Använda avancerade verktyg > Dokumentera databasscheman

Dokumentera databasscheman

Obs!  Funktionen är tillgänglig när den allmänna inställningen Använd avancerade verktyg är vald. Mer information finns i Använda avancerade verktyg.

FileMaker Pro Advanced erbjuder två sätt att dokumentera information om din anpassade app genom att spara:

en kopia av filen i XML-format

en databasdesignrapport

Spara en kopia som XML

Du kan spara en kopia av en FileMaker Pro Advanced-fil i ett XML-format som representerar schemat, layouter, scripts och andra delar av filen. Det här XML-formatet innehåller den mesta informationen om filen, men det innehåller inga postdata och kontouppgifter är krypterade.

Eftersom XML-filen är text kan du lagra den i versionskontrollsystem som Git och använda textbaserade standardverktyg för att jämföra versioner.

Viktigt  Det här XML-formatet tillhandahålls som en förhandsversion för att få feedback från kunder. Det kan förändras något i kommande FileMaker Pro Advanced-versioner och är inte avsett att användas i produktionssystem.

Så här sparar du en kopia av en fil som XML:

1. Öppna den fil du vill spara som XML.

Du måste ha fullständig behörighet till filen.

2. Välj Verktyg > Spara en kopia som XML.

3. Ändra standardfilnamnet, välj om det behövs en annan mapp och klicka sedan på Spara.

Den mapp som innehåller XML-filen öppnas.

Skapa en databasdesignrapport

Använd funktionen Databasdesignrapport när du vill dokumentera databasens schema och spara det som en HTML- eller XML-fil.

Med funktionen Databasdesignrapport kan du:

framställa rapporter för alla databaser som är öppna för närvarande

samla in statistik om databasens struktur

använda informationen i rapporten när du vill skapa databasens struktur på nytt om du har förlorat de ursprungliga databasfilerna

undersöka en textframställning av ett databasschema

välja vilka objekt (fält, relationer, scripts osv.) och tabeller i databasen som du vill dokumentera

felsöka saknade referenser, brutna relationer, beräkningar m.m.

En designrapport i HTML-format innehåller en översiktsrapport som ger en ögonblicksbild av de flesta elementen i varje databasfil. Översiktsrapporten innehåller hyperlänkar till information om element i varje databasfil.

En databasdesignrapport i XML-format innehåller information om elementen i varje databasfil och är klar att konverteras till önskat format. Du kan skapa verktyg som kan använda Databasdesignrapport XML för att analysera eller bearbeta databasernas struktur. Mer information finns i FileMaker Pro Advanced databasdesignrapport, XML-formatbeskrivning.

Så här skapar du en databasdesignrapport:

1. Öppna alla databasfiler som du skapa en databasdesignrapport för.

Du måste ha fullständig behörighet för alla filer som du vill skapa en databasdesignrapport för och den måste vara öppen i FileMaker Pro Advanced.

2. Välj Verktyg-menyn > Databasdesignrapport.

3. Avmarkera filer som du vill utesluta från rapporten i listan Tillgängliga filer genom att avmarkera kryssrutan associerad med filen.

4. Om det finns filer som innehåller tabeller som du vill utesluta från rapporten markerar du filnamnet utöver kryssrutan i listan Tillgängliga filer.

5. Från Ta med i rapport tar du bort element som du inte vill ha med i rapporten.

6. Om du föredrar att publicera rapporten i XML-format i stället för det standardmässiga HTML-formatet markerar du XML i avsnittet Rapportformat.

7. Klicka på Skapa och sedan på Spara när du vill spara databasdesignrapporten.

Kommentarer

Informationen som finns i HTML-rapporten är en delmängd av informationen som finns i XML-versionen.

Relaterade avsnitt

Kopiera och importera tabellscheman

Hantera säkerhet