Verwijzingen > Naslaggegevens voor functies > Logische functies > LookupNext
 
LookupNext
Doel 
Geeft als resultaat de volgende lagere of hogere waarde in bronveld wanneer er geen overeenkomstige gerelateerde waarde is.
Opmaak 
LookupNext(BronVeld;Hogere/LagereMarkering)
Parameters 
BronVeld - het veld waaruit de opzoekwaarde afkomstig is
Hogere/LagereMarkering - de trefwoorden lagere of hogere geven aan of de waarde uit de volgende hogere/lagere overeenkomende record moet worden genomen als er geen gerelateerde record is gevonden.
Resulterend gegevenstype 
tekst, getal, datum, tijd, tijdstempel, container
Afkomstig van 
FileMaker Pro 7.0
Beschrijving 
Geeft als resultaat de waarde die is opgegeven in het bronveld, met behulp van de relaties in de relatiegrafiek. LookupNext werkt hetzelfde als Lookup, met dit verschil dat als de zoekopdracht mislukt, de waarde uit het BronVeld in de volgende lagere of hogere overeenkomende record als resultaat wordt gegeven, zoals is opgegeven door de Hogere/LagereMarkering.
Deze functie kan alleen toegang krijgen tot de waarde in het BronVeld als de tabellen die het bronveld en het berekeningveld bevatten, gerelateerd zijn. Berekeningen die de functie LookupNext gebruiken, worden niet gedwongen tot een niet-opgeslagen berekening.
Opmerkingen 
LookupNext geeft als resultaat ? wanneer de gerelateerde tabel een ODBC-gegevensbron is.
Voorbeelden 
In dit voorbeeld verzendt u verschillende artikelen en zijn de verzendkosten gebaseerd op het gewichtbereik. Gebruik de functie LookupNext om uit te zoeken welk verzendtarief geldt voor een artikel. Gebruik LookupNext met de markering hoger in plaats van Lookup, omdat het gewicht van een artikel mogelijk niet exact gelijk is aan het maximumgewicht, en daarom willen we de eerstvolgende hogere waarde weten.
U hebt twee tabellen, Artikelen en Verzendkosten, in een databasebestand die de gegevens bevatten die hieronder zijn weergegeven.
Tabel Artikelen
 
Artikel
Gewicht
Tarief opzoeken
Lamp
8
 
Stoel
22
 
Bureau
60
 
Bed
120
 
Tabel Verzendkosten
 
Tariefcode
Maximumgewicht
A
25
B
50
C
100
D
150
De twee tabellen zijn gerelateerd door Gewicht en Maximumgewicht. Het berekeningveld Tarief opzoeken is gedefinieerd als Tarief opzoeken = LookupNext (Verzendkosten::Maximumgewicht ; Hoger).
Het berekeningveld Tarief opzoeken geeft als resultaat 25, 25, 100 en 150 voor records 1 tot en met 4. Tarief opzoeken kan vervolgens worden gebruikt om de juiste tariefcode te verkrijgen (A, A, C en D respectievelijk).
 
Artikel
Gewicht
Tarief opzoeken
Lamp
8
25
Stoel
22
25
Bureau
60
100
Bed
120
150
Verwante onderwerpen 
Naslaggegevens voor functies (lijst met categorieën)
Naslaggegevens voor functies (alfabetisch overzicht)
Formules
Functies
Berekeningvelden definiëren
Operatoren gebruiken in formules