Toegang krijgen tot externe gegevensbronnen > Een ODBC-gegevensbron opvragen vanuit FileMaker Pro Advanced > Een SQL-opvraag maken om gegevens via ODBC te importeren
 

Een SQL-opvraag maken om gegevens via ODBC te importeren

Nadat u een verbinding hebt gemaakt met uw ODBC-gegevensbron, gebruikt u de opbouwfunctie voor SQL-opvragen om een opvraag te maken en uit te voeren. Met de opbouwfunctie voor SQL-opvragen maakt u opvragen waarmee u gegevens kunt zoeken in een ODBC-gegevensbron of gegevensbeheersysteem, specifieke records kunt ophalen en de gevonden records in een FileMaker Pro Advanced-databasebestand kunt importeren.

U kunt de opvraag onmiddellijk uitvoeren of deze voor meervoudig gebruik in een veld opslaan. Raadpleeg Een SQL-opvraag opslaan in een veld voor meer informatie.

Opmerking  Wanneer u uitgebreide zoekopdrachten uitvoert of een groot aantal records opvraagt, kan dit enige tijd duren. Voor optimale prestaties kunt u de verzoeken het beste groeperen.

Zo maakt u een opvraag met de opbouwfunctie voor SQL-opvragen:

1. Selecteer uw gegevensbron.

Als u gegevens in een bestaand FileMaker Pro Advanced-bestand importeert, kiest u Bestand > Records importeren > ODBC-gegevensbron en selecteert u vervolgens uw gegevensbron. Het dialoogvenster Opbouwfunctie voor SQL-opvragen verschijnt (mogelijk verschijnt eerst een dialoogvenster waarin u een gebruikersnaam en wachtwoord dient op te geven).

Als u een nieuw FileMaker Pro Advanced-bestand wilt maken met records uit de gegevensbron, kiest u Bestand > Openen. Zoek het bestand in het dialoogvenster ‘Bestand openen’. Kies bij Bestandstype (Windows) of Weergeven (macOS) de optie ODBC-gegevensbron en kies daarna uw gegevensbron. Het dialoogvenster Opbouwfunctie voor SQL-opvragen verschijnt (mogelijk verschijnt eerst een dialoogvenster waarin u een gebruikersnaam en wachtwoord dient op te geven).

2. Kies het tabblad SELECT > de keuzelijst Tabellen en selecteer de tabel die u wilt importeren. De kolommen in deze tabel worden weergegeven in de keuzelijst Kolommen.

3. Selecteer een kolom waarin u de SQL-opvraag wilt invoegen en klik op Invoegen in SQL-opvraag.

Hiermee wordt de SQL-instructie gemaakt in het vak SQL-opvraag.

4. Voeg extra kolommen in de SQL-opvraag in door te dubbelklikken op de kolomnaam.

5. Klik op het tabblad WHERE als u zoekcriteria wilt opgeven. Zo reduceert u het aantal records dat wordt geïmporteerd. U kunt ook gegevens uit twee tabellen samenvoegen.

6. Als u de records vóór het importeren wilt sorteren, klikt u op het tabblad ORDER BY en geeft u vervolgens de naam van de kolom op waarop u wilt sorteren, en of de sorteervolgorde oplopend of aflopend moet zijn.

7. Voer de opvraag uit.

U kunt velden toewijzen, kiezen of u records wilt toevoegen of een tabel wilt maken, of bladeren door records in de gegevensbron om te beslissen welke records u wilt importeren. FileMaker Pro Advanced importeert de resulterende records in uw databasebestand.

Opmerkingen 

U kunt een SQL-instructie ook direct in het vak voor de SQL-opvraag typen. Als u er zeker van wilt zijn dat de SQL-opvraag die u maakt ook geldig is, gebruikt u de opbouwfunctie voor SQL-opvragen.

Verwante onderwerpen 

Een ODBC-gegevensbron opvragen vanuit FileMaker Pro Advanced

Importeren via ODBC automatiseren met de scriptstap Records importeren

SQL-instructies uitvoeren om via ODBC interactief met gegevensbronnen te werken