Bestanden delen in een netwerk > Gedeelde bestanden openen als een client > Bestanden openen via een URL

Bestanden openen via een URL

U kunt een gedeeld of lokaal bestand openen of een script in een bestand uitvoeren met behulp van een URL. Wanneer FileMaker Pro Advanced of FileMaker Go wordt geïnstalleerd, worden de volgende URL-schema's geregistreerd in het besturingssysteem, zodat URL's die de volgende schema's gebruiken, worden verwerkt door FileMaker Pro Advanced of FileMaker Go:

fmp – De laatst geïnstalleerde versie van de toepassing verwerkt URL's aan de hand van dit schema.

fmpXX, waarbij XX staat voor het primaire versienummer van de toepassing – Alleen de opgegeven versie van de toepassing verwerkt URL's aan de hand van dit schema.

Zo opent u een bestand via een URL:

1. Start een webbrowser op de clientcomputer.

2. Typ de URL van het bestand in de adresbalk van de browser in de volgende notatie:

fmpXX://{{account:wachtwoord@}adres/}bestandsnaam

Voor adres kunt u het volgende invoeren:

het IP-adres of de DNS-naam van de host

~ om de map Documenten van de gebruiker op te geven

$ om aan te geven dat het bestand al is geopend

Optionele parameters worden met accolades aangegeven ({ }).

Zo voert u een script in een bestand uit via een URL:

1. Volg de hiervoor vermelde stappen.

2. Voeg ?script=scriptnaam aan de URL toe.

U kunt ook een scriptparameter en lokale variabelen opgeven met deze structuur:

fmpXX://{{account:wachtwoord@}adres/}bestandsnaam{?script=scriptnaam{&param=scriptparameter}{&$naamvariabele{[herhalingsnummer]}=waarde}}

Opmerkingen

Om toe te staan dat een FileMaker-script vanaf een URL wordt uitgevoerd, moet het uitgebreide privilege 'fmurlscript' in de account van de gebruiker zijn ingeschakeld. Raadpleeg Uitgebreide privileges bewerken voor een privilegeset.

Bestandsnamen zijn hoofdlettergevoelig voor FileMaker Go maar niet voor FileMaker Pro Advanced. Scriptnamen zijn niet hoofdlettergevoelig.

De bestandsnaamextensie .fmp12 is niet vereist.

In de URL kunt u meerdere lokale variabelen definiëren.

Als spaties of andere speciale tekens vereist zijn in een koppeling, vervangt u deze door de gepaste waarden met procentcodering die benodigd zijn voor een geldige URL. Vervang bijvoorbeeld een spatie door %20.

Voorbeelden

fmp://Mijn%20adressenfmp://192.168.10.0/Mijn%20adressen.fmp12fmp://[2001:0DB8:85A3:08D3:1319:8A2E:0370:7334]/Mijn%20adressen.fmp12fmp18://MijnAccount:MijnWachtwoord@verkoop.voorbeeld.com/Mijn%20Adressen.fmp12

Open een bestand met de naam Klanten.fmp12 op een host en voer het script ListClients uit.

fmp://verkoop.voorbeeld.com/Klanten.fmp12?script=ListClients

Open het bestand Klanten.fmp12 op een hostcomputer en voer een script uit met de naam ListClients, waarbij u een parameter van TopClients en een lokale variabele $NumberToList met een waarde van 10 opgeeft:

fmp://verkoop.voorbeeld.com/Klanten.fmp12?script=ListClients&param=TopClients&$NumberToList=10

Open een lokaal bestand met de naam Klanten.fmp12 in de map Documenten van de gebruiker met behulp van het script ListClients.

fmp://~/Klanten.fmp12?script=ListClients

Voer het script ListClients uit vanuit een open bestand met de naam Klanten.fmp12:

fmp://$/Klanten.fmp12?script=ListClients

Verwante onderwerpen

Bestanden openen als host