Skapa en anpassad app > Skapa filsökvägar

Skapa filsökvägar

Du kan specificera filsökvägar till externa filer eller FileMaker-datakällor. Varje namngiven fil eller FileMaker-datakälla kan bestå av en eller flera sökvägar. Använd flera sökvägar när du vill att FileMaker-klienter ska söka igenom en lista över möjliga filer.

Mer information om hur du lägger till en FileMaker-datakälla finns i Ansluta till externa datakällor.

FileMaker-klienter har stöd för filsökvägar i speciella FileMaker-format:

Typ av sökväg

Beskrivning

Format

Relativ

Sökvägen till målfilen specificeras utifrån den aktuella databasens plats eller från användarens dokumentmapp (se kommentarer nedan)

file:katalognamn/filnamn

filemac:katalognamn/

filewin:../filnamn

Fullständig lokal eller fjärr (macOS)

Den absoluta sökvägen till målfilen eller mappen, på en lokal- eller fjärrvolym, börjar på filsystemets översta nivå

filemac:/volymnamn/katalognamn/filnamn

filemac:/volymnamn/katalognamn/

Fullständig lokal (Windows)

Den absoluta sökvägen till målfilen eller mappen i Windows, med början på den översta nivån i filsystemet

filewin:/enhetsbeteckning:/katalognamn/filnamn

filewin:/enhetsbeteckning:/katalognamn/

Fullständig fjärr (Windows)

Den absoluta sökvägen till målfilen eller mappen i en Windows-volym som delas med Windows-fildelning

filewin://datornamn/resursnamn/katalognamn/filnamn

filewin://datornamn/resursnamn/katalognamn/

FileMaker-nätverk

Nätverkssökvägen till en delad FileMaker Pro Advanced-fil

fmnet:/värdnamnEllerIPadress/filnamn

Om sökvägsprefix

Ett sökvägsprefix bestämmer när FileMaker-klienter kan använda en viss sökväg:

Prefix som börjar med file, image eller movie specificerar filens datatyp. Scriptsteg som endast fungerar med vissa datatyper kräver image eller movie (se nedan); använd i andra fall file.

Prefix som slutar med win, mac eller linux specificerar vilken plattform sökvägen kan användas på.

Prefixet fmnet specificerar en nätverkssökväg till en delad FileMaker Pro Advanced-fil

Du kan använda prefix som börjar med file för alla fullständiga eller relativa sökvägar. Prefixet file kan användas på alla plattformar.

Eftersom det kan vara svårt att skapa flera plattformsspecifika sökvägar är det i många fall enklare att endast använda prefixet file (utan någon plattsformsändelse) tillsammans med funktionen Get ( TemporärSökväg ) eller funktionen Get ( Dokumentsökväg ) och ange en enskild sökväg som en variabel. Vid körning fungerar en variabelsökväg som använder de här funktionerna specifikt på den aktuella klientens plattform. En variabel som definieras med följande uttryck specificerar till exempel filen minfil.txt i klientens temporära mapp:

"file:" Get ( TemporärSökväg ) & "minfil.txt"

I följande tabell visas alla sökvägsprefix som stöds samt exempel på var de kan användas.

Sökvägsprefix

Används för

file

filemac

filewin

filelinux

Att importera och exportera data med scriptsteget Importera poster och scriptsteget Exportera poster; FileMaker-datakällor, filer som infogas i containerfält med scriptsteget Infoga fil och scriptsteg som arbetar med datafiler

image

imagemac

imagewin

imagelinux

Bild- eller pdf-filer som sätts in i containerfält med hjälp av scriptsteget Infoga PDF respektive scriptsteget Infoga bild

movie

moviemac

moviewin

movielinux

Ljud-/videofiler som sätts in i containerfält med hjälp av scriptsteget Infoga ljud/video

Exempel på flera filsökvägar

När du lägger till externa datakällor eller skapar scripts som har åtkomst till filer kan du använda flera filsökvägar när du vill att FileMaker-klienter ska söka igenom en lista med potentiella filer. Filsökvägar söks igenom i den ordning som de förekommer. En FileMaker-klient öppnar den första filen som påträffas och sökningen avslutas. Varje filsökväg måste stå på en egen rad.

Exempel 1: I det här exemplet måste en FileMaker Pro Advanced-databas fungera på två olika operativsystem: ett Windows-system och ett macOS-system som båda använder lokala filer. På båda plattformarna måste databasen använda den lokala filen test.xlsx.

filewin:/C:/Excelfiler/Värd/test.xlsx
filemac:/MacintoshHD/Excelfiler/Värd/test.xlsx

Alternativt, om mappen Värd finns i båda systemens Dokument-mapp, kan du använda en variabel som anges till det här uttrycket för att specificera en enskild sökväg som fungerar på båda plattformarna:

"file:" & Get ( Dokumentsökväg ) & "Värd/test.xlsx"

Se "Exempel på att använda variabler i filsökvägar" nedan.

