Objecten, lay-outgedeelten en lay-outachtergrond bewerken > Lay-outs opmaken > Opvulkleur, lijnstijl, randen, schaduwen en opvulling instellen

Opvulkleur, lijnstijl, randen, schaduwen en opvulling instellen

Zo wijzigt u het uiterlijk van objecten of lay-outonderdelen:

1. Selecteer in de lay-outmodus een of meerdere objecten of een gedeeltelabel van een lay-out.

2. Klik in het infovenster op het tabblad Uiterlijk Uiterlijk.

3. Als u het uiterlijk van het object of het hoofdgedeelte wilt wijzigen wanneer het een bepaalde status heeft (bijvoorbeeld wanneer een knop wordt ingedrukt), kiest u uit de lijst met objectstatussen (de tweede lijst op het tabblad).

Raadpleeg De weergavestatus voor een object opgeven.

4. In het onderdeel Grafisch:

Als u dit wilt toevoegen of wijzigen

Kies

De opvulling van een object (inclusief de achtergronden van tekstobjecten, velden en portalen) of het lay-outgedeelte

Opvullen

De opvulling voor het hoofdgedeelte wordt tevens gebruikt voor de achtergrond van de tabel in de Tabelweergave.

Als uw instelling voor de opvulling niet verschijnt in een portaal, stelt u de portaalrijen in op transparant. Raadpleeg Portalen opmaken.

De rand rond een object of lay-outgedeelte

Een combinatie van randen

Besturingselement voor randen

De randen tussen herhalende velden

Randen tussen herhalingen Besturingselement voor alternatieve rijrand

De stijl en breedte van de rand rond een object of lay-outgedeelte

Lijn

De kleur van de rand rond een object of lay-outgedeelte

Kleur Knop Palet voor lijnkleur

De kromming van de hoeken van een object of lay-outgedeelte

Hoekafronding

Selecteer alle hoeken die u wilt wijzigen en geef een waarde op (in punten). Hoe hoger de waarde, hoe meer de hoek wordt afgerond.

Randen tussen portaalrijen

Raadpleeg Portalen opmaken.

De transparantie van de vulkleur

De schuifregelaar Transparantie

Windows: sleep de schuifregelaar in de kleurenpalet.

macOS: Klik op Andere kleur in de kleurenpalet en sleep vervolgens de schuifregelaar.

Een aangepaste kleur

Opvullen of Lijn

Themakleuren in kleurenpalet

Sleep een kleur uit het kleurenpalet of het kleurstaal naar het gebied van de themakleuren en klik vervolgens op de kleur. De lichte en donkere variaties van de aangepaste kleur worden door FileMaker Pro Advanced gegenereerd.) U kunt bestaande themakleuren vervangen of nieuwe themakleuren eraan toevoegen.

De RGB-waarde van een kleur in hexadecimale notatie verschijnt in het tekstvak. U kunt een waarde bestaande uit drie of zes tekens invoeren of plakken.

Klik op Knop voor voorbeeldkleur om een specifieke kleurwaarde in te voeren. Beweeg de muisaanwijzer over het scherm naar de kleur en klik er vervolgens op.

5. Als u schaduwen wilt toevoegen of de opvulling wilt wijzigen, doet u het volgende in het onderdeel Geavanceerde afbeelding:

Selecteer een van de opties onder Effecten voor binnen- of buitenschaduwen op objecten, of een binnenschaduw op een lay-outgedeelte. Klik naast een optie op Potlood-knop om het uiterlijk van schaduwen te wijzigen.

Wijzig de waarden (in punten) voor Opvulling voor opvulling tussen de rand van een object en de inhoud ervan.

Zo vult u de lay-outachtergrond op met een effen kleur:

1. Zorg ervoor dat de opvulling voor een of meer lay-outgedeelten transparant is.

Raadpleeg hieronder "Zo maakt u een object, een lay-outgedeelte of de lay-outachtergrond transparant".

2. Zorg ervoor dat er geen objecten of lay-outgedeelten zijn geselecteerd en klik vervolgens op een willekeurige plaats op de lay-outachtergrond om die te selecteren.

3. In het onderdeel Grafisch op het tabblad Uiterlijk Uiterlijk kiest u onder Opvullen voor de optie Effen kleur.

4. Klik op Knop Palet voor vulkleur en kies vervolgens een kleur uit het kleurenpalet.

Als u een aangepaste kleur wilt gebruiken, raadpleegt u 'Zo wijzigt u het uiterlijk van objecten of lay-outonderdelen' hierboven.

5. Als u de transparantie van de vulkleur wilt wijzigen, klikt u opnieuw op Knop Palet voor vulkleur en sleept u vervolgens de schuifregelaar Transparantie (Windows) of klikt u op Andere kleur en sleept u vervolgens de schuifregelaar Doorzichtigheid (macOS).

Zo maakt u een object, lay-outgedeelte of de lay-outachtergrond transparant:

1. Selecteer een of meerdere objecten of een gedeeltelabel, of klik op een willekeurige plaats op de lay-outachtergrond om die te selecteren.

Zorg ervoor dat geen objecten of onderdelen zijn geselecteerd voordat u de lay-outachtergrond selecteert.

2. Voer één van de volgende handelingen uit:

In het Infovenster: In het onderdeel Grafisch op het tabblad Uiterlijk Uiterlijk kiest u onder Opvullen en Lijn voor de optie Geen of transparant Transparante opvulling in kleurenpalet in het kleurenpalet.

In de opmaakbalk: Kies bij Lijn de optie Geen of transparant Transparante opvulling in kleurenpalet in het kleurenpalet. Kies bij Opvullen transparant Transparante opvulling in kleurenpalet in het kleurenpalet. (Klik op Opmaak Knop voor opmaakbalk in de lay-outbalk om de opmaakbalk weer te geven.)