Alineakenmerken en tabinstellingen opgeven
In de bladermodus kunt u voor tekst in een veld opmaak opgeven, waaronder tabinstellingen, voor afzonderlijke alinea's. In de lay-outmodus kunt u alineakenmerken opgeven voor velden met tekst en tekst die niet in een veld staat.
Opmerking  In de blader- en lay-outmodus kunt u op de menubalk Opmaak kiezen om alinea- en tabinstellingen te wijzigen. In de lay-outmodus kunt u ook het infovenster gebruiken en de instellingen opgeven in de gebieden Alinea en Tabs van het tabblad Uiterlijk.
Zo geeft u alineakenmerken en tabinstellingen op:
1.
Raadpleeg Tekst selecteren voor meer informatie.
Opmerking  De door u in de bladermodus opgegeven opmaak wordt met de gegevens opgeslagen en u gaat die opmaak zien in elke lay-out waarin het veld is weergegeven. Raadpleeg Tekst opmaken voor meer informatie.
2.
Kies Opmaak > Regelafstand > Andere.
3.

Typ in het gebied Inspringen een waarde in de vakken Links, Rechts en Eerste.
Typ in het gebied Regelafstand een waarde in het vak Hoogte, Boven en Onder en kies een maateenheid. De maateenheid voor de regels verschilt per lettertype en is altijd net iets groter dan de letterhoogte.
4.
5.

Selecteer Links, Centreren of Rechts, typ een waarde in het vak Positie om aan te geven waar de tekst moet worden uitgelijnd en klik op Nieuw.
Selecteer Uitlijnen op en typ een teken waarop de tekst moet worden uitgelijnd (bijvoorbeeld "."). Typ vervolgens een waarde in het vak Positie om aan te geven waar de tekst op dat teken moet worden uitgelijnd en klik op Nieuw.
Typ een teken in het vak Opvulteken (in een lijst met telefoonnummers kunt u de ruimte tussen de naam en het telefoonnummer bijvoorbeeld opvullen met punten).
6.
Als u de alinea-inspringingen en tabs wilt wijzigen met de linialen, gaat u als volgt te werk:
1.
Kies Weergave > Liniaal in de modus Bladeren. Kies Weergave > Linialen in de lay-outmodus.
2.
Op de horizontale liniaal ziet u de alinea-instellingen voor de huidige selectie. In de bladermodus ziet u de instellingen van het actieve veld. In de lay-outmodus ziet u de instellingen van de geselecteerde tekst.
De tekstliniaal met de marge- en inspringmarkeringen
3.
Zo wijzigt u de tekstuitlijning in alinea's:
Klik wanneer het veld of de tekst is geselecteerd op de opmaakbalk op een van de volgende knoppen om de uitlijning te wijzigen:
links uitlijnen De knop Links uitlijnen, centreren De knop Centreren, rechts uitlijnen De knop Rechts uitlijnen of uitvullen De knop Uitvullen.