Gegevens opslaan, importeren en exporteren > E-mailberichten verzenden op basis van recordgegevens > Eén e-mailbericht verzenden

Eén e-mailbericht verzenden
U kunt vanuit FileMaker Pro een bericht verzenden naar een of meer geadresseerden. Om de e-mailadressen, onderwerpen en berichten op te geven kunt u zelf de betreffende tekst typen, gegevens uit velden in de huidige record gebruiken of berekeningen gebruiken. Bovendien kunt u meerdere adressen verzamelen uit een veld of berekening uit alle records in de huidige gevonden reeks.
Zo verzendt u één e-mailbericht:
1. Zoek het record met de gegevens die u in uw e-mail wilt gebruiken.
Raadpleeg Records zoeken.
2. Kies Bestand > Verzenden > Mail.
3. Kies in het vak Verzenden via: hoe u de e-mail wilt verzenden.
Als u met een ondersteund e-mailprogramma wilt verzenden, accepteert u het standaard e-mailprogramma.
Als u wilt verzenden via SMTP (zonder een e-mailprogramma), kiest u SMTP-server. Voer in het dialoogvenster SMTP-opties gebruikers- en servergegevens in (zie SMTP-opties invoeren of bewerken) en klik op OK. Ga vervolgens verder met stap 4.
4. Selecteer voor Maken Eén e-mail met gegevens uit de huidige record.
5. Voer een van de volgende handelingen uit om e-mailadressen in te voeren in de vakken Aan, CC en BCC:

Om dit te doen
Gaat u als volgt te werk
Een of meer e-mailadressen invoeren
Typ de adressen. Scheid de adressen van elkaar met een puntkomma of een Return-teken.
Een veld opgeven dat een of meer e-mailadressen bevat
Klik op Pijlknop en kies Veldnaam opgeven. Selecteer vervolgens een veld en klik op OK.
Een berekening opgeven die een of meer e-mailadressen genereert
Klik op Pijlknop en kies Berekening opgeven. Maak een berekening en klik op OK.
Windows: een of meer e-mailadressen invoeren vanuit het standaard e-mailprogramma
Klik op Pijlknop en kies E-mailadressen opgeven. Kies vervolgens de gewenste e-mailadressen.
6. Als u in stap 5 een veld of berekening hebt opgegeven, schakelt u Adressen uit gevonden reeks verzamelen in als u adressen wilt verzamelen uit alle records in de huidige gevonden reeks. (Anders wordt alleen het adres van de huidige record gebruikt.)
Opmerking  Als u e-mailadressen hebt getypt in de vakken Aan, CC en BCC en uw gevonden reeks meerdere records bevat, wordt één e-mail gestuurd voor elke record in de gevonden reeks als u de optie Adressen uit gevonden reeks verzamelen inschakelt.
7. Voer één van de volgende handelingen uit om de vakken Onderwerp en Bericht in te vullen:

Om dit te doen
Gaat u als volgt te werk
Tekst invoeren
Typ de tekst.
Een veld opgeven dat tekst voor de e-mail bevat
Klik op Pijlknop en kies Veldnaam opgeven. Selecteer vervolgens een veld en klik op OK.
Een berekening opgeven die tekst voor de e-mail genereert
Klik op Pijlknop en kies Berekening opgeven. Maak een berekening en klik op OK.
Als de huidige maand bijvoorbeeld juli is, geeft de volgende berekening voor een onderwerp als resultaat "Maandelijks rapport voor juli":
"Maandelijks rapport voor " & Month ( Get ( HuidigeDatum ) )
De inhoud van een tekstbestand invoegen in het vak Bericht
Klik op Pijlknop naast het vak Bericht en kiesTekst uit bestand invoegen. Kies vervolgens het gewenste tekstbestand.
8. Selecteer Bestand toevoegen als u een bestand wilt selecteren om als bijlage bij het bericht te verzenden.
9. Klik op OK.