Konvertera flera filer samtidigt
Med FileMaker Pro 13 kan du konvertera flera filer på samma gång. Du bör använda konverteringsmetoden för flera filer när du vill konvertera en databas som består av flera relaterade filer eller om du helt enkelt har många FileMaker Pro-filer som du snabbt vill konvertera utan att behöva bli uppmanad att byta namn på varje fil.
När du konverterar flera filer samtidigt uppmanas du att ange en mapp där de konverterade filerna ska sparas. Originalfilerna ändras inte. Varje konverterad fil namnges automatiskt. Inga befintliga filer i mappen skrivs över. I stället läggs ett nummer till i slutet av filnamnet. Om det behövs ökas numret tills ett unikt namn påträffas.
Du kan markera vilka filer du vill konvertera på flera olika sätt. Du kan dra och släppa filerna (eller en mapp som innehåller filerna) på programikonen för FileMaker Pro 13 eller markera flera filer i dialogrutan Öppna fil i FileMaker Pro.
Obs!  Om det ingår en punkt (.) i filnamnet utöver den som föregår filändelsen, tar du bort den. Om det finns en punkt i ett filnamn läggs inte filändelsen .fmp12 till för den konverterade filen i FileMaker Pro.
Så här konverterar du flera filer samtidigt:
1.
Om du försöker konvertera filer som är öppna, visas ett varningsmeddelande som talar om att filerna redan används och att de inte kan konverteras.
2.
3.
 •
Filmetod: I Utforskaren i Windows eller Finder (OS X) markerar du filerna du vill konvertera och drar dem till programikonen för FileMaker Pro 13.
 •
Mappmetod: Om en mapp innehåller alla filer som du vill konvertera, drar du mappen till programikonen för FileMaker Pro 13.
Obs!  När flera filer från olika mappar konverteras skapas alla de konverterade filerna i en och samma mapp. Filernas ursprungliga platser sparas inte. Om du vill förenkla konverteringen kan du konvertera alla filer samtidigt från en relaterad databas som består av flera filer. Efter konverteringen kan du flytta en uppsättning med filer till en dubblett av den ursprungliga filstrukturen.
 •
Metod med dialogrutan Öppna fil: Öppna FileMaker Pro 13 och välj Arkiv > Öppna och markera filerna du vill konvertera i dialogrutan Öppna fil genom att hålla ned Ctrl (Windows) eller Kommando (OS X) medan du klickar på varje fil. (Om du vill markera ett intervall med intilliggande filer klickar du på den första filen och håller sedan ned Skift medan du klickar på den sista filen.) Klicka sedan på Öppna.
Dialogrutan Öppna flera filer öppnas.
4.
Välj Öppna alla filer och konvertera vid behov.
5.
Klicka på Ange, markera mappen du skapade i steg 2 där du vill spara de konverterade filerna och klicka på OK (Windows) eller Välj (OS X).
Viktigt!  Välj inte en mapp som innehåller några originalfiler. Om du gör det ändras namnet på de konverterade filerna (genom att ett nummer läggs till i filnamnet), för att de konverterade filerna inte ska skriva över originalfilerna. Denna namnändring kan göra att datakällor (tidigare kallade filreferenser) konverteras på fel sätt, vilket påverkar relationer och andra funktioner som är beroende av datakällor.
6.
Klicka på Öppna i dialogrutan Öppna flera filer när du vill starta konverteringen.
Om konverteringen tar en stund visas dialogrutan Konverterar fil, där konverteringens förlopp visas. Om en fil som konverteras innehåller indexerade fält kan du spara tid genom att klicka på Avbryt när indexet skapas om, vilket skjuter upp indexeringen till senare.
De konverterade filerna placeras i den mapp du angav. Filerna öppnas och originalfilerna förblir oförändrade. Filnamnstillägget .fmp12 läggs till för alla konverterade filer.
7.
Loggfilen innehåller en journal över konverteringen som just utfördes. Mycket av filen består av statusmeddelanden som visar att olika filkomponenter konverterades. Den kan också innehålla felmeddelanden som indikerar områden där du kanske måste göra manuella korrigeringar i de konverterade filerna innan du testar dem ytterligare.
Obs!  Om du senare behöver konvertera samma filer, måste du konvertera dem i en tom mapp, flytta eller ta bort alla filer från den tidigare konverteringen eller skapa en ny mapp för den nya konverteringen. Detta förhindrar att konverterade filer får nya namn under nästa konvertering, vilket skulle kunna orsaka att datakällor (tidigare kallade filreferenser) konverteras på fel sätt.
Relaterade avsnitt
Felsöka konverteringsproblem
Läsa konverteringsloggfilen