Werken met gerelateerde tabellen
 

Werken met gerelateerde tabellen

U kunt een relationele database maken die u kunt gebruiken om met gegevens uit andere tabellen te werken. Een relationele database bestaat uit een of meer gerelateerde tabellen die de benodigde gegevens bevatten wanneer ze samen worden gebruikt. Gegevens komen altijd slechts in één tabel tegelijk voor. U kunt deze gegevens echter vanuit elke gerelateerde tabel opvragen en erin weergeven. De gerelateerde gegevens kunnen worden gewijzigd en die wijzigingen verschijnen dan dynamisch op alle plaatsen. Wanneer u dus de gegevens op één plaats wijzigt, worden de gegevens gewijzigd op alle plaatsen waar ze worden weergegeven. Hierdoor zijn de gegevens altijd up-to-date. Dankzij relationele databases kunt u werken met de meest actuele gegevens, gegevens efficiënt en flexibel voorstellen en beheren en schijfruimte besparen.

Definieer een opzoekdefinitie om gegevens uit een gerelateerde tabel op te halen en ze naar de huidige tabel te kopiëren. De gekopieerde gegevens zijn nu opgeslagen op twee locaties, alsof u de gegevens hebt gekopieerd en in een doelveld hebt geplakt. De opgezochte gegevens zijn actueel op het ogenblik dat u ze kopieert maar na het kopiëren zijn het statische gegevens, tenzij ze opnieuw worden opgezocht. Raadpleeg Opzoekdefinities definiëren en bijwerken.

Verschil tussen gegevens die dynamisch worden weergegeven en statisch gekopieerd

Een normale verkoopoplossing heeft bijvoorbeeld deze tabellen:

‘Klanten’ waarin klantgegevens zoals namen van klanten en contactgegevens worden bewaard.

‘Producten’ waarin informatie over producten en de huidige prijzen ervan wordt bewaard.

‘Artikelen’ waarin verkoopgegevens voor elke regel van de factuur, inclusief het verkochte artikel, de hoeveelheid en verkoopprijs, worden bewaard.

‘Facturen’ waarin elke factuur wordt bijgehouden; informatie in elke record is afkomstig uit gerelateerde records in de tabellen ‘Klanten’ en ‘Artikelen’.

Omdat facturen een combinatie van dynamische en statische gegevens vormen, gebruikt u gerelateerde velden en opzoekdefinities om uw gegevens weer te geven. Gegevens uit gerelateerde records in ‘Klanten’ worden dynamisch weergegeven in de lay-out in ‘Facturen’. Gegevens uit ‘Producten’ worden in ‘Artikelen’ weergegeven. De verkoopprijs van elk artikel is statisch en wordt via een opzoekdefinitie vanuit ‘Artikelen’ ingevoerd in een portaal in de lay-out ‘Facturen’ zodat de totalen in de factuur ongewijzigd blijven als de prijzen van de artikelen in ‘Artikelen’ later wijzigen.

Indicator dat vergelijkingsveld beschikbaar is voor vele records

Voordat u een relationele database begint te maken, is het belangrijk om die eerst te plannen. Raadpleeg Een relationele database plannen.

Opmerkingen 

Om te zien hoe gerelateerde tabellen samenwerken met andere elementen in een FileMaker Pro Advanced-oplossing, gaat u naar deze pagina (Engelstalig).

Een gerelateerde tabel kan zich in hetzelfde bestand of in een externe gegevensbron bevinden.

Verwante onderwerpen 

Werken met de relatiegrafiek

Relaties maken en wijzigen

Tabelvermeldingen toevoegen en selecteren

Werken met gerelateerde gegevens in portalen

Een app op maat maken