Verwijzingen > FileMaker Pro-databases onderhouden en herstellen
 
FileMaker Pro-databases onderhouden en herstellen
Stroomstoringen, hardwareproblemen en andere factoren kunnen beschadigingen in FileMaker Pro-databasebestanden veroorzaken. Hoewel u met de herstelfunctie beschadigde bestanden kunt herstellen, wordt u aanbevolen om regelmatig onderhoud aan FileMaker Pro-databases uit te voeren.
U kunt op twee manieren regelmatig onderhoud aan FileMaker Pro-databasebestanden uitvoeren:
Reservekopieën maken
Een gecomprimeerde kopie opslaan
Bestandsonderhoud
Als u wilt begrijpen hoe bestanden kunnen worden beschadigd, is het handig dat u weet hoe gegevens in FileMaker Pro worden beheerd.
FileMaker Pro is een toepassing die vanaf de vaste schijf werkt, zodat niet de gehele database naar het interne geheugen moet worden geladen wanneer u het bestand opent. In plaats daarvan zet de toepassing gegevens naarmate nodig over van de vaste schijf naar het RAM en omgekeerd. Wanneer het bestand wordt gebruikt, worden bijgewerkte gegevens van gegevensbuffers in het RAM naar de vaste schijf geschreven. De voornaamste oorzaak voor de beschadiging van bestanden is de onverwachte beëindiging van een toepassing. Meestal is het zo dat wanneer een toepassing onverwacht wordt beëindigd, dit gebeurt tussen twee schrijfbewerkingen naar de vaste schijf. In deze gevallen wordt in FileMaker Pro een consistentiecontrole op het bestand uitgevoerd wanneer u de database de volgende keer opent en gewoonlijk kunt u het bestand zonder problemen openen en gebruiken. Als de toepassing echter onverwacht wordt beëindigd wanneer gegevens naar de vaste schijf worden bijgewerkt, dient u het bestand mogelijk te herstellen.
Opmerkingen 
Omdat de onverwachte beëindiging van een toepassing de meest voorkomende reden is voor bestandsbeschadiging, is het belangrijk dat het besturingssysteem stabiel is.
Voer op de belangrijkste computers in uw netwerk alleen de noodzakelijke programma's uit. Door de configuratie eenvoudig te houden, verkleint u de kans op conflicten tussen programma's en kunnen eventuele problemen gemakkelijker worden opgelost.
Zorg dat u over een noodvoeding (UPS) beschikt als de bestanden worden gebruikt in een gebied waar regelmatig stroomstoringen optreden.
Elk probleem met een vaste schijf kan mogelijk ernstige schade veroorzaken. Als meerdere bestanden op een vaste schijf beschadigd zijn, kan het probleem zijn veroorzaakt door de vaste schijf zelf. Controleer de vaste schijf met een hulpprogramma voor schijfcontrole.
Gebruik voor het optimaliseren, comprimeren of partitioneren van de vaste schijf altijd de recentste software. De stuurprogrammasoftware moet compatibel zijn met de versie van het besturingssysteem.