Velden in het dialoogvenster Veldkiezer definiëren
Wanneer u een nieuwe database maakt, opent FileMaker Pro standaard het bestand in de lay-outmodus en geeft het een lege lay-out en het dialoogvenster Veldkiezer weer. Gebruik het dialoogvenster Veldkiezer om velden voor de database te definiëren en om velden voor een bestaande lay-out toe te voegen of te wijzigen. Velden die zijn gedefinieerd met het dialoogvenster Veldkiezer, worden toegevoegd aan het dialoogvenster Database beheren.
Nadat u de velden hebt gedefinieerd, sleept u ze van het dialoogvenster Veldkiezer naar de lay-out. (Als u in het dialoogvenster Veldkiezer gedefinieerde velden automatisch in een lay-out wilt plaatsen, selecteer u de voorkeur Nieuwe velden toevoegen aan actieve lay-out alvorens de velden te definiëren. Raadpleeg Lay-outvoorkeuren instellen.)
Opmerking  Met behulp van het dialoogvenster Veldkiezer kunt u velden definiëren voor alleen de huidige lay-out van de huidige FileMaker Pro-tabel.
Zo definieert u een veld:
1.
Een tijdelijk Veld wordt gemaakt in de lijst met velden en krijgt een veldtype toegewezen. Als dit een nieuw databasebestand is, is het veld een tekstveld.
Tip  U kunt ook drukken op Ctrl+Enter (Windows) of Command-Return of Command-Enter (OS X) om een nieuw veld toe te voegen.
2.
Raadpleeg Velden benoemen.
3.
Raadpleeg Veldtypen selecteren.
4.
Raadpleeg Opties instellen voor velden.
5.
Elk nieuw veld heeft hetzelfde veldtype als de het laatst toegevoegde veld.
6.
Raadpleeg Veldlabels toevoegen en wijzigen.

Voor Veldplaatsing klikt u op Knop Velden verticaal plaatsen.
Voor Veldplaatsing klikt u op Knop Velden horizontaal plaatsen.
Voor Etiketten klikt u op Knop Velden zonder etiketten.
Voor Etiketten klikt u op Knop Etiketten boven.
Voor Etiketten klikt u op Knop Etiketten links.
Voor Etiketten klikt u op Knop Etiketten links.
Opeenvolgende velden die worden toegevoegd aan het dialoogvenster Veldkiezer gebruiken de huidige sleepinstellingen.
7.
Als u een veld in een lange lijst wilt vinden, typt u de veldnaam in het zoekvak dicht bij de bovenkant van het dialoogvenster Veldkiezer.
Als u de velden in de lijst wilt sorteren, klikt u op Knop Velden sorteren en kiest u hoe u de velden wilt sorteren: Aanmaakvolgorde, Veldnaam, Veldtype of Eigen volgorde.
Klik op Knop Beheren om het dialoogvenster Database beheren te openen. Raadpleeg Velden definiëren in het dialoogvenster Database beheren.
8.
Zo kunt u velden toevoegen, verwijderen of wijzigen:
Opmerking  De wijzigingen die worden aangebracht in het dialoogvenster Veldkiezer, worden toegepast op de velden in de database en alle lay-outs waarin het veld verschijnt.
1.
Klik in de lay-outmodus op Knop Veldkiezer in de statusbalk om het dialoogvenster Veldkiezer te openen.
Of kies Weergave > Veldkiezer.
2.
3.

Klik op Nieuw veld, typ een naam voor het veld en kies een veldtype. Wijzig zo nodig de sleepopties en sleep vervolgens het nieuwe veld naar de lay-out.
4.

Opmerking  U kunt ook een bestaand veld toevoegen aan een lay-out door naar de lay-outmodus te gaan en een veld vanuit het Veldgereedschap Veldgereedschap te slepen. Raadpleeg Velden in lay-outs plaatsen en verwijderen.
Verwante onderwerpen
Velden definiëren in Tabelweergave
Velddefinities wijzigen
Gereserveerde woorden of symbolen gebruiken voor een veld- of tabelnaam