Arbeta med relaterade tabeller och filer > Arbeta med relationsdiagrammet > Skapa och ändra relationer

Skapa och ändra relationer
1. Välj Arkiv > Hantera> Databas och klicka på fliken Relationer.
2. Leta upp de två tabellerna som du vill använda för relationen i relationsdiagrammet.
De kan visas var som helst i diagrammet men de måste finnas i diagrammet för att du ska kunna skapa relationen. För självkopplande relationer letar du upp den enda tabellen - den andra förekomsten av tabellen skapas automatiskt.
Lägg till en tabell i relationsdiagrammet genom att klicka på Knappen Lägg till tabell. Mer information finns i Lägga till tabeller i relationsdiagrammet.
Duplicera en tabell i relationsdiagrammet genom att markera tabellen och klicka på Knappen Duplicera tabell. Byt namn på en duplicerad tabell genom att klicka på Redigera och ange det nya namnet.
Obs!  Du kan inte ändra tabeller inom en relation, du måste skapa en ny relation.
3. Klicka på ett matchande fält i den ena tabellen och dra det till motsvarande matchande fält i den andra tabellen.
Du kan även klicka på Knappen Lägg till relation och ange relationen.
Obs!  För självkopplande relationer drar du ett matchande fält i den aktuella tabellen ut från den. Dra därefter tillbaka till det andra matchande fältet i samma tabell. Ange sedan ett annat namn för den nya tabellförekomsten eller klicka på OK om du vill använda det förvalda namnet.
4. Upprepa steg 3 för varje matchande fält som du vill använda i den här relationen.
5. Ändra inställningar för en relation genom att dubbelklicka på linjen mellan de relaterade tabellerna. (Du kan också markera relationen och klicka på Redigera.) Gör sedan följande:

För att
Gör så här
Ändra eller lägga till ett matchande fält
Markera ett nytt matchande fält och klicka på Ändra eller Lägg till.
Ändra relationsoperatorn
Välj en ny relationsoperator i listan och klicka på Ändra.
Duplicera eller radera ett par av kopplingsvillkor
Markera villkorsparet i listan i den mittersta delen av dialogrutan och klicka på Duplicera eller Ta bort.
Lägg till en relaterad post (till den relaterade tabellen) när du anger information i ett relaterat fält i en post i den aktuella tabellen
Välj Tillåt att poster skapas i den här tabellen via den här relationen. När detta tillval är markerat och du lägger till data i ett relaterat fält som inte har någon motsvarande relaterad post, skapas en relaterad post som bygger på det matchande fältet i den aktuella tabellen.
Radera relaterade poster (i den relaterade tabellen) när du raderar en matchande post i den aktuella tabellen
Välj Ta bort relaterade poster i den här tabellen när en post tas bort i den andra tabellen. Detta tillval tar bort relaterade poster även när du arbetar med en layout som inte visar relaterade poster.
Obs! När det här tillvalet är markerat i flera relationer i samma databas och du raderar en post från en tabell kan även relaterade poster raderas i andra relaterade tabeller för vilka tillvalet har aktiverats. Det kallas för fortplantande radering. Du bör tänka över det här tillvalet ordentligt innan du aktiverar det.
Sortera relaterade poster
Välj Sortera poster. Dubbelklicka sedan på de fält du vill sortera i listan till vänster i dialogrutan Sortera poster. Om du vill ändra sorteringsordningen för fälten drar du fälten, i den högra listan, till den önskade ordningen. Välj andra tillval och klicka sedan på OK.
Om du vill ändra sorteringsordningen klickar du på Ange i dialogrutan Ändra relation.
Att markera detta tillval påverkar inte sorteringsordningen i den relaterade filen.
6. Klicka på OK två gånger.
Kommentar
Välj Sortera poster om du vill visa den första relaterade posten i en viss sorteringsordning (till exempel det lägsta eller högsta värdet) när det finns ett relaterat fält direkt i layouten för den aktuella tabellen. (Gör t.ex. så om du vill visa det senaste kontrolldatumet för en viss utrustning.) Sortera även relaterade poster om du vill hämta flera poster i en viss sorteringsordning och visa dem i en portal.
När Sortera poster är markerat och data i ett relaterat fält i en portal ändras kommer portalens poster att sorteras om varje gång relationen återupprättas. (Om du till exempel växlar till en annan post och därefter öppnar samma post igen eller ändrar värdet i det matchande fältet sorteras posterna på nytt.)
Relationer är dubbelriktade. Tabeller som visas till vänster och till höger i dialogrutan Ändra relation har därför samma möjligheter.
När du visar relaterade poster i en portal får sorteringsordningen för portalposterna företräde framför den sorteringsordning som anges i dialogrutan Ändra relation.
Relaterade avsnitt
Arbeta med relationsdiagrammet
Om relationsdiagrammet
Om typer av relationer
Om matchande fält för relationer
Lägga till tabeller i relationsdiagrammet
Definiera databastabeller
Radera tabelldefinitioner, fältdefinitioner och data