Lay-outs en rapporten maken en beheren > Een lay-out maken

Een lay-out maken
De wizard Lay-out/rapport maken helpt u bij het ontwerpen van meerdere typen lay-outs en rapporten voor weergave op verschillende typen apparaten (zoals het beeldscherm van laptops of het scherm van aanraakapparaten) voor verschillende doeleinden (zoals records zoeken, gegevens invoeren of rapporten, etiketten of enveloppen afdrukken), en in verschillende weergaven (Formulier-, Tabel- en Lijstweergave). Zie Lay-outtypen voor meer informatie over elk type lay-out.
Zo maakt u een lay-out:
1. Klik in de lay-outmodus op de statusbalk op Lay-out/rapport maken.
Of kies in de modus Bladeren op de menubalk Bestand > Beheren > Lay-outs en klik op Nieuw.
U ziet de wizard Lay-out/rapport maken die u helpt het gewenste type lay-out te maken. Naarmate u keuzes maakt, krijgt u extra opties. Voor sommige typen lay-outs, zoals etiketten, enveloppen en rapporten, ziet u extra deelvensters.
Om het Help-onderwerp met uitleg over de opties in het huidige deelvenster te bekijken, drukt u op F1 (Windows) of Command-? (macOS).
2. Bij lay-outs die zijn ontworpen voor computers of aanraakapparaten voegt u velden aan de lay-out toe.
Raadpleeg Velden definiëren en wijzigen.
3. Als u van plan bent een rapport af te drukken in liggende richting of op papier van speciaal formaat, kiest u Bestand > Printerinstelling (Windows) of Bestand > Pagina-instelling (macOS). Daarna bevestigt u de afdrukstand en de papierinstellingen en klikt u op OK.
In de modus Schermafdruk kunt u ook in de statusbalk klikken op Printerinstelling (Windows) of op Pagina-instelling (macOS).
Gewijzigde printer- en pagina-instellingen hebben een invloed op alle andere lay-outs in het huidige bestand. Daarom is het mogelijk dat u deze instellingen later opnieuw moet wijzigen om andere lay-outs correct af te drukken.
Opmerkingen
Bepaalde FileMaker Pro-lay-outs zijn verdeeld in lay-outgedeelten. FileMaker Pro heeft de benodigde gedeelten in een lay-out naargelang de keuzes die u maakt in de wizard Lay-out/rapport maken. U hebt de volledige controle over lay-outgedeelten nadat u de wizard hebt voltooid. Raadpleeg Werken met lay-outgedeelten.
Elke lay-out die u maakt, wordt een lay-outthema toegewezen. Raadpleeg Het thema van een lay-out wijzigen.
Als u in de lay-out een veld uit een andere tabel of database (een gerelateerd veld) opneemt, moet u bekend zijn met de begrippen van relationele databases. Raadpleeg Werken met gerelateerde tabellen.
Telkens als u een FileMaker Pro-bestand opent, kunt u een opgegeven lay-out weergeven. Raadpleeg Bestandsopties instellen.
Als u velden wilt toevoegen aan een bestaande etiket- of enveloplay-out leest u Samenvoegvelden in een lay-out plaatsen.
U kunt een bestaande lay-out kopiëren en de kopie vervolgens aanpassen aan uw behoeften. Raadpleeg Lay-outs dupliceren, verwijderen of hernoemen.
Verwante onderwerpen
Etiketten en enveloppen afdrukken
Aandachtspunten bij het maken van een rapportlay-out
Werken met velden in een lay-out