de knop. Een lege pijl verwijst naar een object dat is weggelaten uit de tabvolgorde.
2.

De tabvolgorde wijzigen voor afzonderlijke objecten
Klik op de pijl naast het object. Wanneer u op een andere pijl klikt, of nadat u in het dialoogvenster Tabvolgorde instellen op OK hebt geklikt, wordt het nummer dat u hebt vervangen verhoogd, en worden alle objecten erna in de tabvolgorde automatisch opnieuw op volgorde gezet.
Klik op de pijl naast het object. Het volgende nummer in de tabvolgorde verschijnt in de pijl. Laat dit zo of verwijder met Backspace het nummer en typ het gewenste nummer. Wanneer u op een andere pijl klikt, of nadat u in het dialoogvenster Tabvolgorde instellen op OK hebt geklikt, wordt het nummer dat u hebt vervangen verhoogd, en worden alle objecten erna in de tabvolgorde automatisch opnieuw op volgorde gezet.
De rest van de objecten aan de tabvolgorde toevoegen
Selecteer in de keuzelijst Resterende toevoegen de optie Objecten en klik op Toevoegen.
 •
Klik op Alles wissen, selecteer in de keuzelijst Resterende toevoegen de optie Objecten en klik op Toevoegen.
 •
U kunt ook klikken op Alles wissen en in de gewenste volgorde op de pijlen klikken. FileMaker Pro voert in die volgorde nummers in de pijlen in.
Een nieuwe tabvolgorde maken alleen voor velden of alleen voor knoppen
 •
Klik op Alles wissen, selecteer in de keuzelijst Resterende toevoegen de optie Alleen velden of Alleen knoppen, en klik op Toevoegen.
 •
U kunt ook klikken op Alles wissen en in de gewenste volgorde op de pijlen klikken. FileMaker Pro voert in die volgorde nummers in de pijlen in.
 •
Bij objecten die al een nummer hebben, selecteert u het nummer en drukt u op Backspace of Delete.
 •
Selecteer in de keuzelijst Verwijderen de optie Alle velden of Alle knoppen en klik op Verwijderen.
3.
Zo stelt u de tabvolgorde voor herhalende velden in:
Wanneer u meerdere herhalende velden naast elkaar rangschikt om in een lay-out een tabelvormig raster te vormen, verloopt de standaardtabvolgorde (die hieronder is weergegeven) van links naar rechts per rij in plaats van per kolom, ongeacht of elk herhalend veld horizontaal of verticaal is weergegeven.
Voorbeeld van hoe u in herhalende velden met de standaardtabvolgorde de cursor naar rechts in de rijen verplaatst in plaats van omlaag in de kolommen
Voor meerdere herhalende velden die op die manier zijn gerangschikt, kunt u snel opgeven of eerst de eerste herhaling van elk ander veld wordt geselecteerd of eerst de herhaling van hetzelfde veld.
1.
Begin met het instellen van de tabvolgorde zoals hierboven is beschreven en klik daarna op Nieuwe tabvolgorde om een nieuwe tabvolgorde voor alle velden te definiëren.
2.
3.

Om de tabvolgorde van het herhalend veld in te stellen
Doorloop de eerste herhaling van elk ander herhalend veld, gevolgd door de tweede herhaling van elk ander herhalend veld, enzovoort.
Klik in het veld linksboven, waardoor de pijl gaat knipperen. Klik daarna, in volgorde, in elk extra veld in de eerste herhaling. Wanneer u het patroon voor de eerste herhaling hebt voltooid, klikt u opnieuw op het knipperende veld linksboven. FileMaker Pro voltooit nu automatisch de tabvolgorde voor de resterende herhalingen van de herhalende velden.
Doorloop elke herhaling in het eerste veld, gevolgd door het tweede veld, enzovoort.
Dubbelklik op de eerste vermelding van het herhalend veld. De nummers voor alle herhalingen worden automatisch ingevuld. Dubbelklik vervolgens op de eerste vermelding van het volgende herhalende veld om de volgende reeks tabvolgordenummers in te stellen. Zo gaat u door tot u alle herhalende velden hebt gehad.
4.
5.
Klik op OK in het dialoogvenster Tabvolgorde instellen.
Opmerkingen
 •
Knoppen worden niet opgenomen in de standaardtabvolgorde. Als u knoppen wilt opnemen in de tabvolgorde, gebruikt u de opties in het dialoogvenster Tabvolgorde instellen. Op deze manier kunnen ook knoppen op tabbladbesturingselementen worden opgenomen in de tabvolgorde.
 •
 •
Als in de tabvolgorde een Web Viewer wordt opgenomen, kunt u deze met de Tab-toets bereiken en met de Tab-toets verder blijven navigeren tussen koppelingen en velden in de Web Viewer, net zoals in een webbrowser. De tabvolgorde in een Web Viewer kunt u niet zelf regelen, maar wanneer u vanuit de laatste koppeling of het laatste veld in een Web Viewer met de Tab-toets verder navigeert, wordt de tabvolgorde voortgezet zoals in de FileMaker Pro-lay-out is gedefinieerd. Als in het dialoogvenster Web Viewer instellen de optie Interactie met Web Viewer-inhoud toestaan is uitgeschakeld, kunt u in de Web Viewer niet met de Tab-toets navigeren.