Beveiliging beheren > Accounttoegang instellen en bewerken

Accounttoegang instellen en bewerken

In accounts geeft u gebruikersnamen en (gewoonlijk) wachtwoorden op, waarmee gebruikers kunnen worden geïdentificeerd. Voor sommige soorten accounts (zie hieronder) kunnen er groepen gebruikers worden gedefinieerd. Wanneer een gebruiker een bestand opent, wordt deze gewoonlijk middels een dialoogvenster gevraagd om accountgegevens in te voeren. Wanneer een gebruiker een bestand opent met de juiste accountgegevens, bepaalt de privilegeset die is toegewezen aan de accounttoegangsinvoer in het bestand voor die gebruikersaccount, of voor de groep waartoe die gebruiker behoort, wat de gebruiker kan doen in dat bestand. Raadpleeg Accounts, privilegesets en uitgebreide privileges.

Om de accounttoegang voor een bestand volledig te kunnen beheren, moet u het bestand openen als een gebruiker waarvan de accounttoegangsinvoer aan de privilegeset Volledige toegang is toegewezen. Als u het bestand opent zonder volledige toegangsprivileges, kunt u met het menu Bestand > Beheren > opdracht Beveiliging minder opties wijzigen of de opdracht is uitgeschakeld. Raadpleeg Overige privileges bewerken.

U kunt accounttoegang instellen en wijzigen in een gedeeld bestand wanneer dit door clients wordt gebruikt. De wijzigingen aan de accounttoegang worden onmiddellijk van kracht maar verstoren de huidige clients niet. Als u bijvoorbeeld een accounttoegangsinvoer inactief maakt terwijl deze door clients wordt gebruikt, wordt hun gebruik van het bestand niet onderbroken. Als de clients het bestand echter sluiten, kunnen ze het daarna echter niet meer openen.

U kunt accounttoegang verlenen aan zoveel gebruikers of groepen als u zelf wilt. Elk bestand bevat ook twee vooraf gedefinieerde accounts: Admin en Gast. Raadpleeg De accounts Admin en Gast.

Typen accounts

FileMaker-clients ondersteunen verschillende typen accounts, die van elkaar verschillen op basis van de manier waarop gebruikers worden geverifieerd. Alleen de FileMaker-bestandsaccount bepaalt de accountnaam en het wachtwoord binnen het FileMaker Pro Advanced-bestand. Voor alle andere typen worden de gegevens van de gebruikersaccount of groep gedefinieerd door een externe identiteitsprovider of verificatieserver. Hiervoor definieert het FileMaker Pro Advanced-bestand alleen hoe die gebruikersaccounts of groepen toegang krijgen tot het bestand.

In de volgende tabel vindt u per accounttype een overzicht van welke FileMaker-hosts elk accounttype ondersteunen, waar de accountgegevens worden gedefinieerd en of de afzonderlijke gebruikersaccounts of groepen worden ondersteund. Houd er rekening mee dat alleen het accounttype van het FileMaker-bestand kan worden gebruikt om een lokaal bestand te openen.

Accounttype

Lokaal bestand

Gehost door FileMaker Server

Gehost door FileMaker Cloud for AWS

Gehost door FileMaker Cloud

Waar accountgegevens worden gedefinieerd

Ondersteunt gebruikers of groepen

FileMaker-bestand

Ja

Ja

Ja

Nee

binnen het FileMaker Pro Advanced-bestand

Gebruikers

FileMaker ID

Nee

Nee

Nee

Ja

door het identiteitsprovidersysteem van FileMaker ID

Gebruikers, groepen

Externe server

Nee

Ja

Nee

Nee

door een externe verificatieserver, zoals Apple Open Directory of een Windows-domein

Groepen

OAuth-identiteitsprovider

Nee

Ja

Ja

Nee

door een OAuth-identiteitsprovider, zoals Amazon, Google of Microsoft

Gebruikers, groepen1

1. Microsoft Azure AD is de enige ondersteunde OAuth-identiteitsprovider die ondersteuning biedt voor groepen.

Zo stelt u accounttoegang in of bewerkt u deze:

1. Kies Bestand > Beheren > Beveiliging.

2. Voor Verifiëren via kiest u het type account waarmee u wilt werken.

De lijst voor accounttoegang geeft alleen de verleende toegang weer voor het geselecteerde accounttype. Zie Accounttypen hierboven.

3. Als u accounttoegang wilt verlenen, klikt u op Nieuw. Voor het wijzigen van een bestaande accounttoegangsinvoer, selecteert u de gebruiker of groep.

4. Bewerk de gegevens voor accounttoegang voor het accounttype dat u in stap 2 hebt uitgekozen. Raadpleeg:

FileMaker-bestandsaccounts bewerken

FileMaker ID-accounttoegang bewerken

Accounttoegang via externe server bewerken

OAuth-accounttoegang bewerken

Zo dupliceert of verwijdert u bestaande accounttoegangsinvoeren:

1. Kies Bestand > Beheren > Beveiliging.

2. Voor Verifiëren via kiest u het type account waarmee u wilt werken.

3. Eerst selecteert u een gebruiker of groep en vervolgens:

Klikt u op Knop Account dupliceren om de toegang tot dit bestand te dupliceren.

Klikt u op Knop Account verwijderen om de toegang tot dit bestand te verwijderen.

Opmerkingen

Aan accounttoegangsinvoeren waaraan geen privilegeset Volledige toegang is toegewezen, kunnen beperkte privileges worden verleend om accounts te beheren. Raadpleeg Overige privileges bewerken.

Voor FileMaker-bestandsaccounts en voor accounts bij externe servers.

Gebruik in wachtwoorden alleen ASCII-tekens, zoals a-z, A-Z, 0-9, en leestekens zoals "!" en "%". Wachtwoorden die bepaalde accenten of niet-Latijnse tekens (bijvoorbeeld Cyrillische of Japanse tekens) bevatten, functioneren mogelijk niet, in het bijzonder voor databases op verschillende platformen en bestanden waartoe via FileMaker WebDirect toegang wordt verkregen.

Als een bestand via webpublicatie wordt gedeeld, gebruikt u in de accountnamen het beste alleen ASCII-tekens. Gebruik geen dubbele punten in accountnamen en wachtwoorden voor op het web gepubliceerde bestanden.

Het automatisch aanmelden bij een bestand wordt ondersteund door lokale bestanden en bestanden die worden gehost op een FileMaker Server-host die niet geconfigureerd is om door wachtwoord beschermde bestanden te eisen. Als u zich automatisch wilt aanmelden elke keer dat een bestand is geopend, kiest u Bestand > Bestandsopties en geeft u de naam en het wachtwoord van uw account op. Raadpleeg Bestandsopties instellen.

De gebruikersnaam die in het dialoogvenster Voorkeuren is gedefinieerd, wordt automatisch ingevoerd in het dialoogvenster Openen. Wanneer de gebruikersnaam en de accountnamen overeenkomen, hoeft de gebruiker de accountnaam niet in te typen bij het openen van het bestand. Raadpleeg Algemene voorkeuren instellen.

Verwante onderwerpen

Accounttoegang instellen en bewerken

Privilegesets maken en bewerken

Uitgebreide privileges maken en bewerken

De accounts Admin en Gast