Konfigurera ett fält så att det visas som en meny, en grupp av kryssrutor eller någon annan kontroll
Du kan ange information för ett fält på ett enklare och mer konsekvent sätt genom att visa fälten som nedrullningsbara listor, menyer, kryssrutor, alternativknappar eller andra kontroller.
Du kan ange dessa kontroller samtidigt som du placerar fälten på en layout, eller så kan du ändra befintliga fältkontroller. Mer information om hur du placerar fält på en layout finns i Placera och radera fält i en layout.
Obs!  Värdena som visas i dessa kontroller hämtas från värdelistor. Du kan definiera en värdelista före eller efter du har konfigurerat fältkontrollerna.
Så här konfigurerar du ett fält så att det visas som en meny, en grupp av kryssrutor eller någon annan kontroll:
1.
2.
Klicka på Granskare Knappen Granskare i layoutlisten. Klicka sedan på Data.
3.
 •
 •
Nedrullningsbar lista visar posterna i värdelistan i en lista. Användarna kan använda piltangenterna eller skriva första delen av värdet för att välja ett värde. Välj Inkludera pil för att visa och dölja lista om du vill formatera fältet som en kombinationsruta.
 •
Meny visar värdelistans poster som en meny. Användarna måste välja ett värde genom att peka och klicka.
 •
Kryssrutor visar posterna i värdelistan som kryssrutor. Användarna kan välja flera värden för ett fält. Välj symbolen som du vill ska visas i kryssrutor (bockmarkering eller x).
 •
Alternativknappar visar värdelistans poster som alternativknappar.
 •
Nedrullningsbar kalender visar aktuellt datum. Användarna kan använda andra datum från den nedrullningsbara kalendern eller skriva ett datum. Mer information finns i Konfigurera ett fält så att det visas som en nedrullningsbar kalender.
4.
Du skapar en värdelista genom att klicka på Redigera bredvid listan Värden från. Mer information finns i Definiera värdelistor. (Du kan även använda värdelistor som du definierar i Granskaren med andra fält.)
5.
Om du vill tillåta att användare lägger till värden till värdelistan från aktuell post väljer du Tillåt att andra värden anges. Ett alternativ för andra värden visas i värdelistan. Det här alternativet är inte tillgängligt om du har valt Nedrullningsbar lista.
Om du vill tillåta att användare lägger till eller ändrar värden i värdelistan i alla poster väljer du Tillåt att värdelistan redigeras. Ett redigeringsalternativ visas i värdelistan. Det här tillvalet är inte tillgängligt i följande fall:
 •
du har valt Kryssrutor eller Alternativknappar som Kontrollstil.
 •
6.
Välj fältet som du vill visa data från i dialogrutan Ange fält. Fält kan antingen hämtas från samma tabell, en relaterad eller orelaterad tabell i samma fil eller en relaterad tabell i en annan FileMaker Pro-fil. Om du vill välja ett fält i en annan tabell väljer du tabellen i tabellistan ovanför fältlistan och markerar sedan ett fält.
Markera Skapa etikett om du vill inkludera fältnamnet som text i layouten. Klicka på OK.
7.
För att du ska kunna visa nedrullningsbara listor eller snabbmenyer måste du markera fältet i bearbetningsläge eller sökläge.
Kommentar
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
Om fältet som du utformar för att visa en värdelista finns i en portal och värdelistan definieras så att det bara innehåller relaterade värden kanske du måste skapa en självkopplande relation för att de relaterade värdena ska kunna visas på rätt sätt i värdelistan. Mer information finns i Exempel på en värdelista som endast innehåller relaterade fältvärden.
 •
Om du vill ange ett standardvärde för ett värdelistefält, konfigurerar du värdelistan och kontrollstil, och sedan väljer du Arkiv > Hantera Databas och klickar på Fält. Markera värdelistefältet och klicka på Tillval. Klicka sedan på fliken Automatiska data och markera Data. Ange standardvärdet, klicka på OK och stäng dialogrutan Hantera databas. När en användare lägger till en ny post i databasen kommer detta värde att visas i värdelistefältet. Användaren kan välja ett annat värde från värdelistan. Mer information finns i Definiera automatisk inmatning av data.
 •
Om du vill utforma ett fält så att det inte längre använder en värdelista börjar du med att markera fältet. Sedan väljer du Redigeringsruta eller Nedrullningsbar kalender vid Styr formatmall i området Fält i Granskare.
 •
 •
 •
Snabbmenyer aktiverar scriptutlösarna VidPostLäsIn och VidObjektÖppna på ett annat sätt än nedrullningsbara listor och kalendrar:
 •
 •
Relaterade avsnitt
Konfigurera ett fält så att det visas som en nedrullningsbar kalender
Konfigurera visning av upprepande fält