Werken met gerelateerde tabellen > Werken met de relatiegrafiek

Werken met de relatiegrafiek

Wanneer u de relaties in een FileMaker Pro Advanced-database maakt, wijzigt en bekijkt, gebruikt u de relatiegrafiek.

Elk vak in de relatiegrafiek stelt een tabelvermelding voor, een aparte kijk in een enkele onderliggende brontabel. Een enkele brontabel kan als veel tabelvermeldingen voorkomen, elk met een andere naam en die je aan andere tabelvermeldingen kunt koppelen.

U kunt een relatie tussen twee tabelvermeldingen tegelijk maken. U kunt relatieketens tussen veel tabelvermeldingen maken. FileMaker Pro Advanced voorkomt echter dat u een relatieketen maakt die een tabelvermelding aan zichzelf koppelt, wat niet om te zetten is.

Omdat elke relatie aanvullende criteria oplegt, moet u goed letten op de context in de relatiegrafiek. De context is het punt in de relatiegrafiek waaruit een relatie wordt geëvalueerd. Omdat een grafiek nooit een lus vormt, worden uw gegevens op elke positie in de grafiek telkens vanuit een ander perspectief bekeken.

Zo geeft u de relatiegrafiek weer:

1. Kies Bestand > Beheren > Database.

2. Klik op het tabblad Relaties en gebruik de knoppen en andere elementen in de relatiegrafiek om relaties te definiëren.

De knoppen van de relatiegrafiek

In de relatiegrafiek worden standaard alle tabellen uit het huidige databasebestand weergegeven.

Klik op

Om dit te doen

Knop Tabel toevoegen

Een tabel aan de relatiegrafiek toevoegen

Knop Relatie toevoegen

Een relatie maken

Knop Tabel dupliceren

Geselecteerde tabellen (en relaties) en geselecteerde opmerkingen dupliceren

De knop Bewerken

De geselecteerde relatie, tabelvermelding of opmerking in de relatiegrafiek bewerken

De knop Verwijderen

Geselecteerde relaties, tabelvermeldingen of opmerkingen uit de relatiegrafiek verwijderen

Knop Verticaal uitlijnen

Uitlijnen op de linkerranden, middellijnen of rechterranden van de geselecteerde objecten

Knop Horizontaal uitlijnen

Uitlijnen op de bovenranden, middellijnen of onderranden van de geselecteerde objecten

Knop Objecten distribueren

De geselecteerde objecten horizontaal of verticaal distribueren

Knop Vergroten/verkleinen

Geselecteerde objecten vergroten/verkleinen

Knop Kleurenpalet

De kleur van geselecteerde tabellen of opmerkingen in de relatiegrafiek wijzigen

Knop Object selecteren

De cursor voor het selecteren van objecten kiezen (standaardcursor)

De knop Tekstnotitie toevoegen

Een opmerking aan de relatiegrafiek toevoegen; sleep de cursor in de relatiegrafiek naar de gewenste grootte

Knop Cursor voor vergroten

De cursor voor vergroten (inzoomen) kiezen

Knop Cursor voor verkleinen

De cursor voor verkleinen (uitzoomen) kiezen

Knop Uitvergroting van relatiegrafiek verkleinen

Pas de uitvergroting van de relatiegrafiek aan zodat u alle tabellen kunt zien

Knop Gerelateerde tabellen selecteren

Gerelateerde tabellen van het type 1-verwijderd selecteren of tabellen met dezelfde brontabel selecteren

100%

De weergave van de relatiegrafiek handmatig vergroten of verkleinen, tot 400%

Knop Pagina-einden weergeven

De pagina-einden weergeven

Knop Dialoogvenster Printerinstelling weergeven

Het dialoogvenster Printerinstelling (Windows) of Pagina-instelling (macOS) weergeven

Afdrukken

De relatiegrafiek op meerdere pagina's afdrukken, of aangepast in grootte zodat deze op één pagina past

Andere elementen in de relatiegrafiek

Element

Actie

De namen van de brontabel en het bronbestand weergeven

Geeft de namen van de brontabel en het bronbestand weer wanneer u de cursor op de koptekst van de tabel plaatst

Schakelen tussen de tabelweergaven

Schakelt tussen de weergaven van de tabel. Klik eenmaal om alle velden behalve de vergelijkingsvelden samen te vouwen. Klik nogmaals om alles behalve de naam van de tabel samen te vouwen. Klik nogmaals om de tabel opnieuw in de oorspronkelijke grootte weer te geven.

Schakelen tussen de weergaven van tekstnotities

Schakelt tussen de weergaven van de tekstnotitie. Klik eenmaal om de opmerking tot de eerste tekstregel samen te vouwen. Klik nogmaals om de opmerking opnieuw in de oorspronkelijke grootte weer te geven.

Indicator dat vergelijkingsveld beschikbaar is voor vele records

Geeft aan dat het vergelijkingsveld kan worden gebruikt voor een relatie met veel records (een één-op-veel-relatie)

Indicator dat vergelijkingsveld kan overeenkomen met één record

Geeft aan dat het vergelijkingsveld bedoeld is voor een relatie met één record (een één-op-één-relatie), bijvoorbeeld een waarde die automatisch wordt ingevoerd

Indicator voor niet-geïndexeerd vergelijkingsveld

Geeft aan dat de relatie niet kan worden gemaakt. Er ontbreekt bijvoorbeeld een vergelijkingsveld of er is een niet-geïndexeerd veld (zoals een niet-opgeslagen berekend veld of een globaalveld), of de tabel die zich het dichtst bij de indicator bevindt ontbreekt of is niet beschikbaar.

Indicator voor relationele operator

Geeft de relationele operator weer, of Indicator voor veelzijdige relatie voor een veelzijdige relatie

Verwante onderwerpen

Werken met gerelateerde tabellen

Relaties

Een app op maat maken