Exempel 2: I det här exemplet för en scriptstyrd postimport ska FileMaker Pro Advanced-databasen använda en fil på en värddator. Eftersom värden kanske inte alltid är tillgänglig refererar du dessutom till två alternativa filer – den ena på en annan server och den andra lokalt på din hårddisk. Om den första nätverksfilen inte är tillgänglig söker FileMaker-klienter efter den andra nätverksfilen. Om den andra nätverksfilen inte heller är tillgänglig söker FileMaker-klienter efter den lokala filen.

fmnet:/värd1.domän.com/Databaser/test.fmp12
fmnet:/värd2.domän.com/Databaser/test.fmp12
file:../Databaser/test.fmp12

Exempel på att använda variabler i filsökvägar

Med variabler kan du ange fil- eller mappsökvägar dynamiskt i många scriptsteg, till exempel scriptsteget Infoga fil och scriptsteget Importera poster. Mer information finns i Använda variabler.

I exemplen nedan verkställer du följande variabler:

$fileName = "test.xlsx"
$username = "JohanSmed"
$targetDir = "Dokument/Klienter"
$chosenType = "filewin"
$$source = "file:Dokument/2019/demofiler"
$driveLetter = "G:"
$docsFilePath = "file:" & Get ( Dokumentsökväg ) & "test.xlsx"
$searchList = "file:gamla_resultat.txt
               file:../arkiverat/gamla_resultat.txt"

För att

Post i sökvägslista

Löst sökvägslista

Specificera enbart filnamn

file:testing/$fileName

file:testing/test.xlsx

Specificera en eller flera kataloger i en sökväg

file:$username/$fileName

file:JohanSmed/test.xlsx

Specificera en fil i mappen Dokument på alla plattformar som stöds

$docsFilePath

Windows: file:/C:/Users/Johan Smed/Dokument/test.xlsx

macOS: file:/Macintosh HD/Users/johansmed/Dokument/test.xlsx

Specificera absoluta eller relativa sökvägar, med olika typer av sökvägsprefix

filewin:/$driveLetter/$targetDir/kontakter.txt

movie:$targetDir/movie.mp4

filewin:/G:/Dokument/Klienter/kontakter.txt

movie:Documents/Clients/movie.mp4

Ange prefix för sökvägstyp dynamiskt eller som en del av en längre sökväg

$chosenType:/$driveLetter/$targetDir

$$source/$fileName

filewin:/G:/Dokument/Klienter

file:Dokument/2019/demofiler/test.xlsx

Specificera ett eller flera fullständiga resultat

$searchList

file:gamla_resultat.txt

file:../arkiverat/gamla_resultat.txt

Specificera en katalog (inte en fil)

file:$targetDir/

$$source/

file:$targetDir/$username/

file:Dokument/Klienter

file:Dokument/2019/demofiler/

file:Dokument/Klienter/JohanSmed/

Kommentarer

Om du vill använda en fil som finns i en delad Windows-volym använder du formatet för nätverkssökvägar. Det här formatet är bara kompatibelt med delade Windows-volymer. Det är inte kompatibelt med delade maOS-volymer eller delning via FileMaker-nätverk.

När du ska komma åt en fil som finns på en fjärrvolym med macOS ska du se till att volymen är monterad först och börjar sökvägen med filemac. För att till exempel exportera poster till filen som heter test.xlsx i mappen Klienter på volymen Start i myhost-servern blir sökvägen filemac:/Home/Clients/test.xlsx om du monterade Start-volymen på myhost.

Använd inte en asterisk (*) som jokertecken i nätverkssökvägar, eftersom det gör nätverkstrafiken för FileMaker långsammare. Om det går bör du ersätta en eventuell asterisk med rätt IP-adress eller använda variabler i filsökvägarna.

Använd följande tecken som avgränsare i en filsökvägslista: "/", ":" eller vagnretur.

Du kan använda variabler i FileMakers referenser till datakällor. Mer information finns i Redigera FileMaker-datakällor.

Om den aktuella databasen öppnas lokalt specificeras en relativ sökväg till målfilen utifrån den aktuella databasens plats. Om den aktuella databasen fjärröppnas specificeras en relativ sökväg till målfilen utifrån:

värdens nätverksadress, om sökvägen är till en FileMaker Pro Advanced-fil (alla mappar i sökvägen ignoreras)

användarens dokumentmapp om sökvägen är till en fil av en annan typ

Åtkomst till filer varierar efter klient:

För FileMaker Pro Advanced och FileMaker Go begränsas åtkomsten till lokala filer bara av operativsystemet.

När det gäller script på serversidan är filåtkomsten begränsad till dokumentmappen och den tillfälliga mappen. Mer information finns i Sökvägar i script på serversidan.

FileMaker WebDirect, FileMaker Data API och Anpassad webbpublicering kan inte komma åt serverns filsystem.