Een FileMaker Pro-bestand maken
U kunt net zoveel databasebestanden maken als u nodig hebt voor het ordenen van gegevens. U kunt:
 •
 •
 •
in FileMaker Pro een bestand met gegevens in een andere bestandsindeling openen en zo nodig het ontwerp wijzigen door lay-outs toe te voegen. Zie Een gegevensbestand converteren naar een nieuw FileMaker Pro-bestand voor meer informatie.
Zo maakt u een leeg bestand:
1.
Het menu Bestand > Nieuwe database kiezen.
Tip  U kunt nieuwe bestanden maken via het scherm Snel aan de slag met FileMaker. Kies op de menubalk Help > Scherm Snel aan de slag met FileMaker, klik op Maak een nieuwe database en ga verder met stap 2.
2.
Windows: Selecteer in de keuzelijst Opslaan als type de optie FileMaker-bestanden. Als u geen bestandsnaamextensie typt, wordt automatisch .fmp12 aan de bestandsnaam toegevoegd. (Raadpleeg de Help van het Windows-besturingssysteem voor een weergave van de bestandsextensies in Windows.)
FileMaker Pro maakt het bestand en geeft een lege database weer in de tabelweergave.
3.
 •
Wanneer u velden en records wilt toevoegen, veldtypen wilt definiëren en opties wilt instellen voor velden in een spreadsheetachtige tabel, gebruikt u de opties in de tabelweergave. Zie Werken met gegevens in de tabelweergave voor meer informatie.
 •
Opmerking  Wanneer u op de menubalk Bestand > Nieuwe database kiest, wordt standaard een lege database weergegeven in de tabelweergave. U kunt de standaardinstelling wijzigen zodat het dialoogvenster Database beheren wordt weergegeven wanneer u op de menubalk Bestand > Nieuwe database kiest om een nieuwe database te maken. Zie Algemene voorkeuren instellen voor meer informatie.
Zo maakt u een bestand op basis van een startklare oplossing:
1.
Kies in FileMaker Pro op de menubalk Bestand > Nieuw vanuit Startklare oplossing.
Tip  U kunt nieuwe bestanden maken via het scherm Snel aan de slag met FileMaker. Kies op de menubalk Help > Scherm Snel aan de slag met FileMaker, klik op Gebruik een startklare oplossing en ga verder met stap 2.
2.
Selecteer Alle oplossingen wanneer u een lijst met alle beschikbare oplossingsbestanden wilt weergeven of kies een oplossingscategorie om de lijst met keuzemogelijkheden te beperken.
Opmerking  Zie de opmerkingen hieronder als er geen oplossingen worden weergegeven.
3.
4.
Windows: Selecteer in de keuzelijst Opslaan als type de optie FileMaker-bestanden. Als u geen bestandsnaamextensie typt, wordt automatisch .fmp12 aan de bestandsnaam toegevoegd. (Raadpleeg de Help van het Windows-besturingssysteem voor een weergave van de bestandsextensies in Windows.)
FileMaker Pro maakt het bestand op uw schijf en het bestand wordt geopend. Deze vooraf ontworpen database bevat velden en knoppen die zijn ingesteld voor de taken die meestal worden uitgevoerd in databases. Dit bestand bevat geen gegevens.
5.
Klik op de statusbalk op Nieuwe record om gegevens aan het bestand toe te voegen.
Opmerkingen
 •
Als geen startklare oplossingen van FileMaker zijn weergegeven, zijn ze niet geïnstalleerd. Als u over een installatie-cd beschikt, kunt u de startklare oplossingen installeren door het Nederlandse taalpakket te kiezen wanneer u een aangepaste installatie van FileMaker Pro uitvoert over uw bestaande installatie heen. Raadpleeg het document Installatiehandleiding en functieoverzicht voor FileMaker Pro en FileMaker Pro Advanced voor meer informatie over de installatie van FileMaker Pro en FileMaker Pro Advanced. Als u niet over een installatie-cd beschikt, gaat u naar http://www.filemaker.com/nl/ en downloadt u de startklare oplossingen afzonderlijk. Als de startklare oplossingen toegankelijk moeten zijn vanuit het scherm Snel aan de slag met FileMaker, plaatst u ze op een van de volgende locaties:
 •
FileMaker Pro/Nederlands Extra's/Sjablonen/
 •
FileMaker Pro Advanced/Nederlands Extra's/Sjablonen/
 •
U kunt een bestand maken door een niet in FileMaker Pro gemaakt gegevensbestand (bijvoorbeeld een Microsoft Excel-bestand) te openen in FileMaker Pro, of door een kopie te maken van een bestaand FileMaker Pro-bestand. Wanneer u een niet-FileMaker Pro-gegevensbestand opent, wordt een nieuw FileMaker Pro-bestand gemaakt dat de bestandsgegevens bevat. Zie Een gegevensbestand converteren naar een nieuw FileMaker Pro-bestand voor meer informatie.
Problemen bij de aanmaak van een bestand oplossen
Wanneer u het foutbericht: Deze opdracht kan niet worden gebruikt door deze versie van FileMaker te zien krijgt, is de mogelijkheid om nieuwe databases te maken tijdens de installatie van FileMaker Pro buiten werking gesteld.
Neem contact op met uw systeembeheerder voor meer informatie.
Verwante onderwerpen
Databasebestanden ontwerpen
Databasetabellen definiëren