Spara, importera och exportera data > Importera data till FileMaker Pro Advanced > Importera XML-data

Importera XML-data

FileMaker Pro Advanced kan importera XML-data till en befintlig FileMaker Pro Advanced-fil eller konvertera XML-data till en ny FileMaker Pro Advanced-fil.

XML-informationen kan bestå av en fil eller vara resultatet av en HTTP-förfrågan som skickats till en webbserver. Du skulle till exempel kunna skapa en beställningsdatabas för att skicka spårningsnummer till ett leveransföretag i form av HTTP-förfrågningar. Företagets webbserver skulle kunna skicka tillbaka den senaste spårningsinformationen i XML-format, och denna information kan då importeras direkt till beställningsdatabasen.

XML-data som importeras måste följa dokumenttypsdefinitionen (DTD) för FileMaker, FMPXMLRESULT. Om XML-informationen har ett annat format kan du använda en XSLT-formatmall (Extensible Stylesheet Language) vid importen för att transformera XML-koden till FMPXMLRESULT-syntax. Mer information finns i XML-format.

Så här importerar du XML:

1. Vad du ska göra först beror på om du importerar XML-data till en befintlig FileMaker Pro Advanced-fil eller konverterar XML-data till en ny FileMaker Pro Advanced-fil.

Om du vill importera XML

Gör så här

Till en befintlig FileMaker Pro Advanced-fil

Gå vidare till steg 2.

Genom att konvertera XML-data till en ny FileMaker Pro Advanced-fil

Gå vidare till steg 8.

2. Om du uppdaterar matchande poster eller ersätter befintliga poster bör du göra en säkerhetskopia av målfilen.

Viktigt  När du uppdaterar matchande poster eller ersätter befintliga poster skrivs informationen i målfilen över, och du kan inte ångra åtgärden. Skydda data genom att välja Arkiv-menyn > Spara en kopia och gör en säkerhetskopia av den FileMaker Pro Advanced-fil som är målet. Du kan bara göra detta för en lokal fil (en fil som finns på din dator). Det är viktigt att du förstår hur uppdateringen eller ersättningen av poster fungerar. Mer information finns i Importera data till FileMaker Pro Advanced.

3. Öppna målfilen i FileMaker Pro Advanced.

4. Om målfilen innehåller flera tabeller använder du Snabbmenyn Layout för att visa en layout som visar poster från den tabell du vill importera informationen till.

5. Om du uppdaterar matchande poster eller ersätter befintliga poster bör du göra följande innan du importerar. (Om du lägger till nya poster, går du vidare till nästa steg.)

Om du uppdaterar matchande poster bör du se till att sökresultatet bara innehåller de poster som du vill uppdatera. Poster utanför sökresultatet uppdateras inte, även om informationen i matchande fält stämmer överens.

Om du ersätter befintliga poster i filen bör du se till att hittade poster bara innehåller de poster som du vill ändra. Sortera posterna om det behövs, så att data från rätt post i källfilen ersätter data i varje post i målfilen.

6. Välj Arkiv-menyn > Importera poster > XML-datakälla.

Dialogrutan Ange XML- och XSL-tillval öppnas.

7. Gå vidare till steg 10.

Du ska bara följa steg 8 till 9 om du konverterar XML-data till en ny FileMaker Pro Advanced-fil.

8. Välj Arkiv-menyn > Öppna.

9. I dialogrutan Öppna fil väljer du för Filformat (Windows) eller Visa (macOS) XML-datakälla.

Dialogrutan Ange XML- och XSL-tillval öppnas.

10. Välj källan för XML-informationen som du vill importera under Ange datakälla för XML.

XML-källan kan vara en fil eller resultatet av en HTTP-förfrågan.

11. Om du vill använda en XSLT-formatmall för XML-informationen innan du importerar den markerar du Använd XSL-formatmall och anger XSLT-formatmallens källa.

Om XML-informationen som du importerar inte följer DTD-definitionen FMPXMLRESULT måste du använda en XSLT-formatmall som omvandlar XML-informationen till rätt syntax. XSLT-källan kan vara en fil eller resultatet av en HTTP-förfrågan.

12. Klicka på Fortsätt.

Med en Xerces-baserad XML-tolk och en Xalan-baserad XSLT-processor, använder FileMaker Pro Advanced en XSLT-formatmall (om du anger någon) för att transformera XML-data. Om ett felmeddelande visas åtgärdar du felet och importerar igen.

13. Välj importmetod och mappa fälten i målfilen till de data du vill importera från källfilen. (Mer information finns i Ange importmetod och mappningsfält under importen.) Välj tillval i dialogrutan och klicka på Importera.

Om du konverterar XML till en ny FileMaker Pro Advanced-fil ska du ange ett namn för den nya filen, välja sökväg och klicka på Spara.

Kommentarer

Mer information om kraven för korrekt XML-kod finns i XML-specifikationen på www.w3.org/XML/.

FileMaker Pro Advanced använder XML-tolken Xerces-C++, som stöder XML-data i följande teckentabeller:

ASCII

UTF-8

UTF-16 (Big/Small Endian)

UCS4 (Big/Small Endian)

EBCDIC i både IBM037- och IBM1140-tabeller

ISO-8859-1 (Latin1)

Windows-1252

Windows-1252 är standardteckentabellen i Windows, men den hanteras inte av de flesta andra XML-bearbetningsverktyg. Om du använder ett Windows-baserat redigeringsverktyg för att generera XML-kod bör du kontrollera kodförklaringen för att se vilken teckenuppsättning som verktyget genererar. Mer information finns i frågor och svar om Xerces C++ på Apaches webbplats xerces.apache.org/xerces-c/.

När du anger XML-data som datakälla i scriptsteget Importera poster kan du ange sökvägar för XML-data och XSL-formatmallen på två sätt:

För Fil måste sökvägen vara i FileMaker-format (se Skapa filsökvägar).

För Beräkning måste sökvägen vara den fullständiga sökvägen i operativsystemets format. Till exempel:

Windows: enhetsbeteckning:\katalognamn\filnamn

macOS: /katalognamn/filnamn

Om du tillhandahåller en lösning för flera plattformar kan du använda funktionen Get ( Systemplattform ) för att identifiera den aktuella plattformen och använda rätt format för varje plattform.