Taken automatiseren met scripts > Scripts maken met ActiveX-automatisering (Windows)

Scripts maken met ActiveX-automatisering (Windows)

Heel wat Windows-toepassingen maken gebruik van het protocol ActiveX-automatisering om hun objectmodellen te onderwerpen aan externe controle.

Dankzij de ondersteuning van ActiveX-automatisering in FileMaker Pro Advanced kunt u FileMaker Pro Advanced-databasebestanden openen en sluiten, de weergave van het programma in- en uitschakelen en FileMaker Pro Advanced-scripts uitvoeren.

FileMaker Pro Advanced is een automatiseringsserver. De objecten die FileMaker Pro Advanced beschikbaar stelt voor automatisering, zijn toegankelijk voor elke ActiveX-client of automatiseringscontroller, waaronder Visual Basic en andere vergelijkbare programmeeromgevingen.

Het grote voordeel van ActiveX-automatisering in FileMaker Pro Advanced is de mogelijkheid om FileMaker Pro Advanced-scripts te starten buiten het FileMaker Pro Advanced-programma.

Met FileMaker Pro Advanced ActiveX-automatisering en Visual Basic kunt u bijvoorbeeld uw eigen toepassing (met een eigen interface) maken en meerdere toepassingen aansturen om een taak uit te voeren. U kunt in Visual Basic bijvoorbeeld een venster met de knop 'Verkoopgegevens van vandaag ophalen' definiëren. De procedure voor "Verkoopgegevens van vandaag ophalen" opent dan een FileMaker Pro Advanced-bestand, en zoekt en exporteert vervolgens alle verkoopgegevens van die dag door een FileMaker Pro Advanced-script op te roepen. Hierna wordt Microsoft Excel gestart en wordt op basis van de geëxporteerde gegevens een grafiek gemaakt.

Opmerkingen

Om andere toepassingen toegang te geven tot een FileMaker-oplossing met ActiveX-automatisering, moet in de account van de gebruiker het uitgebreide privilege ‘fmextscripttoegang’ ingeschakeld zijn. Raadpleeg Uitgebreide privileges bewerken voor een privilegeset.

U moet een goede kennis hebben van een programmeertaal, zoals Visual Basic of C++, om de ActiveX-automatisering in FileMaker Pro Advanced te kunnen implementeren.

Voor meer informatie over scripts met ActiveX-automatisering kijkt u in de FileMaker Knowledge Base.