Dela filer i ett nätverk > Öppna delade filer som klient > Öppna filer med en URL-adress

Öppna filer med en URL-adress

Du kan öppna en delad eller lokal fil eller köra ett script i en fil med hjälp av en URL. När FileMaker Pro Advanced eller FileMaker Go installeras registreras följande URL-schema i operativsystemet så att URL-adresser med dessa scheman hanteras av FileMaker Pro Advanced eller FileMaker Go:

fmp – den senast installerade versionen av programmet hanterar URL-adresser med det här schemat.

fmpXX, där XX är programmets huvudversionsnummer – endast den angivna versionen av programmet hanterar URL-adresser med det här schemat.

Så här öppnar du en fil med en URL-adress:

1. Starta webbläsaren på klientdatorn.

2. Ange filens URL-adress i webbläsarens adressfält i följande format:

fmpXX://{{konto:lösenord@}adress/}filnamn

Som adress kan du ange:

värdens IP-adress eller DNS-namn

~ om du vill ange användarens dokumentmapp

$ om du vill ange att filen redan är öppen

De parametrar som inte är obligatoriska omges av klamrar ({ }).

Så här kör du ett script i en fil med en URL-adress:

1. Följ anvisningarna ovan.

2. Lägg till ?script=scriptnamn till URL-adressen.

Du kan också ange en scriptparameter och lokala variabler i följande format:

fmpXX://{{konto:lösenord@}adress]/}filnamn{?script=scriptnamn{&param=scriptparameter}{&$variabelnamn{[repetitionsnummer]}=värde}}

Kommentarer

Om du vill tillåta att en URL-adress ska köra ett FileMaker-script måste den utökade behörigheten fmurlscript vara aktiverad för användarens konto. Mer information finns i Ändra den utökade behörigheten för en behörighetsuppsättning.

Filnamn skiljer mellan versaler och gemener för FileMaker Go men inte för FileMaker Pro Advanced. Scriptnamn skiljer inte mellan versaler och gemener.

Filnamnstillägget .fmp12 krävs inte.

Du kan definiera flera lokala variabler i URL-adressen.

Om blanksteg eller andra specialtecken behövs i en länk ska du se till att ersätta dem med motsvarande procentkodade värden som krävs för giltiga URL:er. Blanksteg ersätts till exempel med %20.

Exempel

fmp://Mina%20adresserfmp://192.168.10.0/Mina%20adresser.fmp12fmp://[2001:0DB8:85A3:08D3:1319:8A2E:0370:7334]/Mina%20adresser.fmp12fmp18://MittKonto:MittLösenord@salj.exempel.com/Mina%20adresser.fmp12

Öppna en fil med namnet Kunder.fmp12 på en värd och kör ett script med namnet Klientlista:

fmp://salj.exempel.com/Kunder.fmp12?script=Klientlista

Öppna en fil med namnet Kunder.fmp12 på en värd, kör ett script med namnet Klientlista och ange parametern Toppklienter och lokal variabel $AntalAttLista med värdet 10:

fmp://salj.exempel.com/Kunder.fmp12?script=Klientlista&param=Toppklienter&$AntalAttLista=10

Öppna en fil med namnet Klienter.fmp12 i användarens dokumentmapp med ett script med namnet Klientlista:

fmp://~/Klienter.fmp12?script=Klientlista

Kör scriptet Klientlista från en öppen fil med namnet Klienter.fmp12:

fmp://$/Klienter.fmp12?script=Klientlista

Relaterade avsnitt

Öppna filer som värd