Beveiliging beheren > Privilegesets maken en bewerken

Privilegesets maken en bewerken

Een privilegeset bepaalt het niveau van toegang tot een database. U kunt bijvoorbeeld beperken welke lay-outs kunnen worden weergegeven, welke menu's beschikbaar zijn en instellen of afdrukken is toegestaan. Raadpleeg Accounts, privilegesets en uitgebreide privileges.

U kunt net zoveel privilegesets maken als u nodig hebt om de toegangstypen te definiëren die u voor een bestand wilt toestaan. Elk bestand bevat ook drie vooraf gedefinieerde privilegesets voor algemene typen toegangsniveaus. Raadpleeg Vooraf gedefinieerde privilegesets gebruiken. Vervolgens creëert of bewerkt u accounttoegang voor gebruikers of groepen zodat zij de juiste privilegesets kunnen gebruiken. Raadpleeg Accounttoegang instellen en bewerken.

Om de accounttoegang voor een bestand volledig te kunnen beheren, moet u het bestand openen als een gebruiker aan wiens accounttoegangsinvoer de privilegeset Volledige toegang is toegewezen. Als u het bestand opent met onvoldoende privileges, is de menuopdracht Bestand > Beheren > Beveiliging uitgeschakeld.

U kunt privilegesets maken en wijzigen in een gedeeld bestand wanneer dit door clients wordt gebruikt. De wijzigingen aan de privilegeset worden onmiddellijk van kracht maar verstoren de huidige clients niet. Als u bijvoorbeeld privileges voor een privilegeset wijzigt terwijl clients deze gebruiken, blijven hun privileges onveranderd tot de volgende keer dat ze het bestand openen.

In de volgende tabel ziet u welke acties u kunt uitvoeren op elke vooraf gedefinieerde privilegeset en andere privilegesets die u aanmaakt.

Actie

Privilegeset 'Volledige toegang' (vooraf gedefinieerd)

Privilegeset 'Alleen gegevensinvoer' (vooraf gedefinieerd)

Privilegeset 'Alleen-lezen' (vooraf gedefinieerd)

Elke andere privilegeset die u aanmaakt

Wijzigen

Nee, behalve om uitgebreide privileges in of uit te schakelen

Ja

Verwijderen

Nee

Nee

Nee

Nee*

Dupliceren

Nee

Ja

Ja

Ja

* Alvorens u een privilegeset verwijdert, bewerkt u de accounttoegangsinvoeren zodanig dat ze de privilegeset niet langer gebruiken. Raadpleeg Accounttoegang instellen en bewerken.

Zo maakt of bewerkt u een privilegeset:

1. Kies Bestand > Beheren > Beveiliging.

2. Klik op Geavanceerde instellingen en vervolgens op het tabblad Privilegesets.

3. Klik op Nieuw om een nieuwe privilegeset te maken. Om een bestaande privilegeset te bewerken, selecteert u de privilegeset en klikt u vervolgens op Bewerken.

4. Voer de naam en (optionele) beschrijving voor de privilegeset in of wijzig deze.

Als u de naam van een privilegeset wijzigt, wordt de nieuwe naam bijgewerkt in alle accounttoegangs invoeren die de privilegeset gebruiken.

5. Beheer de privileges voor de privilegeset. Raadpleeg:

Privileges voor toegang tot records bewerken

Lay-outprivileges bewerken

Privileges voor invoerlijsten bewerken

Scriptprivileges bewerken

Uitgebreide privileges bewerken voor een privilegeset

Overige privileges bewerken

Of raadpleeg Accounttoegang instellen en bewerken om de privilegeset aan één of meerdere accounttoegangsinvoeren toe te wijzen.

Verwante onderwerpen

Vooraf gedefinieerde privilegesets gebruiken