Redigera objekt, layoutdelar och layoutbakgrund > Formatera layouter > Ställa in fyllning, linjeformat, kanter, skuggor och padding

Ställa in fyllning, linjeformat, kanter, skuggor och padding

Så här ändrar du utseendet på objekt eller layoutdelar:

1. Markera ett eller flera objekt eller en layoutdelmarkör i Layoutläget.

2. I Granskare klickar du på fliken Utseende Utseende.

3. Du kan ändra utseendet på ett objekt eller på huvuddelen när den befinner sig i ett visst läge (till exempel när en knapp trycks ned) genom att välja läge från listan för objektlägen (den andra listan i fliken).

Mer information finns i Ange visningsläge för ett objekt.

4. I området Grafik:

Om du vill ange eller ändra

Välj

Fyllningen i ett objekt (exempelvis bakgrunden i textobjekt, fält och portaler) eller en layoutdel

Bakgrund

Bakgrundsfyllningen för huvuddelen påverkar även bakgrunden i tabellen när du väljer Tabellvy.

Om fyllningsinställningen inte syns i portalen, ställer du in portalrader som genomskinliga. Mer information finns i Formatera portaler.

Kanten runt ett objekt eller en layoutdel

Valfri kombination av kanter

Kantreglage

Kanterna mellan repeterade fält

Kanter mellan repetitioner Kontroll för alternativa radkanter

Format och bredd för kanten runt ett objekt eller en layoutdel

Linje

Färg på kanten runt ett objekt eller en layoutdel

Färg Knapp för linjefärgspalett

Kurvan på ett objekts eller en layoutdels hörn

Hörnradie

Välj respektive hörn för att ändra och ange ett visst värde (i punkter). Ju högre värde du anger, desto mer rundade blir hörnen.

Kanter mellan portalrader

Mer information finns i Formatera portaler.

Fyllningsfärgens transparens

Opacitet-reglage

Windows: Dra skjutreglaget i färgpaletten.

macOS: Klicka på Annan färg i färgpaletten och dra sedan i skjutreglaget.

En anpassad färg

Bakgrund eller Linje

Temafärger i färgpalett

Dra en färg från färgpaletten eller färgväljaren till området för temafärger och klicka sedan på färgen. (De ljusa och mörka variationerna av den anpassade färgen genereras av FileMaker Pro Advanced.) Du kan ersätta befintliga temafärger eller lägga till fler.

RGB-värdet för en färg i hexadecimalt format visas i textrutan. Du kan ange eller klistra in ett värde med tre till sex tecken.

Om du vill ange ett specifikt färgvärde klickar du på Knapp för att hämta färg. Flytta pekaren på skärmen till färgen och klicka.

5. Gör så här i området Avancerad grafik för att lägga till skuggor eller ändra padding:

För inre eller yttre skuggor på objekt eller för en inre skugga på en layoutdel, välj tillvalet Effekter. Om du vill ändra skuggornas utseende klickar du på Knappen Penna bredvid ett tillval.

För padding mellan ett objekts kant och innehåll, ändra värdet Padding (i punkter).

Så här fyller du layoutbakgrunden med en enhetlig färg:

1. Se till att fyllningen för en eller flera layoutdelar är genomskinlig.

Läs "Så här gör du ett objekt, en layoutdel eller layoutbakgrund genomskinlig" nedan.

2. Kontrollera att inga objekt eller layoutdelar är markerade, och klicka var du vill på layoutbakgrunden så att den markeras.

3. Gå till området Grafik på fliken Utseende Utseende och välj Enhetlig färg för Bakgrund.

4. Klicka på Knapp för fyllningsfärgspalett och välj färg från färgpaletten.

Om du vill använda en anpassad färg, se "Så här ändrar du utseendet på objekt eller layoutdelar" ovan.

5. Om du vill ändra fyllningsfärgens transparens klickar du på Knapp för fyllningsfärgspalett igen och drar sedan skjutreglaget för Opacitet (Windows) eller klickar på Annan färg och drar sedan skjutreglaget för Opacitet (macOS).

Så här gör du ett objekt, en layoutdel eller layoutbakgrund genomskinlig:

1. Markera ett eller flera objekt eller en delmarkör, eller markera layoutbakgrunden genom att klicka var som helst på den.

Se till att inga objekt eller layoutdelar är markerade när du ska markera layoutbakgrunden.

2. Gör något av följande:

I Granskaren: Gå till området Grafik på fliken Utseende Utseende och välj Ingen eller genomskinlig Genomskinlig fyllning i färgpaletten på färgpaletten för Bakgrund och Linje.

I formateringslisten: Vid Linje väljer du Ingen eller genomskinlig Genomskinlig fyllning i färgpaletten i färgpaletten. Vid Bakgrund väljer du genomskinlig Genomskinlig fyllning i färgpaletten i färgpaletten. (Om du vill visa formateringslisten klickar du på Formatering Knappen Formateringslist i layoutlisten.

Kommentarer

Det går inte att ange individuella kanter för linjer, ovaler, cirklar, flikkontroller eller glidkontroller.

Alla alternativ i området Avancerad grafik är inte tillgängliga för alla objekttyper.

Bakgrundsfyllning för layouter sträcker sig inte bakom navigeringsdelar.

Relaterade avsnitt

Rita och lägga till objekt i en layout

Redigera objekt, layoutdelar och layoutbakgrund

Lägga till kanter, fyllning och baslinjer för fält

Kopiera formateringsattribut i layouter