Een app op maat maken > Werken met plug-ins > Eigen plug-ins maken

Eigen plug-ins maken

Als u C- of C++-programmeur bent en vertrouwd bent met berekeningen en scripts in FileMaker Pro Advanced, dan kunt u FileMaker-plug-ins maken. De plug-ins kunnen voordeel halen uit recursie en lussen of gebruikmaken van andere programmeerinterfaces. Als u zelf een plug-in wilt maken, hebt u de FileMaker-plug-in SDK nodig.

Om plug-ins te kunnen gebruiken, moeten FileMaker Pro Advanced-gebruikers in oplossingsbestanden toestaan dat plug-ins mogen worden geïnstalleerd en ingeschakeld. Bij gehoste bestanden moet de serverbeheerder in de Admin Console voor FileMaker Server of FileMaker Cloud for AWS toestaan dat de plug-ins op de server worden bijgewerkt door de Plug-inbestand installeren scriptstap. FileMaker Cloud biedt geen ondersteuning voor plug-ins.

Zo bereidt u uw eigen plug-ins voor:

1. Maak een plug-inbestand in C of C++.

Windows: De extensie van de plug-in moet .fmx (32-bits versie van FileMaker Pro Advanced) of .fmx64 (64-bits versie van FileMaker Pro Advanced) zijn.

macOS: De extensie van de plug-in moet .fmplugin zijn.

2. Compileer en test de plug-in.

Hoewel het niet verplicht is om uw plug-in digitaal te ondertekenen, wordt gebruikers gevraagd of zij het toestaan dat een niet-ondertekende plug-in wordt geladen. Raadpleeg Voorkeuren instellen voor toegestane hosts en plug-ins.

3. Installeer het gecompileerde plug-inbestand in een containerveld in uw FileMaker-oplossing. Raadpleeg Plug-ins installeren.

4. (optioneel) U kunt het oplossingsbestand ook zo instellen dat de versie van de geïnstalleerde plug-ins wordt gecontroleerd en de plug-ins indien nodig automatisch worden bijgewerkt. Raadpleeg Voorbeeld van update van plug-in.

Gebruikers moeten het volgende doen om plug-ins in een bestand beschikbaar te maken:

1. Schakel uw plug-ins in het dialoogvenster 'Voorkeuren' in FileMaker Pro Advanced in en configureer ze. Raadpleeg Plug-invoorkeuren instellen.

2. (optioneel) Selecteer Oplossingen toestaan om bestanden te installeren in de voorkeuren van de plug-in om updates voor plug-ins automatisch te laten installeren. Raadpleeg Voorbeeld van update van plug-in.

3. Voer één van de volgende handelingen uit:

Om een functie van de plug-in te gebruiken, sorteert u de lijst met functies in het dialoogvenster 'Berekening opgeven' op type. Kies onder de naam van de plug-in een functie.

Om een scriptstap van de plug-in te gebruiken, sorteert u de lijst met scriptstappen in de Scriptwerkruimte op categorie. Kies onder de naam van de plug-in een scriptstap.